Kalendár turistických podujatí na sezónu JAR-LETO 2017

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na sezónu JAR-LETO 2017 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie. Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

DÁVAME DO POZORNOSTI:

PRIPRAVUJEME:

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • Gratulujeme Lucke Szalmovej k narodeniu syna Samuela (58 cm, 4080 g) v piatok 4. augusta. Prajeme všetko dobré do života.
  • Zverejnili sme opis vysokohorského výstupu na Pyšný štít a Zlobivú vo Vysokých Tatrách.
  • Kurz základov VhT bude aj v roku 2018, nakoľko k dnešnému dňu sa naplnil minimálny stav 12 uchádzačov. Záujemcovia o kurz sa môžu prihlasovať na e-mail.
  • Beate a Palimu Habrunovcom sa 21. júna narodila dcérka Hanka (51 cm, 3380 g). Gratulujeme a želáme pevné zdravie.
  • V pondelok 5. júla sme sa rozlúčili so zakladajúcim členom klubu – Jurajom Kováčom, ktorý zomrel 29. 6. po dlhoročných zdravotných problémoch vo veku 78 rokov. Pokiaľ mu to zdravie dovolilo, chodil pravidelne na všetky druhy akcií.
  • Turistický bazár: v ponuke je predaj troch párov turistických topánok a bicykla. Viac na tomto odkaze.
  • Zverejnili sme kalendár podujatí podbrezovských turistov.
  • Od decembra 2016 bol pridaný nový víkendový spoj z BB – Králiky – BB s odchodom z Králik o 14.20 h.
  • Hromadné poistenie členov KST v poisťovni UNION je platné od 1. 4. 2017 do 1. 4. 2018. Podrobnosti k poisteniu nájdete na tomto odkaze.
  • Pozrite si aké zľavy a výhody prináša členstvo v KST, vrátane 50 % z ceny nocľahu na chatách KST.
  • Záujemcovia o športové výživové doplnky firmy Kompava majú možnosť zaobstarať si produkty so zľavou 20 – 25 % (podľa ceny objednávky). Objednávky
    vybavuje Marek Pehanič e-mail.

Stručný prehľad podujatí:

Dátum Podujatie Typ akcie
 25. 3.
Finále Barborskej cesty   
1. 4. Prvoaprílový pochod po pahorkoch Pršianskeho Podhradia recesia
8. 4. Pustý hrad Zvolen a hrad Peťuša vlakovýlet
9. 4. Jarný výstup na Šíp vlakovýlet
22. 4. Otvorenie turistickej sezóny 2017 guľáš
23. 4. 2. Ponická jarná 30-ka (20-ka) pochod
27. 4. Brigáda na cvičných skalách za Kremničkou čistenie skál
29. 4. Najvyšší bod Bratislavy, hrad Devín – Čunovo – Gabčíkovo zájazd
30. 4. Sedem chotárov a Haličský zámok vlakovýlet
6. 5. Jánošíkova skala a Kláštor – sídlo Keltov  
7. 5. Otvorenie Hubovského okruhu vlakovýlet
13. 5. Cykloakcia Trstená – Nový Targ cyklotúra
14. 5. Netopieria jaskyňa pod Panským dielom opekačka
20. 5. Popod Hnilickú Kýčeru do Vrícka  
20. 5. Kurz vysokohorskej turistiky – letné terény výcvik VhT
21. 5. Jelšavský hrad  
27. 5. Pieniny – Tri koruny zájazd
3. 6. Výstup na Poludnicu autami
10. 6. Slavkovský štít Skalka a Kotliská autami/zmena
17. – 18. 6. Slovenský raj (dvojdňovka) ferrata a VhT
24. 6. Ostrý Roháč z Liptova autami
29. 6. – 2. 7. 50. zraz VhT Vysoké Tatry celoslovenský zraz
8. 7. Roklina Vyvieranie a Krakova hoľa autami
15. 7. Výstup na Bystrú autami
22. – 23. 7. Šútovské jazero a Šútovský vodopád kúpanie
Doplníme Značkárske brigády čistenie TZT

19. – 20. augusta 2017  Značkárska brigáda na Ráztockej holi

Zrušené pre nezáujem v dovolenkovom období

Lokalita: Košarisko – Ondrejská hoľa – Ráztocká hoľa (modrá značka) v západnej časti Nízkych Tatier.
Charakteristika: víkendová dobrovoľnícka brigáda na zlepšenie stavu modrej turistickej trasy v južnej rázsoche hlavného hrebeňa, ktorá vedie prevažne pásmom kosodreviny. Určite všetci poznáte aké je nepríjemné predieranie hustou kosodrevinou. Preto treba takého trasy pravidelne udržiavať a odstraňovať presahujúci bujnejúci porast. Konkrétne budeme prepiľovať 5 km dlhý úsek, čo nám zaberie celý víkend. V pláne je ubytovanie vo vlastnom spacáku v niektorej z lesníckych chát v blízkej doline. Stravovanie bude z vlastných zásob. Časť nákladov pre zúčastnených brigádnikov bude hradiť klub. Treba si zobrať pracovné oblečenie, rukavice a chuť pracovať v netradičnom prírodnom prostredí. Pracovné náradie zabezpečí hlavný značkár z RR KST BB. Záujemcov o brigádu prosíme, aby ohlásili svoj záujem čím skôr.
Časový plán: doprava a ubytovanie budú upresnené pre prihlásených účastníkov brigády. Budeme sa snažiť, čo najviac uľahčiť priblíženie na miesto prerezávky (možnosť vývozu terénnym vozidlom).
Koordinácia brigády za klub: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

Značkárske brigády počas roka 2017 (nedeľa)

V prípade priaznivého počasia sa počas asi troch alebo štyroch nedieľ v priebehu roka 2017 budú konať dobrovoľnícke brigády na podporu zlepšenia stavu turistických značených trás v našom regióne. Pôjde o pomocné značkárske práce pri čistení chodníkov (odstraňovanie vegetácie zasahujúcej do trasy apod.). Brigáda bude oznámená v daný týždeň pár dní pred podujatím na klubovej stránke. Účastníkom budú preplatené cestovné náklady verejnou dopravou zo stanice Banská Bystrica do východiska a cesta späť. Akcie budú organizované v spolupráci s banskobystrickými značkármi.

Koordinácia brigád za klub: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

25. marca 2017 Finále Barborskej cesty

Trasa: Sliač – Sampor – Hrabová – Mičinské lúky – Kozlinec – Vartovka – Banská Bystrica.

Charakteristika: S dĺžkou 23 km stredne náročná celodenná túra, stúpanie 795 m, klesanie 755 m, čistý čas chôdze okolo 6,5 h. Charakter terénu umožňuje zvoliť skôr ľahšiu pohodlnú turistickú obuv. Barborská cesta je 9-etapová 190 km dlhá turistická trasa spájajúca mestá Banská Bystrica – Kremnica – Banská Štiavnica známe svojou baníckou tradíciou. My nebudeme putovať po celej trase, ale urobíme si jednodňovú túru zahŕňajúcu približne polovicu predposlednej etapy a trochu zjednodušenú poslednú etapu. Na cestu sa vydáme zo železničnej stanice Sliač a zamierime do obce Sampor, kde sa nachádza benediktínsky kláštor. Za Samporom si trasu mierne skrátime, nevyberieme sa do Hronseka ale budeme pokračovať po modrej značke smerom na Lukavicu. Pri Hrabovej sa opäť napojíme na Barborskú cestu a cez Mičinské lúky, Kozlinec a Vartovku prídeme späť do Banskej Bystrice.

Časový plán: Stretneme sa o 7.05 h na MALEJ železničnej stanici (BB–mesto). O 7.20 odchádza osobný vlak (smer Zvolen), na Sliači budeme o 7.40. Do BB sa vrátime „po vlastných“ niekedy okolo 17.00 (s dostatočnou rezervou).

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

1. apríla 2017 „5P“ – Prvoaprílový pochod po pahorkoch Pršianskeho Podhradia

Priebeh pochodu: pri pivovare – pri iliašskom moste – pod Vartovkou – popri mostíkoch – Pod Turíčkou – Podryba – paneláreň – po hrádzi popri Hrone – Partizánska cesta – Popod Bánoš – popri rudlovskej zvonici – ponad PR1BINA – popri Kačici – Pod Jesenským vŕškom – popri Medenom hámri – poza nemocnicu – Pod Dúbravou – Podlavice – Povstalecká ulica – popri skubínskej zvonici – ponad záhradky – poza Fončordu – plynáreň – Poľná ulica – Pršianska terasa – ponad Podháj – Piesky – pohostinstvo u Petra – Pivovar.

Popis podujatia: Predseda pozýva pútnikov na pilotný projekt položartovného predsezónneho pešieho pochodu po periférii. Potúlame sa po poliach, pešinách, parkoch, pomedzi paneláky, popri potokoch, putikách, pamätihodnostiach, pasienkoch, pamiatkach, pažitiach, pivárňach, podchodoch, pláňach, plotoch… Pozitívom počas pochodu sú povinné pitné (periodické) prestávky plus pojedenie v pizzerii. Partia počas pochodu popozerá panorámy prekrásnej periférie. Párhodinový pochod potrvá približne do podvečera. Poctivo prekonáme peripetie púte pohodovým peším plahočením prípadne poklusom. Pointu pochodu pojmú plnoletí pútnici po polnoci púte pri potrebnom posedení pri pitive. Pomalú potulku prevedieme poľahky pohodovo. Pribaľte si príhodných priateľov, pokoj, pokrývky proti páľave, peňaženky, pršiplášť, palicu, polovičné pohorky, ponožky a proviant do plecniaka (pagáče, pitivo alebo plechovky, paštéty, paradajky, parenicu, perník, pampúchy, prípadne pečivo :-). Po púti sa poberieme s priateľmi pobesedovať a požartovať do pohostinstva u Petra pri produkte populárneho pivovaru. Prípadné pľuzgiere prelepíme. Potvrdenie a poukazy o pochode „5P“ neposkytujeme a nepotrebujete. Proste príďte pochodiť a povtipkovať!

Počiatočný pokyn: Pocestných páchateľov „5P“ privítame poblízko populárneho pivovaru (pozri plánik) o pol deviatej.

1. apríla 2017 Zimný výstup na Štrbský štít

Trasa: Štrbské Pleso – Mlynická dolina – Okrúhle plieskoŠtrbský štít a späť.

Charakteristika: Náročná vysokohorská túra s prevýšením 1039 m. Čas výstupu sú 4 hodiny (zostup pod 4 hodiny) – zimné podmienky. Nutná je zimná výstroj (mačky, čakan, pevná vysoká obuv, palice, návleky, prilba), túra je vhodná len pre absolventov kurzu VhT. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude na Striebornom námestí o 5.15 h, predpokladaný návrat je o 16.00 h.

Vedúci túry: Marián Zmajkovič, 0905 272 169, e-mail

8. apríla 2017 Pustý hrad Zvolen a hrad Peťuša

Trasa: ZvolenPustý hrad – Sokolia skala – hrad PeťušaČervený medokýš – Zvolen.

Charakteristika: Ľahká turistická akcia pre každého, aj rodiny s deťmi. Navštívime miesta, kde sídlila moc v našom regióne.

Časový plán: Stretneme sa o 7.05 na MALEJ železničnej stanici (BB–mesto). O 7.20 h odchádza osobný vlak smer Zvolen.   Príchod do BB o 15.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

nedeľa 9. apríla 2017 Jarný výstup na Šíp

Trasa: Stankovany – Žaškovské sedlo – Šíp – Zadný Šíp – Podšíp – Rybka – Stankovany.

Charakteristika: Krásny skalnatý vrchol viditeľný pri prejazde po hlavnej ceste z Martina do Ružomberka. Výrazná krajinná dominanta zaujme turistov bizarnosťou vrcholových dolomitových brál s krasovou flórou, fantastickými výhľadmi do doliny Váhu aj Oravy a v neposlednom rade poteší turistu aj pohľad na zoskupenie dreveníc tvoriacich osadu Podšíp.

Časový plán: Zraz účastníkov je na hlavnej žel. stanici o 7.15 h, lebo o 7.34 h ide rýchlik do Žiliny. Príchod do BB o 18.00 h.

Vedúca akcie: Gabika Revallová – Draper, 0919 439 170

nedeľa 9. apríla 2017  Zimný výstup na Rysy

ZRUŠENÉ PRE VEĽA NOVÉHO SNEHU

Trasa: Štrbské Pleso – Popradské pleso – rázcestie Žabieho potoka – Chata pod Rysmi – Rysy a späť.

Charakteristika: Najpopulárnejší turistický výstup vo Vysokých Tatrách – na najvyššiu horu Poľska (2499 m). Pomerne náročný výstup, kde odmenou sú krásne výhľady. Náročná vysokohorská túra s prevýšením 1086 m. Čas túry je cca 8 hodín. Budú zimné podmienky, nutná je kompletná zimná výstroj (mačky, čakan, palice, zimná obuv, návleky, sedačka s karabínami, prilba). Túra je vhodná len pre absolventov kurzu VhT. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude na Striebornom námestí o 5.15 h. Predpokladaný návrat bude okolo 17.00 h.

Vedúci túry: Marián Zmajkovič, 0905 272 169, e-mail

22. apríla 2017 Otvorenie turistickej sezóny 2017

Trasa: Chvatimech – Hronec – Jaminy – Gajdoška (koliba Groš) – Chata Bernardín – Chvatimech.

Charakteristika: ľahká poldenná túra s dĺžkou 11,5 km, stúpaním/klesaním 600 m a čistým časom chôdze do 4 hodín vo Veporských vrchoch. Absolvujeme okruh z Chvatimechu cez Hronec s prvým liatinovým mostom Rakúsko-Uhorska a rodiskom olympijského víťaza. Vystúpime cez Jaminy po obľúbenom chodníku majstra Chudíka pod Hájny grúň, no zahneme zvážnicou ku chatovej osade pred Osrblím. Od koliby Groš vystúpime na traverzovú zvážnicu, ktorá nás dovedie na hrončianske lúky pod Bernardín. Na turistickej chate symbolicky otvoríme rozbiehajúcu sezónu spoločne s podbrezovskými turistami. K dispozícii bude ponuka bufetu guľáš alebo kapustnica. Po neformálnom posedení zídeme strmou zjazdovkou s najstaršou slovenskou lanovkou do Chvatimechu. Podujatie sa koná za každého počasia (v prípade dažďa sa ide skrátená trasa).

Časový plán: zraz je o 8.25 h na hlavnej železničnej stanici (pred pokladňami), aby sme kúpili skupinový lístok. Osobný vlak smer Brezno odchádza o 8.36 h (Chvatimech 9.26 h). Naspäť z Chvatimechu idú početné spoje: 15.56, 16.30, 16.34 h…

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 23. apríla 2017  2. Ponická jarná 30-ka (20-ka)

Trasa: Slovenská Ľupča – Chotárne – Šajbica – Driekyňa – Pôlč-Ratajová – Stráž – Piesky – Rušeňovo – sedlo pod Drieňkom – Môlča – Oprečina – bývalý ranč – Stará kopa – Podryba – BB, Uhlisko (AS Mičinská).

Charakteristika: dĺžkou 31 km náročná, ale profilom priaznivá celodenná túra Bystrickou vrchovinou so stúpaním 1153 m a klesaním 1179 m. Prechod (2. ročník) krásne rozkvitnutou prírodou začneme pod Ľupčianskym hradom. Netreba sa báť dĺžky trasy, lebo máme na to celý deň. Tempo nebude rýchle, lebo končíme pre väčšinu turistov v bydlisku. Po trase bude viacero oddychov a taktiež občerstvovací bod v Môlči. Takmer polovica trasy vedie lúkami s krásnymi výhľadmi na ešte zasnežené Nízke Tatry. Pre menej zdatných je možnosť skrátenia túry s cieľom v Ľubietovej, Ponikách, Môlči alebo v Hornej Mičinej. Úvodná časť, krátky úsek cez Pôlč a cez sedlo pod Drieňkom vedú po značených trasách, no viac ako polovica prechodu je mimo značených trás (bez vlastného značenia prechodu) po lúčnych a lesných cestách. Najvyšší bod je Stará kopa (713 m) v závere. Treba si zobrať dostatok tekutín, lebo pramene sú len v prvej polovici trasy a občerstvovací bod (len nápoje) je až po 20 km. V prípade priaznivého počasia je trasa vhodná na polovičné vibramky, inak treba pevnú obuv. Cieľové posedenie bude v hostinci Ohnivko (medzi koľajiskom železničnej stanice a Smrečinou). Na podujatie sa netreba registrovať (bez prihlasovania).

Časový plán: zraz je o 8.15 h na vjazde do Slov. Ľupče (cesta k mostu cez Hron). Pre dopravu od Banskej Bystrice odporúčame využiť spoje SAD Zvolen (smer Brezno) s odjazdom: o 7.05 h od Rooseveltovej nemocnice (AS 7.15 h), o 7.30 h z AS Mičinská, príp. kto má bezplatne vlak – expres Hnilec o 7.39 h (prestup v Medzibrode na osobný vlak z Brezna). Pre účastníkov z Brezna odporúčame použiť vlak s odjazdom o 7.26 h. Pri skrátení trasy je možnosť využiť autobus z Ľubietovej (12.19 h), Poník (13.04 h), Môlče (15.45 h) alebo Hornej Mičinej (17.23 h). Návrat domov je individuálne.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

štvrtok 27. apríla 2017 Brigáda na cvičných skalách za Kremničkou

Pracovná brigáda na údržbe cvičných skál, ferraty a vodopádu v Kremničke. Brigáda bude vo štvrtok 27. apríla 2017. Zraz účastníkov bude o 16.00 h v Kremničke (Čerešňová 37) pri dome vedúceho brigády. Priniesť si treba pracovné rukavice. Kto príde neskoršie, nech ide rovno ku cvičným skalám. Pracovať sa bude asi 2 – 3 hodiny.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

29. apríla 2017 Najvyšší bod Bratislavy, hrad Devín – Čunovo – Gabčíkovo

Trasa autobusového zájazdu: Banská Bystrica – Bratislava, Devín – Čunovo – Gabčíkovo – Banská Bystrica.

Turistická trasa: Devín – Devínska Kobyla – Sandberg (paleontologické nálezisko) – Devín.

Charakteristika: ľahká túra na najvyšší bod Devínskych Malých Karpát, 514 m vysokú Devínsku Kobylu, kde je najkrajšie v jarnom období. Túru začneme a ukončíme na sútoku Dunaja s Moravou, pod zrúcaninou hradu Devín, jedného z najstarších historicky doložených hradov na Slovensku. Turistická trasa je dlhá 10,5 km s prevýšením 520 m a čistým časom chôdze 3,5 hodiny. Po túre – prehliadka Devínskeho hradu (vstupné 4,- / 2,- € ). Odchod z Devína asi o 14-tej do Čunova, kde bude 2-hodinová zastávka: návšteva areálu vodných športov a Galérie Danubiana, galérie moderného umenia (vstupné 10,- / 5,- €). Cestou domov pôjdeme popri prívodnom kanáli do Gabčíkova, asi 30-minútová zastávka pri plavebných komorách vodného diela.

Časový plán: zraz je o 6.00 h pri hlavnej železničnej stanici – parkovisko pri Kauflande.

Doprava: zmluvným autobusom – záujem prosíme ohlásiť čím skôr a do 5. 4. 20107 uhradiť zálohu 10,- € prevodom na účet SK45 8360 5207 0042 0117 3248. Predpokladaný návrat bude okolo 20.30 h.

Vedúce akcie:   Daniela Kyselová, 0905 619 109, e-mail; Eva Marhoferová, 0905 785 550, e-mail

nedeľa 30. apríla 2017 Sedem chotárov a Haličský zámok

Trasa: Podrečany – Vinná hora – Sedem chotárov – Stará Halič – Haličský zámok – Halič.

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra spojená s návštevou historických pamiatok. Samotná túra je dlhá 12 km, so stúpaním 448 m, klesaním 400 m a čistý čas chôdze je 3,5 hodiny. V Podrečanoch prejdeme okolo secesného kaštieľa s parkom a zájdeme sa pozrieť ku kráteru zaplaveného magnezitovému lomu. Po modrej značke vystúpime cez Vinnú horu na Sedem chotárov, kde sa naozaj stretáva až sedem katastrov. Po červenej značke zídeme do Starej Haliče, kde si pozrieme vzácnu drevenú zvonicu a pred Haličou prejdeme okolo krásnej hrobky Forgáčovcov. Následne vystúpime na ich zámok, ktorý bol v roku 2016 zrekonštruovaný ako luxusný hotel (hodinová prehliadka so sprievodcom). Vstupné na zámok je 6,- € (dôchodcovia a deti 4,- €). Výlet ukončíme prehliadkou historického mestečka Halič s početnými pamiatkami (synagóga, soľný úrad, manufaktúra, kostoly) s možnosťou obeda v Zbrojnici, ktorú vlastní známy humorista.

Časový plán: zraz je o 6.27 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), rýchlik do Zvolena odchádza o 6.38 h. Vo Zvolene prestup na osobný vlak smer Fiľakovo (Podrečany 8.22 h). Domov nám idú spoje: 15.19 (BB 17.20), 16.40 (BB 19.15) alebo 17.29 (BB 19.20).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

6. mája 2017 Jánošíkova skala a Kláštor – sídlo Keltov

Trasa: Hrochoť Kruhy Jánošíkova skala – Pri Bútľavke – zrub Horalka Rígeľ Učovník – Kláštor – Baba – Ponická Huta.

Charakteristika: náročná túra s dĺžkou 25 km a prevýšením 1169 m, s predpokladaným časom chôdze 9 h. Z Hrochote pôjdeme po miestnej značke na Kruhy, kde značku opustíme a budeme pokračovať po lesnej ceste nad Jánošíkovu skalu. Po prejdení hrebeňa Jánošíkovej skaly sa vrátime na cestu, ktorá nás dovedie na modrú značku vedúcu k chate Horalka. Odtiaľ budeme pokračovať po modrej značke až po Rígeľ, kde značku opäť opustíme a lúkami a poľovníckym chodníkom sa okolo Učovníka dostaneme na Kláštor, ktorý je spájaný s pobytom Keltov. Z Kláštora cez Babu s pekným výhľadom prídeme na Ponickú Hutu.

Časový plán: Odchod autobusu z AS Banská Bystrica je o 6.30 h (n. č. 10). Odchod autobusu z Ponickej Huty je o 16.30 h.

Vedúci akcie: Milan Králik, 0905 626 077, e-mail

nedeľa 7. mája 2017 Otvorenie Hubovského okruhu

doplnené pokyny k doprave

Trasa: Švošov – Hubová – Kútny vrch – sedlo Poľana – sedlo Kútnikovho kopca – Hubová – Ľubochňa.

Charakteristika: stredne náročná celodenná túra severnou časťou Veľkej Fatry. Zúčastníme sa oficiálneho otvorenia novej turistickej trasy – žltý okruh, ktorý je zároveň novým náučným chodníkom. Hubovský okruh má tucet zastavení a vedie po prírodných a stavebných zaujímavostiach chotára Hubovej (pltníctvo, pastierstvo, sypárne, kováčňa…). Trasa vedie atraktívnym prírodným prostredím, ktoré ponúka pekné výhľady na Šípsku Fatru, Malú Fatru a údolie Váhu, kde prebieha výstavba diaľnice D1. Prejdeme okolo opraveného senníka, ktorý obnovili aktívni hubovskí turisti. Na záver túry sa prejdeme po peknom kúpeľnom areáli v Ľubochni, kde si pozrieme park, vilky, starú hydroelektráreň a Kollárov dom.

Časový plán: zraz je o 7.20 h na hlavnej žel. stanici (pred pokladňami), aby sme kúpili spoločný lístok. Čas bude upresnený podľa oficiálneho programu. Do úvahy prechádzajú dva vlaky: buď o 5.34 alebo 7.34 (menej pravdepodobné). Naspäť pôjdeme vlakom o 16.29 h (BB 18.26 h) alebo o 18.29 h (BB 20.26 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

pondelok 8. mája 2017  Značkárska brigáda nad Hornými Pršanmi

Trasa: Horné Pršany – pršianska rozhľadňa – Čertova skala – Pršianske lazy – studnička v Kline – Pod Košiarmi.

Charakteristika: V spolupráci s banskobystrickými značkármi sa v prípadne vhodného počasia uskutoční dobrovoľnícka brigáda na žltej značke v úseku Horné Pršany – Pod Košiarmi. Vykonávať budeme pomocné značkárske činnosti. Konkrétne sa bude robiť: vyčistenie starej lesnej cesty od náletových drevín, osadenie nového rázcestníka a čistenie studničky s runovým nápisom v Kline. Na brigádu si zoberte pracovné oblečenie, pracovné rukavice, jedlo a tekutiny. Pracovné náradie bude zabezpečovať značkár Ján Oravec z Horných Pršian. Pre ľahšiu koordináciu činností prosíme záujemcov o brigádu, aby nahlásili svoju účasť e-mailom predsedovi klubu.

Časový plán: zraz je o 7.00 h na Štadlerovom nábreží (Hušták) na zastávke MHD. Autobus na Horné Pršany ide o 7.07 h. Účastníkom brigády, ktorí nastúpia na autobus na Huštáku a v Radvani (Sládkovičova ul.) bude uhradené cestovné. Domov z Horných Pršian pôjdeme autobusom o 15.15 h, príp. pôjdeme pešo do BB (podľa rozsahu vykonaných činností).

Koordinácia brigády za klub: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

13. mája 2017  Dedinkami Turovského predhoria

doplnená pešia túra

Trasa: Turová – Turovský vodopád – Budička – Huta – Horná Dúbrava – Ladno – letecký pamätník – Kľačany – Válkova píla – Kuricovci – Pitelová – Trnavá Hora.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra neznámymi končinami južnej časti Kremnických vrchov – Turovské predhorie. Trasa meria 23 km so stúpaním 893 m, klesaním 971 m a čistým časom chôdze 7 hodín. Nad Turovou navštívime Skalnú dolinu s vodopádom (reťaze). Cez malebné samoty Budička, Budičský mly a Huta vystúpime na Laz Vegaz. Krásnymi lúkami prejdeme do najkrajšej osady Ladno, nad ktorou je 2,4 km vzdialený pamätník majstrovi parašutizmu u nás. V ďalšej horskej dedinke Kľačany si pozrieme pekne umiestnený pamätník SNP s ešte krajším výhľadom na Pohronie. Cez usadlosti Válkova píla, Hrabíky a Kuricovci prídeme traverzom do Pitelovej, z ktorej zídeme do cieľovej Trnavej Hory. Celá trasa vedie mimo značené trasy po lesný a poľných cestách. Úvodná časť cez tiesňavu je náročná (mokré skaly), kde treba dobrú obuv a paličky, zvyšok cesty už vedie starými úvozmi a zvážnicami.

Časový plán: zraz je o 8.12 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto). Osobný vlak do Zvolena odchádza o 8.21 h. Vo Zvolene prestup na bus smer Železná Breznica o 9.00 h (n. č. 19). Domov pôjdeme vlakom z Jalnej o 16.27 h (BB 17.30) alebo vlakom z Trnavej Hory o 17.03 (BB 18.45).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 14. mája 2017 Netopieria jaskyňa pod Panským dielom

Trasa: Banská Bystrica, Sásová – Netopieria jaskyňa – Hrádok – drevené sochy – oddychové miesto – Sásová.

Charakteristika: Nedeľná, nenáročná až stredne náročná dopoludňajšia túra popod Panský diel v okolí Banskej Bystrice. Temer celý výlet bude lesom, a to po turisticky neznačených a málo známych chodníkoch. Po lesnom cyklistickom chodníku sa vydáme smerom do Sásovskej doliny, kde objavíme novú prístupovú južnú cestu smerom k Netopierej jaskyni, ktorá má fotogenickú kaplnku. Pokračovať budeme po málo používanom chodníku na Hrádok, ktorý prejdeme hrebeňom zo severu na juh. Nadviažeme na málo známu hrebeňovú cestičku vedúcu okolo prekrásnych drevených sôch, umiestnených priamo v lese, vyrezávaných miestnym sásovským umelcom. Z lesa vyjdeme na krásne sásovské oddychové miesto, kde je možné si posedieť a prípadne upiecť vlastné donesené suroviny. Chodníky budú temer všetky dobre prechodné, s výnimkou po hrebeni Hrádkom, kde sa vyžaduje chodecká zručnosť. Odporúča sa dobrá obuv, paličky a svetlo do jaskyne. Dĺžka je 8,2 km, predpokladaná doba výletu sú 3 hodiny.

Alternatíva (plán B): Trasa sa dá individuálne zjednodušiť, čím sa jej status zmení na ľahkú. Od Netopierej jaskyne po chodníku sa dá prejsť pohodlne na modrú značku Panský diel – Banská Bystrica, ktorá vás privedie na sídlisko. Ušetrí sa trochu stúpania, asi 1,5 km a dá sa vyhnúť náročnejšiemu úseku cez hrebeň Hrádka.

Časový plán: Zraz je o 8.30 h na sídlisku Sásová, pri zastávke MHD Magurská, na veľkom sásovskom parkovisku.

Vedúci akcie: Arpád Takács, 0919 420 561, e-mail

nedeľa 14. mája 13. mája 2017 Cykloakcia Trstená – Nový Targ

doplnené pokyny k doprave a zmena zo soboty na nedeľu

Trasa: Trstená Liesek SK/PLPodczerwone Czarny DunajecRogoźnik Nowy Targ a späť.

Charakteristika: Cykloturistická akcia po asfaltovom povrchu (nový cyklochodník) v dĺžke 78 km cez Oravskú kotlinu so zvlneným profilom a s prevýšením 360 m.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na hlavnej železničnej stanici o 5.15 h, vlak odchádza 5.34 h. Príchod do BB vlakom o 20.26 h. Účasť treba nahlásiť vedúcemu, aby sa mohla zabezpečiť preprava bicyklov. Doplnok: Podľa zistených informácii je preprava väčšieho počtu bicyklov na trase BB – Trstená veľmi komplikovaná, až nemožná. Preto sa uskutoční osobnými autami, čo je omnoho lacnejšie a trvá len polovičný čas. Jednotliví účastníci si prepravu zabezpečia individuálne. Spoločný odchod je z parkoviska pred VÚB o 6.00 hodine (Námestie slobody). Doplnok 2: Účasť a spôsob prepravy (meno vodiča a pod.) treba nahlásiť vedúcemu do 11. 5. Bolo by vhodné, aby majitelia áut, ktorí sú ochotní prepravy aj ďalších účastníkov, to oznámili vedúcemu, resp. svoju ponuku zverejniť aj iným spôsobom. Odporúča sa vopred vyskúšať si upevnenie bicyklov na držiakoch. Je možnosť prepravy aj malým (8 osôb) cyklobusom – majiteľom je Miroslav Chovaňák (0905 631 613). V prípade nepriaznivého počasia zváži svoju účasť každý samostatne.

Vedúci akcie: Vasil Kmiť, 0903 279 044, e-mail

20. mája 2017 Popod Hnilickú Kýčeru do Vrícka

Trasa: Valča – rybníky Brčná – osada Smradľavej vody – Slovianska dolina – Zraz – sedlo pod Hnilickou Kýčerou – Úplaz – sedlo pod Úplazom – Janková – Skalky – Vríčanské sedlo – Bak – Vrícko.

Charakteristika: náročná celodenná túra v menej navštevovanom kúte Lúčanskej časti Malej Fatry, kde nás čaká dlhší prechod dolinou so záverečným výstupom na hrebeň. Pokračovať budeme zvlneným hrebeňom po členitom teréne so záverečným zostupom do doliny s osadou Vrícko. Je nutné si zobrať dostatok tekutín, dobrú obuv a kondičku. Celá trasa je značkovaná v dĺžke 23 km.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na hlavnej železničnej stanici o 5.20 h, lebo o 5.34 ide  rýchlik  Detvan. V Martine prestup na bus (n. č. 1) o 8.15 h do Valče (8.40 h). Naspäť z Vrícka ide autobus o 17.00 h do Martina na vlak (BB 20.20 h).

Vedúci akcie: Ján Veselovský, 0904 45 80 54, e-mail

20 .mája 2017 Kurz vysokohorskej turistiky – letné terény

Praktický výcvik na skalkách v Kremničianskej doline pre vopred prihlásených kurzistov, ktorí absolvovali teoretickú časť a zimné terény. Pre doterajších absolventov kurzu je možnosť zopakovania si zručností na cvičných skalkách a tiež možnosť opekania si na ohnisku pod skalami.

nedeľa 21. mája 2017 Jelšavský hrad

Trasa: Jelšava – Starý Jelšavský hrad – Lubeník – VN Miková – Revúca.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra s dĺžkou 19 km, stúpaním 469 m, klesaním 420 m a čistým časom chôdze 5,5 hodiny úpätím Revúckej vrchoviny. Výlet začneme v historickom gemerskom mestečku Jelšava, kde dodnes stojí Coburgovský palác. Po novej modrej značke vystúpime k ruinám starého Jelšavského hradu. Muránskym údolím prejdeme po nevyužívanej železničnej trati okolo magnezitového závodu do Lubeníka, kde si pozrieme železničné múzeum tzv. gemerských spojok (nedokončené trate z 2. svetovej vojny). Popri magnezitovom závode Lubeník prejdeme k vodnej nádrži Miková, ktorú domáci volajú Fliper a rudohorskými lesmi zájdeme do historického centra Revúcej s palácom Coburgovcov a prvým slovenským gymnáziom.

Časový plán: zraz je o 5.25 h na AS Mičinská (n. č. 6), diaľkový autobus do Košíc (spoj stojí aj na Huštáku) odchádza o 5.30 h (Jelšava 8.00 h). Z Revúcej idú autobusy: 17.00 (BB 19.00) alebo 17.05 (BB 19.00).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

27. mája 2017 Pieniny – Tri koruny

Trasa: Červený Kláštor – Tri koruny – Sokolica – Prielom Dunajca, ústie Lesnického potoka.

Charakteristika: Stredne náročná turistická akcia za krásami Pienin. Dĺžka pochodu je 15 km a 5 h. V NP Pieniny vystúpime na známe Tri koruny v Poľsku a prejdeme ponad Prielom Dunajca na poľskej strane celým skalným hrebeňom. Doprava bude zmluvným autobusom, preto je potrebné svoju účasť nahlásiť vedúcemu akcie do 22. mája 2017. Podporná skupina sa môže z Troch korún vrátiť do Červeného Kláštora a prielom Dunajca absolvovať na plti.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na parkovisku pri železničnej stanici (Kaufland) o 6.00 h. Návrat do 19.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

3. júna 2017 Výstup na Poludnicu

Trasa: Iľanovo – Predná Poludnica – Poludnica – sedlo pod Kúpeľom – Za vrátami – Iľanovská dolina – Iľanovo.

Charakteristika: Stredne náročná túra na jeden zo symbolov Liptova. Trasa je dlhá približne 15 km s pomerne strmým prevýšením 970 m, čistý čas chôdze je do 6 h. Z horného konca obce Iľanovo vystúpime po modrej značke na Prednú Poludnicu odkiaľ sa ponúkajú nádherné výhľady na Liptovskú kotlinu s Liptovskou Marou a na panorámu Tatier s Kriváňom. Pokračovať budeme na 1549 m vysoký hlavný vrchol (Zadná Poludnica), kde budeme mať zasa ako na dlani hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Z Poludnice pôjdeme ďalej na juh po modrej značke cez vrch Kúpeľ do sedla pod Kúpeľom popri nádherných skalných výtvoroch a malých jaskynkách. V sedle odbočíme doprava na žltú značku, ktorá nás dovedie Iľanovskou dolinou popri potoku Iľanovianka späť k východziemu bodu. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz na parkovisku pred poisťovňou Allianz na Huštáku o 7.00 h. Predpokladaný návrat do BB po 17.00 h.

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

10. júna 2017 Výstup na Slavkovský štít Skalka a Kotliská

POZOR – zmena túry

Trasa: Starý Smokovec – Päť prameňov – Slavkovská vyhliadka – Slavkovský nos – Slavkovský štít a späť.

Charakteristika: ťažká a namáhavá turistická akcia za krásami Vysokých Tatier. Ide o klasickú tatranskú túru s technicky bezproblémovým a bezpečným výstupom, avšak veľmi náročný na kondíciu, s prevýšením 1500 m, vzdialenosť 15 km a čas pochodu 9 hodín. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na parkovisku pred Allianz na Huštáku o 5.00 h. Príchod do BB o 19.00 h.

Trasa: Dolná Lehota, Črmné – Strmý vŕštek – Žiarska hoľa – Skalka – Kotliská – Krížske sedlo – bývalá drevenica pod Derešmi – Pálenica – Vajskovská dolina – Črmné.

Charakteristika: Celodenná náročná (dlhá) túra pre zdatných turistov. Dĺžka pochodu je 25 km za 9 h chôdze. Vystúpime na krásny bočný hrebeň Nízkych Tatier, kde zo Skalky sú nádherné pohľady na hlavný hrebeň a na údolie Hrona. Doprava bude vlastnými autami.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na parkovisku pred Allianz na Huštáku o 6.00 h. Príchod do BB o 18.00 h.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail

nedeľa 11. júna 2017  Starohorskou dolinou

Trasa: Uľanka – Hrabô – Polkanová – Pohorený bán – Stará píla – Jubilejný háj ČSR (Prostredná) – Staré Hory.

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra pomedzím Starohorských vrchov a Veľkej Fatry po oboch stranách Starohorskej doliny. Prejdeme neznačenými lesnými cestami z Uľanky okolo sústavy železničných tunelov do starej baníckej osady Polkanová. Pohoreným báňom prejdeme k ďalšej samote Stará píla, nad ktorou sa nachádza jubilejný háj postavený k 10. výročiu vzniku Československa. Okolo starohorskej kalvárie zídeme do centra Starých Hôr. Trasa je dlhá 10 km so stúpaním 623 m a klesaním 543 m.

Časový plán: zraz je o 11.30 h na Huštáku (zastávka pri býv. banke Slovakia). Bus smer Horný Harmanec ide z AS Mičinská o 11.30 h, Hušták 11.36 h, Slovenka 11.39 h. Návrat zo Starých Hôr spojmi o 17.48, 18.35, 18.43 alebo 19.07 h.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

17. – 18. júna 2017 Slovenský raj (dvojdňovka)

Trasa: Čingov – Prielom Hornádu – Biela voda – Kyseľ – Kláštorisko – Letanovský mlyn – Čingov.

Charakteristika: Náročná celodenná túra po znovuotvorenej rokline Slovenského raja. Aj keď už niektorí prešli roklinu Kyseľ minulú jeseň, možno si ju radi zopakujú. Z dôvodu rezervovania chaty, prosím o prihlásenie záujemcov. Ubytovanie bude na chate horskej služby v Čingove. V sobotu večer bude premietanie fotografií (filmov) od miestneho inštruktora VhT. V nedeľu dopoludnia bude zopakovanie si zlaňovania / lezenia na miestnych cvičných skalách, preto si záujemcovia musia doniesť výstroj (sedačka, úväz, prilba, osma). Ktorí nemajú záujem o zlaňovanie si môžu spraviť poldenný výlet.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na parkovisku pred Allianz na Huštáku o 06.00 h. Príchod do BB o 18.00 h. Doplnok: ak by mal niekto záujem o účasť v nedeľu, tak ide autom Ria Homolová, kontaktujte ju na 0908 895 860.

Vedúci akcie: Štefan Rafanides, 0905 248 826, e-mail

17. júna 2017  Deň obce Horné Pršany

pridaná túra

Trasa: BB, FončordaSuchý vrchMalachovHorné PršanyKremnička.

Charakteristika: nenáročný poldenný výlet Malachovským predhorím z mesta cez prímestskú rekreačnú zónu na Suchom vrchu. Zídeme do Malachova odkiaľ starým úvozom prídeme na Horné Pršany, kde sa budú konať slávnosti v rámci dňa obce. Oficiálny program začína o 15.00 h v centre dediny a nebude chýbať občerstvenie vrátane miestnych jedál. Ide sa za každého počasia. Treba sa obliecť ako do dažďa a podľa toho sa zvolí trasa. 

Časový plán: zraz je o 11.55 h na Kyjevskom námestí (zastávka MHD). Čas odchodu z Horných Pršian nie je určený (príp. individuálne). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

24. júna 2017 Ostrý Roháč z Liptova

Trasa: Račkova dolina – Jamnícke sedlo – Ostrý Roháč – Plačlivô – Žiarske sedlo – Račkova dolina.

Charakteristika: Ťažká turistická akcia za krásami Západných Tatier. Dĺžka pochodu je 23 km a 10 h. Vystúpime na skvost Roháčov – Ostrý Roháč (2087 m). Pre podpornú skupinu záujemcov bude trasa len do Žiarskeho sedla, kde sa obidve skupiny stretnú. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz účastníkov bude na parkovisku pred Allianz na Huštáku o 6.00 h. Príchod do BB o 19.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

29. júna – 2. júla 2017  50. Zraz VhT Vysoké Tatry

Charakteristika: Tradičný celoslovenský zraz vysokohorských turistov Vysoké Tatry. Ako každoročne, aj v tomto roku sa 50. ročníka stretnutia zúčastní aj náš klub. Akcie sa môže zúčastniť každý záujemca, aj na jeden deň, no na neznačené vrcholy s inštruktorom VhT môžu len absolventi Kurzu základov VhT s patričným výstrojom. Ostatní záujemcovia budú robiť svoje aktivity len po značených turistických trasách TANAP-u. Inštruktori VhT zamerajú svoje aktivity na Lomnický štít, Kežmarské štíty, Jastrabiu vežu a iné. Nezabudnúť na preukazy Kurzu základov VhT a členské preukazy KST.

Ubytovanie: hotel Morava v Tatranskej Lomnici. Ubytovanie objednáme len pre vopred prihlásených záujemcov. Prihlásiť sa treba čím skôr. Nakoľko úhrada za prihlásených členov sa musí vopred zaplatiť, ten čo na zraz nepríde a bol prihlásený, musí znášať náklady ubytovania. Dopravu si každý účastník organizuje samostatne.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

streda 5. júla 2017 Veľkofatranský Kľak netradične

Trasa: Krpeľany – Nolčovo – Nolčovská Mogura – Vyšné Rudno – sedlo Príslop – Chládkové – KľakPálenica – Smrekové (Sučiansky hrad) – Hradská dolina – Podhradie.

Charakteristika: ťažká celodenná túra vo Veľkej Fatre s prevýšením 1300 m, dĺžkou 23 km a čistým časom chôdze 8 hodín. Na malofatranský Kľak chodí veľa turistov, zato na veľkofatranský výrazne menej až málo. Z Nolčova vysúpime krásnym lesno-lúčnym chrbátom Nolčovskej Mogury po hrebeni do sedla Príslop, kde si pozrieme novú útulňu. Následne strmo cez Chládkové na samotný Kľak s krásnym výhľadom. K vrcholu pojdeme severozápadnou rázsochou na Pálenicu s neznačenou trasou s atraktívnymi lúkami a výhľadmi na vrch Smrekové, kde sú pozostatky Sučianskeho hradu. V závere zostúpime po zelenej značke do Podhradia. 

Časový plán: zraz je o 5.20 h na hlavnej žel. stanici (kúpime skupinový lístok). Rýchlik Detvan odchádza o 5.34 h. V Krpeľanoch sme o 7.18 h. Domov z Podhradia o 16.35 h do Martina, kde prestúpime na rýchlik (BB 18.30 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

8. júla 2017 Roklina Vyvieranie a Krakova hoľa

Trasa: Vyvieranie – sedlo Machnatô – Krakova hoľa – Pusté – Demänovská jaskyňa slobody – Vyvieranie.

Charakteristika: stredne náročná túra v jednej z najkrajších častí Nízkych Tatier, dlhá je 14,7 km, čistý čas chôdze je do 6 h, stúpanie / klesanie 1083 m. Túru začneme pri ústí rokliny Vyvieranie, kde vystúpame krásnou roklinou pripomínajúcou Slovenský raj aj za pomoci reťazí smer Iľanovské sedlo. Lesom do sedla Machnatô a odtiaľ až na vrchol Krakovej hole, ktorá bude najvyšším bodom trasy. Naskytnú sa výhľady na celú Demänovskú dolinu, severné steny Ďumbiera, Poludnicu, Ohnište, Sinú, ako aj cez Váh na protiľahlé Tatry. Vrátime sa do sedla Machnatô a popod skalné steny Pustého nadol k Demänovskej jaskyni slobody a k východiskovému bodu našej trasy. Je vhodné si obuť vyššiu nepremokavú obuv na prechod roklinou. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: zraz je na Huštáku (parkovisko pri poisťovni) o 6.30 h. Návrat do BB asi o 16.00 h.

Vedúci akcie: Milan Kurjatko, 0907 822 042, e-mail

15. júla 2017 Výstup na Bystrú

Trasa: Podbanské – rázcestie pod Bystrou – Bystrá – Pyšné sedlo – Podbanské.

Charakteristika: Ťažká turistická akcia za krásami Západných Tatier. Dĺžka pochodu je 24 km a 10 h. Vystúpime na najvyšší vrchol stredného Slovenska 2248 m vysokú Bystrú. Pre podpornú skupinu záujemcov bude trasa len do Pyšného sedla, resp. na Blyšť, kde sa obidve skupiny stretnú. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz účastníkov je na parkovisku pred Allianz na Huštáku o 6.00 h. Príchod do BB o 19.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

22. – 23. júla 2017  Šútovské jazero a Šútovský vodopád

Upozornenie: voda v Šútovskom jazere zvykne byť bežne chladnejšia. Z toho dôvodu sa vyberie termín podľa aktuálneho počasia, a to vtedy, keď celý týždeň (pondelok – piatok) bude horúci a zároveň bude priaznivá predpoveď počasia na sobotu a nedeľu. Termín sa záväzne uvedie na klubovej stránke vo štvrtok večer daného týždňa.

Trasa: Šútovské jazero – Šútovo, časť Rieka – Šútovský vodopád a späť.

Charakteristika: Hlavným programom je dvojdňové kúpanie v areáli Šútovského jazera (alias Kraľovianske jazero), ktoré je ozaj malebné. Predpokladá sa prenocovanie zo soboty na nedeľu vo vlastnom stane. Platí sa malý poplatok za prenocovanie, možnosť vjazdu vlastného vozidla priamo do areálu. Stravovanie individuálne, s možnosťou opekania. V areáli a aj pri areáli sú ďalšie stravovacie možnosti. Večer zo soboty na nedeľu sa plánuje spoločné posedenie priamo v areáli. V sobotu dopoludnia sa pre záujemcov o turistiku zorganizuje ľahký peší výlet k Šútovskému vodopádu. Ten sa uskutoční po príchode do areálu a po postavení stanov. Predpokladaný začiatok výletu je o 10.00 h, miesto stretnutia bude pri rampe do areálu. Parametre trasy k vodopádu sú 8,6 km, čistý čas chôdze 2.20 h, stúpanie/klesanie 315 m. 

Doplnok: Vyberie sa prvý vhodný termín z týchto: 22. – 23. 7. 2017, 29. – 30. 7. 2017, 5. – 6. 8. 2017, 26. – 27. 8. 2017. 

Časový plán: Zraz je v sobotu o 7.00 h na parkovisku pred Kauflandom pri hlavnej železničnej stanici. Doprava je vlastnými autami na trase Banská Bystrica – Ružomberok – Šútovo (80 km, 1.20 h; GPS jazera Šútovo 49.152639, 19.096131). Predpokladaný návrat je individuálne v nedeľu popoludní.

Vedúci akcie: Arpád Takács, 0919 420 561, e-mail

Zmena programu vyhradená!

Dôležité upozornenie

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

Komentáre sú uzavreté.