Kalendár turistických podujatí na rok 2024

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na rok 2024 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie. Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (presun vlastnými autami, autobusový zájazd a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

DÁVAME DO POZORNOSTI:

OZNAMY:

  • Aj v roku 2024 nás môžete podporiť darovaním 2 % z Vašich daní – tento rok ideme realizovať projekt v Trangošskej doline.
  • Vo veku 83 rokov nás opustil najstarší člen nášho klubu Milan Cigler. „Cinko“ bol od vzniku nášho turistického oddielu aktívny a mal veľký podiel na popularite a napredovanie klubu, hlavne v osemdesiatych rokoch 20. storočia. Rozlúčka s Milanom bola 2. 4. 2024 o 14.00 hodine v krematóriu Kremnička. Česť jeho pamiatke.
  • Zverejnili sme kalendár turistov z Podbrezovej pre rok 2024.45_rokov
  • Hromadné poistenie členov KST v poisťovni UNION je platné od 1. 4. 2024 do 1. 4. 2025. Podrobnosti k poisteniu nájdete na tomto odkaze.
  • Turistický bazár: v ponuke je predaj turistických topánok a mačiek. Viac na tomto odkaze.
  • Pozrite si aké zľavy a výhody prináša členstvo v KST, vrátane 50 % z ceny nocľahu na chatách KST. 

Zmena programu vyhradená!

piatok 26. apríla 2024  Brigáda na cvičných skalách

Bude brigáda na jarné upratanie a vyčistenie cvičných skál v Kremničke. Zraz bude u Milana Hlavatého o 16.00 hodine na Čerešňovej ulici 37. Náradie bude pripravené. Doneste si pracovné rukavice

Vedúci brigády: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

nedeľa 28. apríla 2024  9. Ponická jarná 30-ka 

Trasa: Strelníky, otočka – Povrazník – Varta – Šajbica – Suchá Driekyňa – Pôlč – Veľké Plavno – Šalková – hrádza Hrona – Majer – Podryba – Banská Bystrica.

Charakteristika: dĺžkou 30 km náročná, ale profilom priaznivá celodenná túra Bystrickou a Ponickou vrchovinou so stúpaním 467 m a klesaním 797 m. Prechod krásne rozkvitnutou prírodou začneme na otočke v Strelníkoch, preto nebude treba zdĺhavo stúpať do kopca. Netreba sa báť dĺžky trasy, lebo máme na to celý deň. Tempo nebude rýchle, lebo končíme v bydlisku, preto si viac vychutnáme prírodu a nebudeme sa musieť hnať na žiadny spoj. Po trase bude viacero oddychov. Pôjdeme tiež lúčnym hrebeňom s krásnymi výhľadmi na Nízke Tatry so zvyškami snehu. Pozrieme si ruiny zabudnutej vartovky a po ceste bude množstvo krásnych výhľadových bodov, lebo pôjdeme lúkami. Pre menej zdatných turistov je možnosť ukončiť túru v Šalkovej. 85 % túry vedie mimo značených trás po poľných a lesných cestách i chodníkoch (bez vlastného značenia prechodu). Na podujatie sa netreba registrovať ani prihlasovať. Na trasu si treba zobrať dostatok tekutín. V prípade priaznivého (suchého) počasia je trasa vhodná na polovičné vibramky alebo trekingové tenisky.

Časový plán: stretneme sa o 7.25 h na AS BB (n. č. 1), autobus na Povrazník ide o 7.30 h. Návrat domov je individuálny.

Vedúci túry: Johny Ratkovský e-mail, 0910 488 732 a Ľubo Homolka e-mail, 0911 745 006

Aj v roku 2024 sa uchádzame o Vaše príspevky vo forme 2 % z príjmu za rok 2023 – darovacie tlačivo na stiahnutie, čo nám umožní financovať dobrovoľnícke aktivity. Tento rok je to obnova historického lavínového pamätníka v Trangošskej doline (19. – 24. 5. 2024) a jesenné čistenie chodníkov na Horehroní (november).
Ďakujeme za podporu dobrovoľníckych aktivít.

streda 8. mája 2024  Ondrejisko – najvyšší v Slovenskom raji

Trasa: Stratená – Tiesňavy – Strmá prť – Ondrejisko – Telgárt. 
Charakteristika: Stredne náročná túra na západe Slovenského raja s dĺžkou 17,0 km, so stúpaním 870 m a klesaním 790 m. Začína sa zo žel. zastávky Stratená. Do Stratenej nás dopraví „zrýchlený vlak“. Po modrej turistickej značke prídeme nad Hanesovú. Odtiaľ po červenej turistickej značke vystúpame na vyhliadky Strmá prť a Ondrejisko. Z  červenej turistickej značky sa odpojíme pri Trestníku a budeme pokračovať po zelenej turistickej značke na zástavku v Telgárte. 
Časový plán: Zraz na železničnej osobnej stanici Banská Bystrica je o 6.oo h. Odchod z Banskej Bystrice je 6.13 h. zrýchleným vlakom. Predpokladaný príchod do Banskej Bystrice bude po 18.00 h.

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

sobota 11. mája 2024  Krakova hoľa a Pustô 

TrasaDem. dolina Lúčky – Pod Krčahovom – Sedlo Javorie – Kosienky, poľana – Krakova hoľa – Sedlo Machnatô – Pustô (Pusté) – Dem. jaskyňa slobody – Dem. dolina Lúčky.

Charakteristika: Krakova hoľa (1752 m) vypínajúca sa nad Demänovskou dolinou je považovaná za jeden  z najkrajších vyhliadkových vrcholov v Nízkych Tatrách. Je súčasťou dlhej rázsochy vybiehajúcej z Krúpovej hole až
po Poludnicu. Za dobrej viditeľnosti ponúka krásne výhľady na dominantné vrcholy Nízkych Tatier ale aj na  Liptovskú Kotlinu, Západné a Vysoké Tatry, Malú i Veľkú Fatru, Chočské vrchy, Oravskú Maguru i Beskydy. Ďalším „ťahákom“ túry bude fotogenický masív Pustô vyzdobený pozoruhodnými krasovými skalnými výtvormi. Treba sa pripraviť aj na to, že okrem prírodných krás to bude miestami aj exkurzia po takmer odlesnených, ťažbou  zdevastovaných územiach. Trasa je dlhá 15 km, prevýšenie 1057 m, čistý čas chôdze je 5,5 h. 

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz pred poisťovňou Allianz na Huštáku je o 7:00 h, návrat do BB okolo 18-tej.

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

sobota 18. mája 2024  Dedinky – Geravy 

Trasa: bude doplnené

Charakteristikabude doplnené

Časový plán: Zraz na železničnej osobnej stanici Banská Bystrica je o 6.oo h. Odchod z Banskej Bystrice je 6.13 h. zrýchleným vlakom. Predpokladaný príchod do Banskej Bystrice bude po 18.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

19. – 24. mája 2024  Obnova lavínového pamätníka v Trangošskej doline

Charakteristika: Dobrovoľnícka brigáda zameraná na obnovu historického lavínového pamätníka v závere Trangošskej doliny. Nešťastná lavína sa zosypala 4. marca 1935 a zasiahla piatich lyžiarov, z ktorých štyria neprežili. K tragédii za viaže zaujímavý príbeh osudov partie lyžiarov zo Štefánikovej chaty, ktorý si priblížime po večeroch na chate počas oddychu po práci. Ide o prvú veľkú lavínovú nehodu od sprevádzkovania Chaty gen. M. R. Štefánika, preto sme sa ju rozhodli opraviť. Zároveň ide o memento hôr a výstrahu pred lavínami. 

Brigáda: Prvý deň (nedeľa) vynesieme potrebné náradie a materiál na pietne miesto a na chatu. Druhý deň vyčistíme okolie mohyly a samotné torzo pamätníka, ktorého balvany sú roztrúsené v okolí a zarastené vegetáciou. Zároveň vyčistíme chodník od prerastajúcej vegetácie a opravíme priľahlú časť turistického chodníka, aby sa zabránilo erózii trasy. Bude potrebné nanovo vystavať kamennú mohylu, lebo z  nej ostala spodná tretina. Osadíme repliku pamätnej tabule a upravíme okolie, aby pietne miesto znovu nadobudlo svoj pôvodný ráz ako bod pre zamyslenie návštevníkov hôr. Ubytovanie je rezervované na Štefánikovej chate, kde budeme mať stravu pre viacdňových brigádnikov. Ochotní dobrovoľníci hláste sa vedúcemu obnovy. Vítaní sú tiež jednodňoví pomocníci, ktorí prídu na otočku na deň. Pracovať sa bude vždy medzi 9.00 – 18.00 h. Nezabudnite si doniesť vlastné pracovné rukavice. Pamätník sa nachádza na pol ceste medzi Halašovou jamou a Chatu gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom pri zelenej značke v závere Trangošskej doliny v centrálnej časti Nízkych Tatier. Doprava je riešená individuálne autom alebo verejnou dopravou z lokalít Trangoška, Mýto pod Ďumbierom, Čertovica, Vyšná Boca alebo Demänovská dolina (Jasná). Príďte zažiť čarovné východy a západy slnka z Mršky a zároveň zachrániť historické pietne miesto lavínovej tragédie. 

Vedúci obnovy: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 25. mája 2024  Pilsko z Oravského Veselého

TrasaOravské Veselé – Chata Pilsko – Dudová – Skalisko – Pilsko a späť

Charakteristika: Pilsko je druhý najvyšší vrch Oravských Beskýd. Je prírodnou rezerváciou pralesov a miestnych plání s kosodrevinou. Má dva vrcholy, jeden na slovenskej strane a druhý na poľskej strane v Žiwieckych Beskydách. Sú od seba vzdialené len 10 minút chôdze. Vrchol hory poskytuje vynikajúci, kruhový výhľad. Obzvlášť dobre je pozorovateľná Babia hora a susedné vrchy a pohoria, Sliezske a Kysucké Beskydy, Krivánska Fatra, Chočské vrchy a Tatry. Dĺžka trasy je 16,5 km, čistý čas chôdze 5,5 h a prevýšenie je 750 m.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h, odchod bude o 5.00 hod. Návrat medzi medzi 17.00 – 19.00 h. Presun autami: Ružomberok, Dolný Kubín, v Oravskom Podzámku
doľava na Hruštín, Babín, Lokcu, Oravská Jasenica, parkovisko v obci Oravské Veselé. Cesta do 2 hodín a 114 km.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail.

POZOR: dve túry v rovnaký deň 15. 6. 2024!

sobota 15. júna 2024  Malou Studenou dolinou na Téryho chatu

TrasaTatr. Zruby, neplatené parkovisko pri Vojenskej zotavovni – St. Smokovec – Hrebienok – Bílikova chata – Rainerova chata – Zamkovského chata – Veľký hang – Malý hang – Téryho chata a späť

Charakteristika: Téryho chata sa nachádza v nadmorskej výške 2015 m, v hornej časti Malej Studenej doliny pri Piatich Spišských plesách. Pre jej celoročnú prevádzku a relatívne jednoduchú prístupnosť zo Starého Smokovca, je obľúbeným cieľom turistov v lete aj v zime. Tentokrát sme si zvolili letné obdobie. No ale aj v tomto období môže nepripravených turistov zaskočiť. Na trase sa nachádza zrekonštruovaná „Zamka“, ktorú sa oplatí navštíviť. Stúpanie na Térynku je pozvoľné, no od Veľkého cez Malý hang sa mení na strmé. V serpentínach výstupu sa striedajú náročné úseky s menej náročnými. Dĺžka trasy je 18,5 km, 6 h, prevýšenie je 1150 m. 

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h, odchod bude o 5.00 hod. Návrat medzi medzi 18.00 – 20.00 h. Presun autami: Podbrezová, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom, Čertovica, Vyšná Boca, Malužiná, Hybe, za dedinou sa zaradiť na diaľnicu D1, potom z diaľnice zísť nad Popradom smer Vysoké Tatry, v Starom Smokovci za koľajami Tatranských elektr. železnic (TEŽ) odbočiť doľava smer Štrbské Pleso, asi 2 km za St. Smokovcom je Vojenská zotavovňa Granit Tatranské Zruby s bezplatným parkoviskom!

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail.

sobota 15. júna 2024  5. Hrebeňovka Nízkych Tatier

TrasaKorytnica – Hiadeľské sedlo – Prašivá – Veľká Chochuľa – Košarisko – Sedlo po Skalkou – Latiborská hoľa – Zámostská hoľa – Ďurková – Chabenec – Kotliská – Krížske sedlo – Poľana – Sedlo Poľany – Dereše – Chopok – Kosodrevina – Srdiečko.

Charakteristika: Hlavný hrebeň Nízkych Tatier začína v Hiadeľskom sedle a končí v sedle Besník v dĺžke 82,8 km.
Prejdeme jeho západnú, veľmi peknú časť. Túra prechádza rozmanitým hrebeňom hôľnatého, aj vysokohorského charakteru s krásnymi výhľadmi. Parametre trasy podľa Hikeplannera: dĺžka pochodu 39,9 km, stúpanie 2532 m, klesanie 2057 m. Akcia je vhodná pre aktívnych peších turistov s dobrou kondíciou. Záujemcovia hláste sa u vedúceho túry do 13. 6. 2024, 19.00 h (štvrtok).

Časový plán: Z Banskej Bystrice odchod o 4.30 h do Korytnice mikrobusom. Zo Srdiečka autobusom o 18.10 h do
Brezna, a prípojom do BB. Cena dopravy do Korytnice závisí od počtu účastníkov. 

Vedúci akcie: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

sobota 22. júna 2024  Výstup na Kriváň

Trasa: bude doplnené

Charakteristikabude doplnené 

Časový plánbude doplnené

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

piatok 5. júla 2024  Sivý vrch cez Bielu skalu

TrasaHuty, horáreň pod Bielou skalouBiela skalaRadové skalySivý vrch a späť. 

Charakteristika: Stredne ťažká turistická akcia za krásami Západných Tatier. Sivý vrch je jeden z najkrajších  slovenských vrchov. Je to výrazný, prvý, skalný vrchol na hlavnom hrebeni Záp. Tatier, tvorený vápencami a  dolomitmi. Zo Sivého vrchu dovidíme až na Oravu, Liptov, uvidíme veľkú časť hrebeňa Západných Tatier
t. j. Salatín, Spálenú, Baníkov a Baranec. Na trase sú v množstve skalných útvarov exponované úseky a pod  vrcholom dve nebezpečné miesta,ktoré sú zabezpečené techn. pomôckami – reťazami. Dĺžka trasy je 9,5 km, čistý čas chôdze 5 h a prevýšenie je 875 m.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h, odchod bude o 5.00 hod. Návrat medzi medzi 17.00 – 19.00 h. Presun autami: Ružomberok, Bešeňová, Liptovská Sielnica, Lipt. Matiašovce, Koliba Holica, Horáreň pod Bielou skalou nad Hutami. Cesta do 1,5 h a 95 km.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail.

sobota 13. júla 2024  Tatranskou magistrálou na Ostrvu

TrasaPopradské Pleso, zast. – Popradské pleso – Sedlo pod Ostrvou – Batizovské pleso – Sliezsky dom – Starý Smokovec

Charakteristika: Obľúbená túra časťou Tatranskej magistrály so známym „cik-cak“ výstupom od Popradského plesa do Sedla pod Ostrvou, odtiaľ takmer po vrstevnici k Batizovskému plesu a ďalej cez Sliezsky dom do Starého Smokovca. Nezdoláme síce žiadny z tatranských štítov, ale zaručene sa bude na čo pozerať. Trasa ponúka viacero možností skrátenia, napr. do Vyšných Hágov alebo Tatranskej Polianky. Náročná celodenná vysokohorská túra dlhá 22,6 km, stúpanie 1241 m, klesanie 1496 m, čistý čas chôdze je 8 hodín.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zo Starého Smokovca späť na zastávku Popradské Pleso použijeme TEŽ. Zraz je pred poisťovňou Allianz na Huštáku je o 6.00 h, návrat do BB okolo 19-tej.

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

sobota 20. júla 2024  Prechod Bystrou lávkou v Tatrách

TrasaŠtrbské Pleso – vodopád Skok – Kozie plesá – Capie pleso – sedlo Bystrá lávka – Škutnastá poľana – Chata pod Soliskom – Štrbské Pleso

Charakteristika: Bystré sedlo je štrbinou resp. úzkym vysokohorským priechodom v Soliskovom hrebeni vo V. Tatrách. Ponúka mierne zvýšené množstvo adrenalínu, keďže záverečná časť prechodu vedie po exponovaných častiach skalnatého terénu, zabezpečeného reťazami. Ak sa neradíte medzi trénovaných borcov, Bystrá lávka môže byť fyzicky pomerne náročná výzva. Sedlo / lávka tvorí obojsmerný prechod medzi Mlynickou a Furkotskou dolinou. My pôjdeme zo Štrb. Plesa po žltej TZ cez Vodopád Skok, popri Kozích plesách, Capom plese a popod Štrbský štít. Pri dobrom počasí a prechode do Furkotskej doliny nás poteší nádherný výhľad na Kriváň, Liptovskú a Ostrú vežu, Wahlenbergove plesá a Furkotský štít. Nadmorská výška 2297 m „hovorí“ za všetko. Odporúčame zodpovedajúcu výstroj (pevná vysoká obuv, palice)! Dĺžka trasy je 16 km, čistý čas chôdze 7 h, prevýšenie je 1064 m.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h, odchod bude o 5.00 hod. Návrat medzi medzi 18.00 – 20.00 h. Presun autami: Podbrezová, Bystrá, Mýto pod Ďumbierom, Čertovica, Vyšná Boca, Malužiná, Hybe, za dedinou sa zaradiť na diaľnicu D1, potom z diaľnice zísť na smer Tatranská Štrba, prejsť križovatkou a pokračovať hore na Cestu slobody pod V. Tatrami, na Cestu Slobody odbočiť doprava a na Štrbské Pleso doľava – na platené parkoviská.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail.

sobota 27. júla 2024  Letný výstup na Slavkovský štít

TrasaStarý Smokovec – Pod Slavkovským štítom – Slavkovská vyhliadka – Slavkovský štít a späť

Charakteristika: Výstup na jednu z tatranských klasík, turisticky prístupný Slavkovský štít (2452 m). Túra bude s mottom „kedy tam už konečne budeme?“ Odmenou za „nekonečný“ výstup budú nádherné výhľady na Veľkú Studenú dolinu, masív Prostredného hrotu, Bradavicu, Východnú Vysokú či Gerlachovský štít. K vrcholu vyrazíme zo Starého Smokovca po modrej značke, kto bude mať prebytok síl si zostup môže spestriť a predĺžiť cez Hrebienok. Náročná celodenná vysokohorská túra dlhá 16 km, prevýšenie 1487 m, predpokladaný čas chôdze je 9:15 h.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz pred poisťovňou Allianz na Huštáku je o 5:30 h, návrat do BB okolo 19-tej.

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

28. – 29. júla 2024  Vysoké Tatry – Zbojnícka chata (VhT)

Trasa: 1. deň – Starý Smokovec – Hrebienok – Nad Rainerovou chatou – Zbojnícka chata
2. deň – bude doplnené

Charakteristika: V horúcich letných dňoch dobre padne osvieženie sa pobytom vo vysokohorskom prostredí Vysokých Tatier. Časový plán eliminuje prázdninový, dovolenkový a víkendový nápor turistov. Pre rezerváciu ubytovania na chate je potrebné sa prihlásiť vedúcemu túry do 7. 7. 2024. Cena ubytovania za osobu a noc je 22,- € pre členov KST. 

Časový plán: Zraz je v nedeľu o 7.15 h na hl. železničnej stanici, odkiaľ odchádza rýchlik Fatran o 7.34 h s prestupom vo Vrútkach o 9.07 h na rýchlik Tatran, s prestupom v Poprade o 10.52 h na TEŽ s príchodom do Starého Smokovca o 11.17 h. Domov pôjdeme v pondelok z Popradu rýchlikom Tatran o 15.15 h (17.15 h) s prestupom vo Vrútkach na rýchlik Fatran o 17.13 h (19.13 h) s príchodom do BB o 18.26 h (20.26 h).

Vedúci akcie: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

sobota 3. augusta 2024  Tri kopy a Baníkov

Trasabude doplnené

Charakteristikabude doplnené

Časový plánbude doplnené

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

sobota 7. septembra 2024  Kubínska hoľa z Oravského Podzámku

Trasa: Oravský Podzámok – Drvisko – Javorová – Príslop – Kubínska hoľa – Kamenný závoz – Oravský Podzámok.

Charakteristika: Veľmi náročná túra, dlhá cca 26,0 km, stúpanie / klesanie 1148 m v pohorí Oravská Magura. Ide o celodennú túru, čistý čas chôdze je 9 hodín. Možnosť občerstvenia v penzióne na sedle Príslop a na chate pod Kubínskou hoľou. Odporúčam si zobrať pevnú obuv, paličky a dobrú náladu. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 6.00 h na parkovisku pred poisťovňou na Huštáku. Predpokladaný príchod okolo 18.00 h. Kto môže ísť autom, nech mi dá vedieť.

Vedúci akcie: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

sobota 14. septembra 2024  2. opakovaný výšľap na Panský diel

TrasaŠachtička – Panský diel – Zadná Vápenná – Šachtička

Charakteristika: Cieľom akcie je vystúpiť na vrchol Panského dielu opakovane desaťkrát zo sedla Šachtička v predpokladanom celkovom čase do 8 h vrátane klubovej tlačovky. Výstupová trasa vedie zjazdovkou na vrchol, zostup pozvoľne klesá cez Zadnú Vápennú, lúkami a lesnou cestou. Jeden okruh má dĺžku pochodu 2,56 km, a stúpanie / klesanie cca 170 m. Prispôsobenie si počtu výstupov je v individuálnej kompetencii účastníka, a tým je podujatie vhodné pre každého. 

Časový plán: Zraz je na Šachtičkách o 7.45 h. Doprava je vlastnými autami, príp. pešo z mesta. Nevyťažení vodiči dajte vedieť vedúcemu.

Vedúci akcie: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

Stručný prehľad podujatí

Členské známky v roku 2024

Hodnota členských poplatkov na bezhotovostnú úhradu:

  • 10,- € slávnostná 45. výročná členská schôdza v Národnom dome (12. 4. 2024), čo je zároveň potvrdenie Vašej účasti na slávnosti 
  • PLUS PRÍSLUŠNÁ ČLENSKÁ ZNÁMKA 
    15,- € základné členské pre dospelých,
    10,- € dôchodcovia (62 – 69 rokov) a študenti (16 – 26 rokov),
    5,- € deti do 15 rokov, seniori nad 70 rokov a ZŤP.
  • úhrada prebieha tak ako predchádzajúce roky bezhotovostne prevodom do 7. marca 2024 na klubový účet
    SK61 8330 0000 0022 0110 8930 
  • Do správy pre prijímateľa napíšte vaše priezvisko,
  • Ako variabilný symbol uveďte vaše posledné trojčíslie z členského preukazu KST,
  • Overenie platby si môžete pozrieť na transparentnom účete https://www.fio.sk/ib2/transparent?a=2201108930
  • Noví záujemcovia o členstvo sa prijímajú na základe aktívnej účasti v uplynulom roku (2023)!

6. januára 2024  Trojkráľová túra na Motyčiansku hoľu

Trasa: Donovaly – sedlo Prípor – Holica – Motyčianska hoľa – Lastovičia – sedlo Veľký Šturec – Šturecká dolina – Motyčky

Charakteristika: stredne náročná viac ako poldenná túra v podcelku Veľkej Fatry – Zvolen. Ide o zimný hrebeňový peší prechod hrebeňom spájajúcim dve známe hrebeňovky Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Z dôvodu oteplenia a zmrznutia snehovej pokrývky pôjdeme túru pešo. Treba si pribaliť dobrú obuv, návleky, palice a odporúčame mačky príp. želiezka na zmrznutý sneh. Snežnice sú dobrovoľné. Trasa má 11 km, prevýšenie 700 metrov a čistý čas chôdze je do 6 hodín v závislosti od snehu. Treba počítať s celodenným snežením a neprešliapanou trasou. Z Veľkého Šturca zídeme po historickej ceste k býv. motorestu Šturec. 

Doprava: zraz je o 8.00 h na Striebornom námestí, autobus smer Ružomberok ide o 7.55 h z AS (n. č. 16) a od Slovenky o 8.05 h. Návrat bude z Motyčiek o 14.55 h (BB 15.25 h) alebo 16.55 h (BB 17.25 h), príp. o 18.12 h (BB 18.47 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

13. januára 2024  Zimný výstup na Prašivú

Trasa: Predkorytnica – kúpele Korytnica – sedlo pod Babou – Prašivá a späť.

Charakteristika: náročná vysokohorská túra v najzápadnejšej časti Nízkych Tatier. Ide o celodennú kondične náročnú túru v zimných podmienkach, kde sú povinnou výbavou stúpacie železá (mačky), čakan, paličky, návleky, čelová lampa, zimná obuv a oblečenie. Mačky sú nutné pre tvrdý až ľadový sneh po celej trase. Na túru treba dostatok tekutín a jedlo, lebo po trase nie sú možnosti občerstvenia. V prípade záujmu môžeme zostúpiť do Hiadľa. 

Časový plán: zraz je o 8.00 h na Striebornom námestí. Autobus smer Ružomberok z AS vyráža o 7.55 h (n. č. 16) a od Slovenky o 8.05 h. Návrat do BB bude o 19.00 h. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 20. januára 2024   8. ročník Martinskej ferraty v zime

Trasa: Martin, Stráne – ferratou HZS na Martinské hole – chata na Martinských holiach – Hodinovka – Martin.

Charakteristika: Ťažká (zima a veľa snehu) vysokohorská zimná túra známou ferratou. Povinný výstroj pre účastníkov je sedačka, prilba, ferratový set, mačky a čakan. Okruh má 12 km a stúpanie / klesanie 838 m. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 7.00 na Huštáku (parkovisko pred poisťovňou Allianz). Príchod do BB okolo 17.00 hodiny.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

nedeľa 28. januára 2024  Zimný výstup na Skalnú Alpu

Trasa: Podsuchá – dolina Vyšné Matejkovo – Matejkovský kamenný prúd – Močidlo – Skalná Alpa – znovuotvorená chata Smrekovica – vojenská zotavovňa Smrekovica – Malá Smrekovica – Handžabík – Podsuchá

Charakteristika: náročná celodenná zimná pešia túra na snežniciach. Povinnou výbavou sú snežnice a retiazky (nesmeky), lebo príjazdová cesta dolinou Vyšné Matejkovo bude ľadová (ujazdený sneh), takže bez sa bude šmýkať. Na túru odporúčame paličky, návleky, zimnú obuv a oblečenie. V polovici túry bude posedenie na znovuotvorenej chate Smrekovica (bývalé zariadenie SCP Ružomberok). Zostup bude neznačeným bočných chrbátom cez vrch Handžabík, aby sme urobili okruh do Podsuchej (občerstvenie v Bodege). Trasa je dlhá 18,5 km, so stúpaním / klesaním 1066 m a čistý čas chôdze 6,5 hodiny. 

Časový plán: zraz je o 8.00 h na Striebornom námestí, odkiaľ odchádza autobus smer Ružomberok o 8.05 h (z AS BB ide o 7.55 h, n. č. 16). Návrat bude autobusom z Podsuchej o 17.20 h (BB 18.22 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

10. februára 2024  Handelské fašiange a možno aj viac

Trasa: Brezno, Rohozná – pod Zrazmi – Breznianska dolina – Kabátová – Suchá – Ungrovo – Čierny Balog, Jergov; Nový Krám – Čierny Hron – Šanské – Svätý Ján – Hronec – Nová Valaská – Valaská, most.

Charakteristika: Stredne náročná takmer celodenná túra zväčša po spevnených lesných cestách, keďže bude blatisto. Lesnou asfaltkou rovnou ako pravítko pôjdeme pod horu Kabátová, na ktorej prejdeme cez malebnú chatovú osadu. Od súlipia na Suchej zídeme po lúkach na Ungrovo, odkiaľ je do čiernobalockej osady Jergov na skok. Hneď za Čiernym Hronom je kultúrny dom, kde bude 27. ročník fašiangov. O 12.30 h vyrazí fašiangový sprievod obcou a tiež švajčiarskou električkou, ktorá bude za symbolické 1,- € premávať kyvadlovo na Dobroč a Nový Krám. V prípade záujmu sa môžeme zviesť na Nový Krám a prejsť si novú cyklotrasu údolím Čierneho Hrona do ústia Kamenistej doliny a do dedín Hronec a Valaská, čo je 9 km k základnej trase 14,5 km (stúpanie 693 m). O 14.30 h začne súťaž o najchutnejšie trhance. 

Časový plán: Zraz je o 7.40 h na Ul. 29. augusta (zastávka MHD pri starej obuvi), autobus smer Tisovec odchádza o 7.49 h (z AS ide o 7.45 h z n. č. 15). Naspäť pôjdeme buď o 15.06 h z Jergova (BB 16.33 h) alebo v prípade záujmu pešo po novej cyklotrase údolím Čierneho Hrona do Hronca a Valaskej (9 km). Návrat do BB bude vo večerných hodinách. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 18.2.2024  10. zimný výstup na Veľký Rozsutec

Trasa: Štefanová – Podžiar – Horné diery – Sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – Medziholie – Štefanová.

Charakteristika: Ťažká vysokohorská zimná túra na jeden z najkrajších vrcholov. Povinný výstroj pre účastníkov je mačkyčakan. Doprava vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 6.00 na Huštáku (Allianz). Príchod do BB cca o 18. hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

2. marca 2024  Ponická nezimná 20-ka

Trasa: Strelníky-otočka – Povrazník – Varta – Šajbica – Driekyňa – Brezie – Pôlč – Veľké Plavno – Šalková (príp. BB). 

Charakteristika: Keďže nám tento rok zima zatiaľ nedopriala výdatné sneženie v Ponickej vrchovine, tak tradičnú zimnú verziu Ponickej 20-ky si prejdeme nezimne a to pešo. Trasa bude viesť v priebehu zimnej verzie a v priebehu nultého ročníka jarnej 30-ky. Trasa je stredne náročná bez možnosti občerstvenia, tak treba dostatok tekutín a stravu so sebou. 4. ročník zimného prechodu bude, žiaľ, bez snehu. Trasa má 21 km a trvanie 8,5 hodiny. 

Časový plán: zraz je o 7.25 h na Partizánske ceste – zastávka MHD Mýto, autobus smer Povrazník odchádza z AS (n. č. 1) o 7.30 h (možnosť nástupu tiež pri cementárni). Návrat domov je početnými autobusmi alebo vlakom zo Šalkovej v podvečerných hodinách. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 30. marca 2024  Veľkonočný Rakytov

Trasa: Liptovské Revúce, Stredná Revúca – sedlo pod Čiernym kameňom – Južné Rakytovské sedlo – Rakytov – útulňa Limba pod Rakytovom – hájovňa pred Teplou dolinou

Charakteristika: Ide o stredne náročnú jarnú horskú túru (15 km, stúpanie 944 m, klesanie 993 m). Autá odstavíme pred horárňou v Teplej doline. Od áut sa vyvezieme autobusom do Strednej Revúcej. Odtiaľ „peši“ pokračujeme po náučnom chodníku Čierny kameň do sedla pod Čiernym kameňom. Zo sedla pokračujeme po zelenej značke cez bránu Južného Rakytovského sedla. Cestou si môžeme  pozrieť vyhliadky Minčol a Kračkov. Po zelenej ceste sa dostaneme na Rakytov (1567m) – najvyšší bod túry. Z Rakytova zbehneme cez Severné Rakytovské sedlo do útulne Limba pod Rakytovom (bufet). Z útulne pôjdeme Teplou dolinou po žltej značke k odstaveným autám na parkovisku hájovňa pod Teplou dolinou. Na túru odporúčam si zobrať, paličky, pevnú obuv do snehu, pre istotu mačky resp. želiezka (retiazky) na strmé svahy a hlavne „dobrú náladu“. 

Časový plán: Zraz bude na Huštáku pred poisťovňou o 7.ooh. Návrat do Banskej Bystrice bude po 16.00 h. Doprava bude vlastnými autami na parkovisko hájovňa pred Teplou dolinou (pred Liptovskými Revúcami). Kto môže ísť autom, nech dá dopredu vedieť vedúcemu. 

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

sobota 6. apríla 2024  Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách

Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Zbojnícka chata a späť tou istou trasou.

Charakteristika: Ťažká trasa v našich krásnych Tatrách, kde zažijeme pochod v mínusových teplotách a aj kus konečne zimnej krásy. Doporučený výstroj mačky a palice, môže sa pribaliť aj čakan. Na Zbojníčke si dáme fazuľovicu s horcom a potešíme srdce a dušu. Doprava je vlastnými autami. Nevyťažení vodiči dajte vedieť.

Časový plán: Zraz bude o 6.00 h na Huštáku – parkovisko pred poisťovňou Allianz. Príchod do BB cca o 17. hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

sobota 13. apríla 2024  Poľana a Hradová v Muránskom krase 

Trasa A: Tisovec Hradová Tisovská PoľanaKlenovská Poľanasedlo BabináRejkovo – Tisovec. 
Trasa B: Tisovec – Hradová – Suché dolysysľovisko Podhrad – Tisovec. 

Charakteristika: A – túra veľmi náročná celodenná túra s dĺžkou cca: 24km, stúpaním-
klesaním 1100 m. B – túra stredne náročná poldenná túra s dĺžkou cca: 12km, stúpaním-
klesaním 500 m. Doprava je vlastnými autami, ktoré odstavíme na parkovisku v Tisovci na námestí. Začneme spoločne turistiku po žltej turistickej značke cez Hradovú (Tisovský hrad). Pod Okúhlou skalou sa napojíme na modrú turistickú značku, po ktorej sa dostaneme do PR Suché doly. Tu sa skupina „B-turisti“ odpoja a budú pokračovať po spevnenej ceste popod Hradovú. Ich spevnená cesta sa napojí na náučný chodník – Poďme za sysľami. Týmto chodníkom sa dostane skupina do Tisovca. Skupina „A-turisti“ budú ďalej pokračovať po modrej k razcestníku Suché doly. Tu sa
napoja na zelenú turistickú značku pokračujú smerom na Poľanu. V sedle Babiná opustia
zelenú turistickú značku a pokračujú po modrej turistickej značke cez Rejkovo do Tisovca.

Časový plán: Zraz je o 7.oo h na Huštáku parkovisko pred poisťovňou. Predpokladaný príchod do BB po 17.oo h pre turistov skupiny „A“, turisti skupiny „B“ prídu skôr. Kto môže ísť autom, nech mi dá vedieť. 

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

Dôležité upozornenie:

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

1 komentár k článku “Kalendár turistických podujatí na rok 2024”

  1. Janči píše:

    SPRÁVA OD J.ORAVEC : HANDEĽSKÉ FAŠIANGE- Cez BREZNIANSKU DOLINU,KABÁTOVÚ do JERGOVA
    Celodenná prechádzka po lesných cestách pod horu KABÁTOVÁ. Prešli sme tu cez malebnú chatovú osadu až po súlipie na Suchej, kde sme sa občerstvili. Odtiaľ už len pár skokov za Čierny Hron, do čiernobalockej osady Jergov, kde prebiehal 27. ročník FAŠIANGOV – „UŽ SA FAŠIANG KRÁTI…”, ČIERNY BALOG.
    Po vynikajúcej držkovej a 🍺🍺🍺🍺 sme sa previezli švajčiarskou električkou,ktorá premávala kyvadlovo medzi Dobročou a Novým Krámom.

Tvoj komentár