Kalendár turistických podujatí na rok 2022

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na sezónu 2022 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie. Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (presun vlastnými autami, autobusový zájazd a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

NAJBLIŽŠIE PODUJATIE: 

  • piatok 6. januára 2023 > Traja králi vo Vysokých Tatrách (Rainerova chata) – autobusový zájazd, odchod o 6.40 h z pumpy Shell pri cementárni, prihlášky u Maroša Huntoša na 0908 910 107
  • nedeľa 8. januára 2023 > Medzinárodná vychádzka do Králickej tiesňavy

PRIPRAVUJEME: 

  • zimné podujatia (pešo, bežky, snežnice, skialp) – sledujte web, budú zverejnené podľa snehových podmienok
  • LP Ponická zimná 20-ka (Šajba – Slovenská Ľupča)
  • Víkendovka na Andrejcovej (snežnice, skialp
  • Jarné čistenie chodníkov v Pohronskom Inovci (28. 4. – 1. 5. 2023)

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • Kurz základov vysokohorskej turistiky bude aj v roku 2023, nakoľko sa prihlásilo dostatok záujemcov. Kurz začne 4. februára 2023 teoretickou časťou, potom bude nasledovať praktická časť na Ďumbieri a v máji 2023 sa kurz ukončí praktickou časťou na letných skalách v Kremničke. Ďalší záujemcovia o kurz vht sú stále vítaní. Prihlášky posielať na e-mail.
  • Hromadné poistenie členov KST v poisťovni UNION je platné od 1. 4. 2022 do 1. 4. 2023. Podrobnosti k poisteniu nájdete na tomto odkaze.
  • Zverejnili sme kalendár podujatí turistov z Podbrezovej.
  • Turistický bazár: v ponuke je predaj turistických topánok a mačiek. Viac na tomto odkaze.

Turistické podujatia v roku 2022 a 2023 sa budú na stránke objavovať postupne. Treba sledovať web. 

Zmena programu vyhradená!

 nedeľa 8. januára  Medzinárodná vychádzka do Králickej tiesňavy

Odchod z autobusovej zastavky Tajovskeho skoly o 8.35 h smer Kraliky. Da sa nastupit aj na Autobusovej stanici v BB nastupiste c. 12, smer Kraliky o 8.25 h komu by sa to viac hodilo. Ja s Milosom a s mojimi dvomi detmi budeme nastupovat na Tajovskeho. Vystupime pod Kralikami pri velkej zakrute a pojdeme hore malebnou Kralickou tiesnavou popri vodopadoch. Potom cez luky na divoko na modru znacku smerom na Mutne jazero. Podla casu a chute si odbehneme po rebrikoch na skalnu vyhliadlku na Suchom vrchu. Zastavime sa na Ponny Farme na obcerstvenie a kus reci. Potom cez les do BB, koniec bude na Tulskej ulici. Doniest dobru naladu a usmev na tvari. Deti vitane. Celkova trasa asi 13 km a do skoreho poobedia budeme doma. Tesime sa na vas Gabika Revallova – Draper, Milos Revallo, Darren Draper(13r)  Daniel Draper (11r). Tel: 0919439170. 

piatok 6. januára 2023  Trojkráľový prechod v Lokci 

PODUJATIE BOLO ZRUŠENÉ 

Informácie k prechodu zatiaľ neboli zverejnené, avšak podľa rozhovoru s usporiadateľom:

 – prechod sa určite uskutoční v pešej a v prípade dostatku snehu aj v lyžiarskej podobe,

 – trasy prechodu by mali odpovedať tradícii = viď archív z 2020 = lyžiarska 12 km / pešia 8 km, 

 – trasa na bežky je v úvode totožná s nám známou trasou z prechodu vo Vasiľove,  následne však pri Vasiľovskej kaplnke nezatáča vľavo, ale vpravo ku obci Breza a následne okolo Bielej Oravy späť do Lokce, 

– skúsenosti sú také, že komu sa 12 km „málilo“, prešiel si trasu dva razy, 

– prípadne je možnosť trasu si natiahnuť po hrebeni smerom na Galanky a späť. 

Uvidíme, ako sa podmienky vyvinú, vycestujeme v prípade priaznivých podmienok a dostatočného naplnenia autobusu. Prihlášky posielajte vedúcemu do utorka 3. januára 2023. 

Vedúci túry: Ján Kmeť, 0907 850 969 (len SMS), e-mail.

Zmena a doplnenie programu vyhradené! Ďalšie túry budú doplnené na klubový web.

Dôležité upozornenie:

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

Členské známky v roku 2022

POZOR hodnota členských známok sa mení na základe rozhodnutia Ústredia KST nasledovne:

  • 15,- € základné členské pre dospelých,
  • 10,- € dôchodcovia (62 – 69 rokov) a študenti (16 – 26 rokov),
  • 5,- € deti do 15 rokov, seniori nad 70 rokov a ZŤP.
  • úhrada prebieha tak ako predchádzajúce roky bezhotovostne prevodom do 7. marca 2022 na klubový účet SK61 8330 0000 0022 0110 8930 
  • Do správy pre prijímateľa napíšte vaše priezvisko,
  • Ako variabilný symbol uveďte vaše posledné trojčíslie z členského preukazu KST,
  • Overenie platby si môžete pozrieť na transparentnom účethttps://www.fio.sk/ib2/transparent?a=2201108930
  • Noví záujemcovia o členstvo sa prijímajú na základe aktívnej účasti v uplynulom roku.

Aj v roku 2022 sa uchádzame o Vaše príspevky vo forme 2 % z príjmu za rok 2021 – darovacie tlačivo na stiahnutie, čo nám umožní financovať dobrovoľnícke aktivity na zlepšenie turistických trás v našom kraji. Ďakujeme za Vašu podporu.

sobota 22. januára 2022  Cez lazy, termál a dubinu k príborom

Trasa: Žarnovica – Dolná Lukavica – Lepňovci – Horná Lukavica – termálny prameň – Magdovská skala – Mäsiarik – Danko – Vtáčnik – Vrchy – Gánky – Jalšová – Hodruša, Sandrik. 

Charakteristika: na základe aktuálnych opatrení možno organizovať vonkajšie športové podujatia. Vzhľadom na zimu skúpu na sneh pôjdeme pešiu túru do Štiavnických vrchov, ktoré nikdy nesklamú a prekvapia množstvom zaujímavostí po trase. Aj januárová túra je taká. Uvidíme početné lukavické lazy s termálnym prameňom, staré solitérne stromy na lazoch, dubových matuzalemov i pozostatky banskej činnosti v Hodruši. V Jalšovej sa dozvieme kuriozitu o miestnych lipách pri banskom kostolíku. 

Časový plán: zraz je o 8.30 h na MALEJ žel. stanice (BB-mesto), rýchlik Urpín odchádza o 8.35 h. Naspäť pôjdeme autobusom zo Sandrik s odchodom o 14.50 h (BB 18.30 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

29. januára 2022  7. ročník Martinskej ferraty v zime

Trasa: Martin, Stráne – ferratou na Martinské hole – Martin.

Charakteristika: Ťažká vysokohorská zimná túra známou ferratou. Povinný výstroj pre účastníkov je sedačka, prilba, ferratový set, mačky a čakan. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 7.00 na Huštáku (pred poisťovňou). Príchod do BB okolo o 17.00 hodiny.

Vedúci: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

sobota 5. februára 2022  LP Čierťažou 

Trasa: Strelníky, otočka – Periská – Včelinec – sedlo pod Hrbom – Žliabky – sedlo pod Kolbou – Čierťaž – Komornička – Horný dielec – Predajná, vlak

Charakteristika: dĺžkou i prevýšením (hore 785 m, dole 1018 m) náročná celodenná lyžiarska túra mimo upravených trás s dĺžkou 22 km v severnej časti Veporských vrchov. Pre nešikovný nástup z Ľubietovej (odhŕňané asfaltky), prechod začneme na Šajbe zjazdom do Hutnej doliny. Prístupovou cestou k bývalej chate pod Hrbom vyjdeme pod Žliabky, kde sa stretneme s protiidúcou skupinou predajnianskych bežkárov. Cez vrchy Kolba, Čierťaž a Komornícke spoznáme málo chodené končiny masívu Čierťaže s výbornými lyžiarskymi terénmi a dostatkom snehu. V stope po kamarátoch zídeme do Predajnej. Po trase nie sú žiadne možnosti občerstvenia (chata pod Hrbom nefunguje!), preto si treba zobrať dostatok tekutín a jedla. Potrebná je dobrá kondícia, lebo si budeme sami ťahať stopu. Nezabudnite na návleky. 

Časový plán: zraz je o 7.25 h na zastávke Partizánska cesta-Mýto (autobus smer Povrazník vychádza o 7.30 h z AS (n. č. 1). Domov z Predajnej pôjdeme vlakom o 16.42 h (BB 17.23 h). 

Vedúci: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 6. februára 2022  LP Korytnica – Medzibrod

TrasaKorytnica sedlo pod BabouHiadeľské sedloStarý KrámNad žliebkamiLitofová Vrchtorysa Požiarina Vyvieranice Medzibrod.

Charakteristika: náročná celodenná lyžiarska túra západným okrajom Nízkych Tatier. Ide o trasu, ktorá sa bežne chodila na bežkách, ale upadla do zabudnutia, preto si ju radi prejdeme. Od Hiadeľského sedla vedie úplne mimo značených trás po sieti lesných ciest medzibrodským chotárom i peknými lúkami Vrchtorysa a Požiarina, kde stoja staré i opravené senníky. V závere okolo mohutnej krasovej vyvieračky zídeme do Medzibrodu. Po trase nie sú žiadne možnosti občerstvenia, preto treba dostatok tekutín a jedla. Nezabudnite na návleky, lebo od Hiadeľského sedla si budeme robiť sami stopu. 

Časový plán: pôjdeme autobusom smer Ružomberok s odchodom z AS BB (n. č. 16) s odchodom o 7.55 h (Point 8.00, Slovenka 8.03 h). Naspäť z Medzibrodu pôjdeme o 17.00 h (BB 17.23 h). 

Vedúci: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 12. februára 2022  Besná zimná túra

Trasa: sedlo Čertovica – Lajštroch – Kumštové sedlo – Panská hoľa – Hlinka – Mýto pod Ďumbierom.

Charakteristika: náročná zimná túra vo vysokohorskom prostredí centrálnej časti Nízkych Tatier. Trasa je dlhá 13 km, stúpanie 680 m a klesanie 1257 m. Je nutné mať snežnice, palice a návleky, lebo časti hrebeňa sú zaviate snehom po silnom vetre. Mačky sú dobrovoľné, ale viac sa budeme brodiť hlbokým snehom v kosodrevine. Po trase nie sú možnosti občerstvenia. Prejdeme notoricky známy úsek hlavého hrebeňa z Čertovice po Panskú hoľu. Nezabudnite na slnečné okuliare a ochranný krém. 

Časový plán: zraz je o 6.40 h na hlavnej žel. stanici. Osobný vlak do Brezna odchádza o 6.47 h. V Brezne prestup na bus smer L. Mikuláš. Návrat bude busom z Mýta p. Ď. o 15.55 h (BB 17.10 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 13. februára 2022  Zimný výstup na Hohenstein

Trasa: Ľubietová, Zábava – Podlipa – Buňovo – Vysoká skala – Lazná lúka – Ženská dolina – Ľubietová – Hámorné Chotárne Slovenská Ľupča

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra severom Veporských vrchov s dĺžkou 15 km a časom chôdze 5 hodín. Cez banské pole Podlipa prejdeme na lúky pod Vysokou, ktorá poskytuje krásny takmer kruhový výhľad. Po zelenej značke zídeme druhou trasou naspäť do Ľubietovej a mimo značky popod Skalolam na Chotárne do Sl. Ľupče. Odporúčame si zobrať palice a návleky. 

Časový plán: zraz je o 10.50 h na zastávke MHD Mýto na Partizánskej ceste. Autobus smer Povrazník odchádza z AS (n. č. 1) o 10.50 h. Návrat do BB okolo 18.00 h. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

19. februára 2022  Zimný výstup na Veľký Rozsutec

Trasa: Štefanová – Podžiar – Horné diery – sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie – Štefanová.

Charakteristika: Ťažká vysokohorská zimná túra na jeden z najkrajších vrcholov Slovenska a Malej Fatry. No najskôr budeme obdivovať zimnú výzdobu Horných dier. Povinný výstroj pre účastníkov je mačky a čakan. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 6.00 h na Huštáku (pred poisťovňou). Príchod do BB okolo 18.00 hodiny.

Vedúci: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

sobota 26. februára 2022  Zimný výstup na Prašivú

Trasa: Korytnica – sedlo pod Babou – Prašivá – Prostredný grúň – Hiadeľská Kyslá – Hiadeľ.

Charakteristika: náročná takmer celodenná túra vo vysokohorskom prostredí Nízkych Tatier. Na túru sú nutné snežnice, palice a návleky. Po trase nie sú možnosti občerstvenia, tak si treba zobrať jedlo a tekutiny. Pokocháme sa peknými kruhovými výhľadmi na centrálne Slovensko. 

Časový plán: pôjdeme autobusom smer Ružomberok s odchodom z AS BB o 7.55 (n. č. 16) /Point 8.00, Slovenka 8.03 h/. Naspäť ide bus o 16.43 h (BB 17.47 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 27. februára 2022  LP Turecká – Dolný Harmanec

Trasa: Horná TureckáPivová – východný traverz Japňa – Veľká MedvediaAndrášová Horné báneDolný Harmanec

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná lyžiarska túra mimo upravených trás v juhovýchodnom cípe Veľkej Fatry. Prejdeme si neznáme zvážnice v masíve Japňa, ktoré ponúkajú dokonalé lyžiarske terény s dobrými snehovými podmienkami v blízkosti nášho mesta. 

Časový plán: pôjdeme autobusom do Tureckej s odchodom z AS BB o 7.55 (n. č. 12) /Point 8.02, Slovenka 8.05 h/. Naspäť ide bus o 15.45 h (BB 16.17 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 5. marca 2022  LP Chotárom Mútneho

Trasa: bežecký upravený okruh chotárom obce Mútne na hornej Orave so štartom a cieľom v Mútnom.

Charakteristika: Snehu je dostatok na alternatívu „okolo dediny“ a nepredpokladá sa, že by mal zmiznúť. Bežkárska trasa má 20km a pešia 12 km. Pohostenie na trase + na záver kapustnica v kultúrnom dome. Poplatok bude do 6,- €. Autobus je zatiaľ k dispozícii, na zájazd sa prihlasujte čím skôr, ale najneskôr do štvrtka 3. 3. 2022 8.00 h.

Následne vo štvrtok bude rozhodnuté, či záujem je dostatočný na uhradenie autobusu. Za hornú hranicu poplatku za autobus sme stanovili hranicu 14,- €, samozrejme pri dostatočnom  naplnení to môže klesnúť na pre Mútne obvyklých 10,- €. Rozhodnutie, či sa pôjde cez Čertovicu, alebo cez BB bude podľa prihlášok. V rámci pandemickej situácie naďalej platí povinnosť nosiť respirátor v interiéroch a hromadnej doprave, teda prihláste sa iba za podmienky, že máte ochotu celú cestu tam i späť (cca 2 x 2,5 – 3 hodiny) absolvovať s respirátorom.

Časový plán: Podrobnejšie informácie o odchode a zastávkach budú rozposlané v piatok prihláseným účastníkom.

Vedúci a prihlášky: Ján Kmeť, 0907 850 969 (len SMS!), e-mail

sobota 12. marca 2022  Zimný výstup na Homôľku

Trasa: Polomka – Bukovinka – sedlo Homôľky – Homôľka – Havrania poľana – Polomka.

Charakteristika: náročná celodenná zimná pešia túra s využítím snežníc. Okružná trasa je dlhá 16,5 km so stúpaním / klesaním 1173 m a čistým časom chôdze 6,5 hodiny. Z podhoria vystúpime na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Na túru si treba zobrať zimnú obuv, palice, návleky a odporúčané sú snežnice pre množstvo snehu na hrebeni (nižšie je sneh dobre zmrznutý a nosný). Po trase nie sú možnosti občerstvenia, preto treba dostatok tekutín a jedla. Polovica trasy vedie mimo značené trasy po lesných cestách. 

Časový plán: odchod je o 7.16 h z AS BB (n. č. 15) autobusom smer Brezno (možnosť nástupu na zastávkach Roosevelt. nemocnica 7.05, Tajovského SOU 7.07, Europa 7.10, 29. augusta 7.23, cementáreň 7.25 h). V Brezne prestup na bus smer Heľpa s odchodom o 8.15 h. Štart z Polomky bude o 9.00 h z námestia. Vedúci bude čakať na hornom konci obce pri posledných domoch o 9.20 h na otočke na Ždiarskej ulici, kade ide zelená značka na hrebeň. Návrate je expresom o 16.36 h (BB 18.17 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

26. marca 2022  Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách

Trasa: Starý Smokovec – Hrebienok – Zbojnícka chata a späť.

Charakteristika: Ťažká trasa v našich krásnych Tatrách, kde zažijeme pochod v mínusových teplotách a aj kus zimnej krásy. Povinný výstroj mačky a palice, môže sa pribaliť aj čakan. Na Zbojníčke si dáme fazuľovicu s horcom a potešíme srdce a dušu. Doprava bude vlastnými autami. Nevyťažení vodiči dajte vedieť.

Časový plán: Zraz bude o 6.00 h na Huštáku pri poisťovni. Príchod do BB asi o 17.00 hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

nedeľa 10. apríla 2022  Výlet na poniklecovú lúku

Trasa: Slovenská Ľupča, Pod skalouMackov bokBaraní dubIstebník Dúbrava Škrádno Senická lazinaSenica Bánoš – Banská Bystrica. 

Charakteristika: nenáročná poldenná vychádzka v zázemí mesta do prírodnej rezervácia, ktorej krása sa ukáže len začiatkom jari, keď kvitnú poniklece. Pozrieme, čo spravili s okolím elektrikári po vybudovaní cesty popod vedenie. Okolo lesnej škôlky prejdeme do chotára Priechodu a cez Dúbravu chotárom Seliec nad Senicu v blízkosti mestskej skládky KO. Záverečným výstupom na Bánoš zídeme do mesta. 

Časový plán: zraz je o 14.20 h na Partizánskej ceste (zastávka MHD Mýto), autobus smer Pohronský Bukovec odchádza o 14.25 h (z AS BB ide z n. č. 2 o 14.20 h). Vystupujeme na zastávke Pod skalou. Návrat domov individuálne linkami MHD. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 24. apríla 2022  7. Ponická jarná 30-ka

Trasa: Strelníky-otočka – Koryto – Široké – Povrazník – Zajačí kút – Úslnie, chata – Horná hôrka – Poniky – Rušeňovo – lavička lásky – Tri duby – Malé Plavno – Šalková – hrádza Hrona – Podryba – Banská Bystrica, stanica

Charakteristika: stredne náročná (23 km variant po Šalkovú) až náročná celodenná túra so stúpaním 687 m, klesaním 1015 m a časom chôdze 8 až 9 hodín chôdze. Tento ročník opäť inovovaná trasa s novými úsekmi, aby bol pochod atraktívny pre pravidelných účastníkov. Trasa je rozdelená oddychovými miestami: Povrazník, Úslnie, Poniky, lavička lásky a Šalková, kde sa dá trasa ukončiť nástupom na vlak, MHD alebo autobus. Záverečný úsek ide po rovine hronskej hrádze do BB. Po trase budú občerstvovacie body v pohostinstve na Ponikách a v Šalkovej. Napriek tomu si treba zobrať dostatok tekutín, jedla a pevnú obuv. Odporúčané sú paličky. Po trase máme pekné výhľadové miesta na zasnežené Nízke Tatry a Veľkú Fatru v atraktívnom prostredí Ponickej vrchoviny. Na podujatie sa netreba prihlasovať. 

Časový plán: zraz je o 7.30 h na vynovenej zastávke MHD Mýto na Partizánskej ceste. Autobus smer Povrazník odchádza z AS BB (n. č. 1) o 7.30 h. Na šajbianskej otočke sme o 8.20 h. Návrat domov je individuálne spojmi zo Šalkovej alebo linkami MHD. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

štvrtok 28. apríla 2022  Brigáda na cvičných skalách za Kremničkou

Brigáda bude na čistenie a údržbu našich cvičných skál v Kremničanskej doline. Zraz bude o 16.00 h v Kremničke u Milana na Čerešňovej ulici 37. Prineste si pracovné rukavice. 

Vedúci brigády: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

28. apríla – 1. mája 2022  Jarné čistenie chodníkov v Klenovských vrchoch

Lokalita: Klenovec-Ráztočné nad vodárenskou nádržou Klenovec vo Veporských a Stolických vrchoch. Čistiť budeme chodníky cez Cisársku hoľu, SlopovoKlenovskú Poľanu a Oltárne v atraktívnom prírodnom prostredí klenovských samôt – kolešní uprostred hôr Slovenského rudohoria. 

Charakteristika: tradičné jarné čistenie turistických značených trás v našom kraji. Vďaka darom z 2 % môžeme zlepšiť stav turistických trás v menej frekventovaných horách, ktoré si taktiež zaslúžia záujem turistov. Vďaka brigáde zároveň spoznáme pekný kút našej prírody, kde sa je ťažko dostať na jednodennú túru. Aktívni účastníci budú odmenení formou občerstvenia a ubytovania. Podrobnejšie informácie budú zaslané prihláseným účastníkom. 

Vedúci a prihlášky: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 1. mája 2022  Prvomájová vychádzka zo Zvolena do Hornej Mičinej

Trasa: Zvolen-mesto – Bakova jama – Sliačska dolina – Sampor – Lukavica – Hrabová – Mičinské lúky – Horná Mičiná.

Charakteristika: Výdatnejšia, ale výškovým profilom nenáročná nedeľná prechádzka v jarnej prírode po notoricky známych miestach medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Trasa vedie zo železničnej stanice Zvolen – mesto po modrej turistickej značke cez Sliačsku dolinu, Sampor, Lukavicu a Hrabovú na Mičinské lúky. Odtiaľ zídeme do Hornej Mičinej na autobus. Celkové stúpanie je 590 m, klesanie 460 m, vzdialenosť 22,5 km a čistý čas chôdze 6 hodín. Pre účastníkov, ktorí budú „pri chuti“, sa ponúka aj o niečo dlhší a náročnejší variant z Mičinských lúk cez Kozlinec a Vartovku až do B. Bystrice (stúpanie 845 m, klesanie 800 m, vzdialenosť 27,6 km, čistý čas chôdze 7,5 h). 

Časový plán: Zraz je o 9.20 h na MALEJ železničnej stanici (BB-mesto). Expres do Zvolena odchádza o 9.35 h. Nazad pôjdeme autobusom z Hornej Mičinej o 17.23 h. 

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

7. mája 2022  Sadenie stromčekov nad Kremničkou

Charakteristika: Septembrová víchrica v minulom roku zničila v kremničianskej hore takmer tisícpäťsto kubíkov lesa. Preto pozývam každého, kto chce  pomôcť prírode. Stretneme sa 7. mája 2022 o 8.00 hodine v Kremničke. Spojenie do Kremničky: trolejbus č. 2  zo ŽS 07.34 h, trolejbus č. 3 z Kyjevského námestia 0 7.40 h. Budeme sadiť sadenice smreka obyčajného. Náradie je zabezpečené.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

nedeľa 8. mája 2022  Rozhľadne Chotenovec a Skýcov (Tribeč)

Prvý okruh: Klížske Hradište – rozhľadňa Chotenovec – Kopanica (Skále) – Kamenná brána – sedlo Plešovica – Klížsske Hradište.
Druhý okruh: Skýcov, Vápenice – vyhliadka – Vápenný vrch, rozhľadňa – krížová cesta – Vápenice.

Charakteristika: Okruh cez Chotenovec má dĺžku 8 km, čistý čas chôdze 2.40 h, prevýšenie 295 m. Pozor, na trase sú skaly, aj skalné zrázy, vhodné sú turistické paličky. Pevná turistická obuv je nevyhnutnosť. Po absolvovaní okruhu presun autom nad obec Skýcov do lokality Vápenný vrch (parkovisko) a odtiaľ pešo na rozhľadňu nad obcou s kratším peším okruhom. Dĺžka 1,2 km, čas 30 minút, prevýšenie 54 m. Opäť sa využijú paličky a dobrá turistická obuv. Z rozhľadne Chotenovec sú pekné kruhové výhľady, z rozhľadne Skýcov až také nie (je nízka), uvidíme obec Skýcov a pohoria na severný smer. Doprava je vlastnými autami. Ochotní vodiči nech sa vopred ozvú vedúcemu najneskôr do 7. 5. do 16.00 h.

Časový plán: Zraz a odchod je na Huštáku (parkovisko pri poisťovni) o 6.00 h. Príchod do Kl. Hradišta do 8.30 h. Odchod na Vápenný vrch o cca 12.30 h, presun autom a rozhľadňa Skýcov s okruhom v trvaní 1,5 h, odchod z Vápenného vrchu asi o 14.00 h. Po ceste naspäť je možné zastaviť sa na neskorší obed.

Vedúci akcie: Marián Ferenčuk, 0915 834 042, e-mail.

14. mája 2022 Kurz základov VhT

Praktická časť kurzu základov vysokohorskej turistiky na cvičných skalách v Kremničianskej doline pre vopred prihlásených účastníkov kurzu, ktorí absolvovali teoretickú prípravu. Kurzisti budú s podrobnosťami vopred oboznámení.

Vedúci kurzu: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

nedeľa 15. mája 2022  Vtáčnik

Trasa: Kľak – Ivanov salaš – Vtáčnik – Kláštorská skala – Rúbaný vrch – Klenová dolina – Kľak.

Charakteristika: Stredne náročná turistická trasa s dĺžkou 17 km, stúpaním 900 m a čistým časom chôdze 5,5 h. Z obce Kľak vystúpime po zelenej značke na vrch Vtáčnik, odkiaľ sú pekné výhľady na Kremnické, Štiavnické aj Strážovské vrchy. Pri dobrej viditeľnosti na Malú Fatru, Veľkú Fatru, Nízke Tatry i Tatry. Pri zostupe z Vtáčnika si pozrieme pekné skalné útvary – skalné mesto na Kláštorskej skale. Ďalej zostúpime lesným chodníkom s príjemným klesaním až do obce Kľak. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: zraz a odchod je o 6.30 7.00 h z parkoviska na Huštáku (pri poisťovni). Návrat do BB po 17.00 h.

Vedúca akcie: Iveta Králiková, 0915 815 905, e-mail.

štvrtok 19. mája 2022  Výročná členská schôdza

Pozývame všetkých členov a priaznivcov klubu 

na výročnú členskú schôdzu 

vo štvrtok 19. mája 2022 o 18.00 h 

do Ohnivka na Uhlisku (Cesta k Smrečine 9 – za bytovkou Smrečina). 

Prezentácia je od 17.30 h. 

Vyžaduje sa spoločenské oblečenie. 

21. mája 2022 Súľovské skaly a hrad Lietava

Trasa: Hlboké nad Váhom – Hlbocký vodopád – Pod Roháčom – Roháčske sedlo – Pod Dubovcom – Podhorie – Cibuľník – hrad Lietava – Lietavská Lúčka.

Charakteristika: Stredne náročná túra, ktorá trvá 6 hodín čistého času chôdze, vzdialenosťou 19 km, prevýšením 840 m a klesaním 785 m. Túra sa začína od autobusovej zástavky Hlboké nad Váhom. Budeme prechádzať popri vodopáde a pokračovať až do Roháčskeho sedla v Súľovských skalách. Z Roháčskeho sedla sa napojíme na modrú značku, ktorá nás zavedie cez prírodnú kalváriu, Podhorie a Cibuľník na hrad Lietava. Z hradu zídeme do železničnej stanice Lietavská Lúčka. Cestou sa budeme kochať peknými výhľadmi a rozprávkovým vodopádom. Odporúčame si zobrať pevnú obuv a palice.

Časový plán: Zraz je o 5:20 h na hlavnej žel. stanici. Odchod rýchlika Fatran je o 5.34 h. Medzi Žilinou a Hlbokým nad Váhom ideme autobusom a z Liet. Lúčky do Žiliny vlakom. Predpokladaný príchod rýchlikom do BB o 18.26 h.

Vedúci akcie: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

28. mája 2022 Jelenia skala a Kamenné more z Vyhní

Trasa: Vyhne – Jelenia skala – Rumplovská – Kešnerovská – Vyhne – Kamenné more – Kamenná – Vyhne.

Charakteristika: Mierne namáhavá akcia vhodná pre rodiny, kde budeme mať krásne výhľady a veľa skalných krás v Štiavnických vrchoch. Okružná trasa je dlhá 18,5 km, stúpanie 813 m, klesanie 308 m a čistý čas chôdze je 6,5 hodiny. Doprava bude vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 7.00 h na Huštáku (parkovisko pri poisťovni). Príchod do BB okolo 18.00 h.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

nedeľa 29. mája 2022  Cez Rohy na Kriváň

doplnená túra

Trasa: Vígľaš-Pstruša – Malý Sliač – Vrchkríž – Rohy – Prostredný vrch – Holý vrch – Ježová – Stará Detva – Breziny – Nemecká – Kolárov vrch – Mláky – Kriváň.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra horským podcelkom Zvolenskej kotliny – Rohy, čo je ostrov lesov a zveriny uprostred podpolianskych lazov. Na úvod uvidíme unikátnu lávku ponad riečku Slatina. Mimo značených trás si prejdeme horský chrbát ponad Podpolianske strojárne do Starej Detvy. Na Kalvárskej hore si pozrieme expozíciu drevených vyrezávaných krížov. Cez detvianske lazy zídeme do Kriváňa na tradičný koláčik po túre. Trasa je dlhá 23 km, so stúpaním 781 m a s klesaním 727 m. 

Časový plán: zraz je o 8.25 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), odkiaľ odchádza rýchlik Urpín o 8.35 h. Vo Zvolene prestup na osobák smer Fiľakovo. Domov pôjdeme vlakom o 17.08 h (BB 18.26 h). 

Vedúci a prihlášky: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

4. júna 2022 Rozhľadňa Háj nad Novou Baňou

Trasa: Nová Baňa – Kohútovo – Predný Šarvíz – rozhľadňa Háj – Havrania skala – Pod Gupňou – Nová Baňa.

Charakteristika: Okružná trasa na vyhliadkový bod nad Novou Baňou s celkovou dĺžkou 10,3 km, prevýšením 545 m a čistým časom chôdze cca 3.40 h. Tí, ktorí boli v minulosti na túre v Tekovskej Breznici (Breznický hrad – Priesil) sa dozvedeli a videli „krokodíla“. Tak tentoraz sa dostaneme krokodílovi k očiam.

Časový plán: Zraz je o 6.20 h na MALEJ žel. stanici (BB–mesto). Rýchlik Urpín odchádza o 6.32 h (príchod o 7.41 h). Späť pôjdeme rýchlikom Urpín s odchodom o 14.14 h alebo o 16.14 h. Príchod do BB je o 15.23 h alebo o 17.23 h.

Vedúci akcie: Marián Ferenčuk, 0915 834 042, e-mail.

nedeľa 5. júna 2022  Prechádzka za slovenskými orchideami

Trasa: Špania dolina – Šachtičky – Horný diel – Baranovo Roháčovo dolinka – Jakub. 

Charakteristika: Túra je nenáročná vhodná aj pre rodiny s deťmi. Celkový čas čistej chôdze cca 4,00 hodiny  / 11 km/ stúpanie 375m. klesaním 655 m. Začína sa od zástavky na námestií Špania Dolina. Prejdeme po modrej turistickej značke a dostaneme sa na Šachtičky. Odtiaľ  pokračujeme po zelenej značke náučného chodníka do Horného dielu. Ďalej budeme pokračovať neznačeným chodníkom do prírodnej rezervácii Baranovo kde sa pokocháme nad výhľadmi zo Včelej skaly.  Po lesnom chodníku sa dostaneme cez Roveň do chráneného areálu pri Jakube kde si pozrieme  naše  slov.  orchidei  ktoré ešte kvitnú. Kto chce môže si zobrať niečo aj na opekačku. Na Rovni je pekné posedenie s ohniskom.

Časový plán: Autobus  odchádza   z  autobusovej  stanice BB  o  8:00h. , zo Strieborného námestia 8:10h.

Vedúci akcie: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

11. júna 2022 Hrebeňovka Nízkych Tatier

Trasa: Korytnica – Hiadeľské sedlo – Prašivá – Latiborská hoľa – Chabenec – Kotliská – Dereše – Chopok – Srdiečko.

Charakteristika: Každú prechádzku po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier možno zaradiť medzi príťažlivé turistické akcie. Naša túra povedie hrebeňom Ďumbierskych Tatier, peknou prírodou, a ponúkne atraktívne výhľady. Parametre trasy podľa Hikeplannera sú: dĺžka pochodu 39,9 km, stúpanie 2532 m, klesanie 2057 m. Akcia je vhodná pre aktívnych peších turistov s dobrou kondíciou. Záujemcovia hláste sa u vedúceho túry do štvrtka 9. 6. do 18.00 h piatka 10. 6. 2021 na rezerváciu miesta v mikrobuse.

Časový plán: Odchod z BB o 4.30 h do Korytnice mikrobusom. Zo Srdiečka autobusom o 18.10 h do Brezna a následne prestupom na autobus do BB. Cena dopravy do Korytnice bude závisieť od počtu účastníkov.

Vedúci a prihlášky: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail.

11. júna 2022 Hviezdicový výlet do Vlkanovej

Trasa: Veľká Lúka – Hrabina – Sampor, rázc. – Kamenná – Hrabová – Na hline – Strelnica – medokýš pod horou – Vlkanová.

Charakteristika: Hromadné podujatie spoluoorganizované s Občianskou radou Radvaň, OZ Za dôstojnú Radvaň a ďalšími organizáciami. Náš klub zabezpečuje peší presun z Veľkej Lúky pre členov, nečlenov i ostatných záujemcov o výlet. Na podujatie možno prísť individuálne bicyklami, na člnoch po Hrone alebo pešo z viacerých možných smerov: Zvolen, Sliač, Hronsek, Horná Mičiná, B. Bystrica, Radvaň, Iliaš… Pre včas prihlásených účastníkov bude zabezpečené občerstvenie v prístave Fort Geronimo vo Vlkanovej, kde sa uskutoční kultúrno-spoločenský program. Záväzné prihlášky posielajte vedúcemu do piatka 3. júna. Naša trasa je mierne náročná s dĺžkou 16 km, stúpaním 424 m, klesaním 412 m a s čistým časom chôdze 4 hodiny. Dve tretiny trasy vedú mimo značených trás. Podujatie sa koná za každého počasia.

Časový plán: zraz je o 7.50 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), odkiaľ odchádza osobný vlak smer Zvolen o 8.05 h. Možnosť nástupu na hlavnej stanici alebo v Radvani. Návrat domov individuálne vlakmi a autobusmi z Vlkanovej alebo pešo domov.

Koordinátor za klub: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

18. júna 2022 Letný výstup na Kôprovský štít

doplnené propozície

Trasa: Štrbské Pleso – Trigan – Popradské pleso – Nad Žabím potokom – Veľké Hincovo pleso – Vyšné Kôprovské sedlo – Kôprovský štít a späť.

Charakteristika: Len pár dní po skončení zimnej uzávery vysokotatranských chodníkov sa spoločne vyberieme na jeden z voľne dostupných značených vrcholov – Kôprovský štít (2363 m). Ak tam chcete hľadať kôpor, budete sklamaní. Názov je ale skutočne odvodený od rastliny, od Kôprovníčka bezobalného, ktorý rastie v priľahlej Kôprovej doline. Čaká nás celodenná náročná túra vo vysokohorskom prostredí s dĺžkou 19 km, prevýšením 1283 m a čistým časom chôdze cca 7,5 h. Ak by si niekto netrúfal vyjsť až na vrchol, je možné trasu skrátiť napríklad len po Veľké Hincovo pleso. Na základe informácie HZS sa nad 1800 m nachádzajú snehové polia, preto sa odporúčajú mačky a palice.

Časový plán: doprava je vlastnými autami. Zraz pred poisťovňou Allianz na Huštáku je o 5. 25 h, návrat do BB po 18-tej.

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

nedeľa 26. júna 2022  Hrebeňom Veľkej Fatry

doplnená túra

Trasa: Turecká – Salašky – Krížna – Ostredok – Suchý vrch – Ploská – sedlo Ploskej – Vyšná Revúca

Charakteristika: Náročná celodenná túra po síce často navštevovanom, ale vždy nádhernom hôľnom hrebeni Veľkej Fatry. Na Krížnu (1574 m) chodievajú turisti z Banskej Bystrice a okolia pravidelne a často, ale ďalej po hrebeni cez Ostredok, Suchý vrch na Ploskú možno o niečo zriedkavejšie. Trasa je dlhá 19,8 km, stúpanie 1354 m, klesanie 1262 m a čistý čas chôdze okolo 7,5 h.

Časový plán: Autobus do Tureckej má odchod z AS BB o 7.55 (SC Point 8.02, Strieborné nám. 8.05 h). Z Vyšnej Revúcej ide autobus do Liptovskej Osady o 16.45 (v Lipt. Osade prestup 17.17 do BB),
prípadne o 17.33 (v Lipt. Osade prestup 18.12 do BB).

Vedúci akcie: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

sobota 9. júla 2022  Revitalizácia vlkanovského medokýša

Charakteristika: dobrovoľnícka brigáda za účelom obnovy zanedbaného a zabudnutého minerálneho prameňa nad Vlkanovou. Ešte v 90-tych rokoch bol medokýš navštevovaný miestnymi, ale časom miesto zarástlo vegetáciou a na prameň sa takmer zabudlo. Počas nedávneho klubového výletu do Vlkanovej sme medokýš našli a padla myšlienka jeho obnovy. S podporou pani starostky sa preto vyberieme skrášliť spustnutý prameň a urobiť z neho atraktívne miesto pre výlety, oddych a nabratie minerálnej vody. Na brigádu si pribaľte pracovné rukavice, pevnú obuv, a kto má, tak aj gumáky, lebo budeme priestor čistiť od blata. Odstránime prebytočnú vegetáciu, vyčistíme samotný výver vody, vykopeme odtokový jarok a vybudujeme lavičky na oddych pri prameni. Pracovné náradie a občerstvenie zabezpečí obec Vlkanová. Účastníci brigády si budú môcť nárokovať dobrovoľnícku činnosť pre účely darovania 3 % z daní v roku 2023. 

Časový plán: do Vlkanovej pôjdeme prímestským autobusom smer Hronsek s odchodom z AS BB (n. č. 5) o 7.30 h, spoj stojí na všetkých zastávkach MHD (napr.: Hušták 7.36 h, Nám. Ľ. Štúra 7.39 h, Radvaň 7.41 h, Kremnička 7.47 h, Rakytovce 7.50 h, Badín 7.54 h). Zraz je o 8.00 h na žel. stanici Vlkanová, odkiaľ pôjdeme po náradie. Návrat do BB podľa šikovnosti, rozsahu prác a ukončenia brigády v poobedných hodinách vlakom alebo busom. 

Vedúci brigády: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

24. – 25. júla 2022  Dvojdňovka vo Vysokých Tatrách

doplnená túra (nedeľa – pondelok)

Trasa:    1. deň – Starý Smokovec – Hrebienok – Nad Rainerovou chatou – Zbojnícka chata.

  1. deň – Zbojnícka chata – Prielom – Poľský hrebeň – Východná Vysoká – Poľský hrebeň – Sliezsky dom – Na Velickom moste – Tatranská Polianka.

Charakteristika: V horúcich letných dňoch je dobrou alternatívou osviežiť sa pobytom vo vysokohorskom prostredí našich krásnych Vysokých Tatier. Túra je časovo naplánovaná tak, aby sme sa čo najviac vyhli prázdninovému, dovolenkovému a víkendovému náporu turistov, hlavne v exponovaných úsekoch trasy. V Prielome by sme mali byť medzi prvými návštevníkmi, nakoľko začíname výstup z chaty v skorých ranných hodinách. Pre rezerváciu ubytovania na Zbojníckej chate, je potrebné prihlásiť sa vedúcemu túry do 14. 7. 2022. Cena za ubytovanie za osobu a noc je 22,- € pre členov KST. Sumárne parametre dvojdňovej túry predstavujú stúpanie 1694m, klesanie 1694 m, vzdialenosť 21,6 km a čas 9.55 h.

  1. deň: stúpanie 1030 m, klesanie 65 m, vzdialenosť 8,9 km a čas 3.40 h;
  2. deň: stúpanie 664 m, klesanie 1629 m, vzdialenosť 12,7 km a čas 6.15 h.

Časový plán: zraz je v nedeľu o 7.15 h na hlavnej žel. stanici, odkiaľ odchádza rýchlik Fatran o 7.34 h s prestupom vo Vrútkach o 9.07 h na rýchlik Tatran, s prestupom v Poprade o 10.52 h na TEŽ s príchodom do Starého Smokovca o 11.17 h. Domov pôjdeme v pondelok z Popradu rýchlikom Tatran o 15.15 h (17.15 h ) s prestupom vo Vrútkach na rýchlik Fatran o 17.13 h (19.13 h) s príchodom do BB o 18.26 h (20.26 h).   

Vedúci a prihlášky: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail.

13. augusta 2022  Sklárskym chodníkom do Dolnej Bzovej

Trasa: Dolná Bzová – Nová Pešť – Maďarovci – Kraviarovci Mláky Zubra Paučíkovo Košútka Horná BzováPaučíkovo Breziny Dolná Bzová

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra so sklárskym programom v Dolnej Bzovej, kde sa raz do roka rozhorí oheň v sklárskej hute a môžete vidieť fascinujúcu ručnú výrobu sklených výrobkov v rámci Bzovských sklárskych dní. Zúčastníme sa oficiálneho okružného pochodu (20 km) s miestnymi sprievodcami z Podkriváňa a túru ukončíme s posedením (občerstvenie) v dedinke pri kultúrnom programe. Účasť na podujatí, prosím, ohlásiť vedúcemu e-mailom. Túra vedie malebným prostredím podpolianskych lazov s krásnymi výhľadmi na centrálnu časť Slovenska. Na samote Horná Bzová si pozrieme viac ako storočnú unikátnu drevenú kaplnku, ktorá je obložená jedľovou kôrou. 

Časový plán: zraz je o 6.40 h na AS BB (n. č. 17), odkiaľ o 6.45 h ide priamy autobus smer Lučenec. O 6.51 h stojí na Huštáku a o 7.00 h pri Rooseveltovej nemocnici. Na Podkriváni sme o 8.06 h, odkiaľ prestúpime na zmluvný bus do Dolnej Bzovej. Naspäť pôjdeme o 18.00 h osobným vlakom z Podkriváňa (BB 19.26 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

20. augusta 2022  Čučoriedková túra na Kolbu

Trasa: Strelníky, otočka – Periská Včelinec sedlo pod Hrbom – Hrb Žliabky – Kolba – sedlo pod KolbouPredajnianske vodopádyLopej.

Charakteristika: Túra je stredne náročná s dĺžkou 23 km, prevýšením 950 m, klesaním 1190 m s čistým časom chôdze 6 hodín. Túra začína od autobusovej zastávky Strelníky – otočka. Prechádza sa po neznačkovanej trase cez Periská k Včelincu. Od Včelinca nás povedie  modrá značka až na sedlo pod Hrbom. Ďalej budeme pokračovať po červenej značke na najvyšší bod túry – Hrb (stred Slovenska). Po nej sa potom naspäť vrátime k Chate pod Hrbom, kde je možnosť občerstviť sa pri „novom majiteľovi“ chaty. Od chaty pokračujeme po modrej značke cez Žliabky a do sedla pod Kolbu, kde bude možnosť ochutnať lesné plody. Z hrebeňa zídeme po zelenej značke do Lopeja. Cestou si pozrieme Predajnianske vodopády. Je možnosť sa k túre pripojiť aj na bicykli. Odporúčam si zobrať pevnú obuv a paličky.

Časový plán: Zraz je o 7.25 h na AS BB (n. č. 1), autobus smer Povrazník odchádza o 7.30 h. Príchod do BB okolo 17.20 h. 

Vedúci akcie: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail.

štvrtok 1. septembra 2022  Malá Fatra (Šútovský vodopád – Chleb)

Trasa: Šútovo – Šútovský vodopád – Hromové – Chleb – Snilovské sedlo – Chata pod Chlebom – Zajacová – Šútovo.

Charakteristika: V Národnom parku Malá Fatra absolvujeme tentokrát okruh zo Šútova cez Šútovský vodopád, Chleb (1647 m), Chatu pod Chlebom a Zajacovú. Čaká nás celodenná túra s dĺžkou 19 km, prevýšením 1233 m a čistým časom chôdze 7.15 h. Ponúka sa aj kratší variant len cez Chatu pod Chlebom, bez zachádzky na hrebeň s dĺžkou 15,3 km, prevýšením 1010 m a časom chôdze 5.50 h. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz je pred poisťovňou na Huštáku je o 6.00 h, návrat do BB po 18-tej.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

3. septembra 2022 Jesenné Tatry autobusom

TrasaTatranská Kotlina – Chata Plesnivec – Kopské sedlo – Zadné Meďodoly – Tatranská Javorina.

Charakteristika: Ťažká vysokohorská akcia po značených chodníkoch do neznámych kútov našich krásnych Tatier. Doprava bude zmluvným autobusom. Členom klubu hradí cestovné klub, nečlenovia platia 10,- €. Záväzné prihlášky posielajte vedúcemu túry. Túra je dlhá 20 km, stúpanie 1185 m, klesanie 945 m a čistý čas chôdze je 6,5 hodiny.

Časový plán: Odchod bude o 5.00 h na Huštáku, parkovisko pri poisťovni. Príchod do BB o 19.00 h.

Vedúci túry: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

nedeľa – pondelok 11. – 12. septembra 2022  Baranie sedlo (VhT)

Trasa 1. deň: – Tatranská Lomnica – Pri tenise – Nad Matliarmi – Šalviový prameň – Kovalčíkova poľana – Chata pri Zelenom plese.
2. deň: Chata pri Zelenom plese – Veľká Zmrzlá dolina – Baranie sedlo – Téryho chata; Téryho chata – Malá Studená dolina  – Zamkovského chata – Nad Dlhým vodopádom –  Tatranská Lesná.

Charakteristika: Výstup Veľkou Zmrzlou dolinou patrí medzi nezabudnuteľné zážitky, lebo v našej blízkosti budeme mať: po pravej strane 2400-ovky Kolový a Čierny štít, po ľavej ruke 2500-ovky Malý Kežmarský a Kežmarský štít, a pred nami mierne vľavo 2600-ovky Pyšný a Lomnický štít. V závere doliny budú lákavé Baranie rohy (2526 m). Účastníkov čaká vysokohorská trasa do neznačeného Baranieho sedla (2389 m), preto je možné výstup absolvovať len pod vedením inštruktorov VhT  v skupinách max. 5 turistov, ktorí musia mať základy VhT. Túra je náročná expozíciou výstupu do sedla. Bližšie informácie ohľadom výzbroja a výstroja budú zaslané prihláseným záujemcom. Pre rezerváciu ubytovania na Chate pri Zelenom plese je potrebné sa prihlásiť vedúcemu túry do 1. 9. 2022. Cena za ubytovanie za osobu a noc je 22,- € pre členov KST (vrátane raňajok). Parametre za 2 dni: stúpanie 1792 m, klesanie 1721 m, vzdialenosť 25,1 km a čas 10:35 h. 1. deň: stúpanie 775 m, klesanie 75 m, vzdialenosť 11 km a čas 3.30 h. 2. deň: stúpanie 1017 m,  klesanie 1646 m, vzdialenosť 14,1 km a čas 7.05 h.

Časový plán: Zraz je v nedeľu o 7.15 h na hlavnej žel. stanici, odkiaľ odchádza rýchlik Fatran o 7.34 h s prestupom vo Vrútkach o 9.07 h na rýchlik Tatran, s prestupom v Poprade na TEŽ s príchodom do Tatranskej Lomnice o 12.03 h. Domov pôjdeme v pondelok z Popradu rýchlikom o 15.15 h (17.15 h) s prestupom vo Vrútkach na rýchlik o 17.13 h (19.13 h) s príchodom do BB o 18.26 h (20.26 h).

Vedúci a prihlášky: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail.

štvrtok 15. septembra 2022  Výstup na tatranský Kriváň

Trasa: býv. Važecká chata – Tri studničky – Krivánsky žľab – Kriváň – Krivánsky žľab – Jamské pleso – Važecká chata.

Charakteristika: Pre priaznivcov vysokotatranských klasík je určená túra na jeden zo symbolov Slovenska – Kriváň (2 494 m). Východiskovým bodom bude parkovisko pri Troch studničkách, odtiaľ spravíme okruh. Hore po zelenej značke popod Grúnik a Vyšnú Priehybu do Krivánskeho žľabu a ďalej po modrej na vrchol. Zostup po modrej značke k Jamskému plesu a ďalej po červenej späť k Trom studničkám. Ide o celodennú náročnú túru vo vysokohorskom prostredí s dĺžkou 16,1 km, prevýšením 1395 m, čistý čas chôdze 7.20 h. Kratší variant len po Krivánsky žľab bez výstupu na vrchol ušetrí vyše 370 výškových metrov a takmer 2 hodiny času. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz je pred poisťovňou na Huštáku je o 5.25 h, návrat do BB po 18-tej.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

17. septembra 2022 41. Clementisovou cestou

Trasa: Tisovec, SrdiečkoTisovské izbičkysedlo BurdaKučelach sedlo Zbojská.

Charakteristika: stredne náročná celodenná túra Veporskými vrchmi. Zúčastníme sa turistického pochodu Clementisovou cestou, ale s vlastnou trasou mimo oficiálneho prechodu. Na zrube Burda bude zabezpečené občerstvenie. Naša dopoludňajšia trasa vedie zónou voľného pohybu v rámci NP Muránska planina po tisovských lazoch smer sedlo Burda. Zostup pôjde cez horskú samotu Kučelach do sedla Zbojská, odkiaľ pôjdeme domov po unikátnej ozubnicovej železnici.

Časový plán: zraz je o 7.45 h na Ulici 29. augusta, odkiaľ ide priamy autobus smer Tisovec o 7.50 h (z AS BB n. č. 15 o 7.45 h), spoj stojí tiež pri cementárni o 7.52 h. Naspäť zo Zbojských pôjdeme zubačkou s odchodom o 16.13 h (BB 18.17 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

24. septembra 2022 Zo stredu Európy až domov

Trasa: Kremnické Bane – stred Európy – Krahule – Skalka – Bystrické sedlo – Králiky – Mútnô – Suchý vrch – BB, Fončorda.

Charakteristika: Všetci vedia, že Kremnické vrchy sú lákadlom najmä v zimnom období vďaka výborným bežkárskym tratiam. Tentokrát pôjdeme na jeseň a pešo. Z Kremnických Baní cez „slovenský“ stred Európy pri kostole sv. Jána sa prehupneme kremnickým hrebeňom na Skalke a cez Králiky zídeme až do Banskej Bystrice. Mimochodom s geografickým stredom Európy to nie je také jednoznačné. „Svoj“ si nárokujú Nemci, Česi, Poliaci, Litovci, Bielorusi, Ukrajinci, Maďari a ďalší. Ale my si ten „náš“ nedáme. Takmer celodenná túra s dĺžkou 21,6 km, stúpanie 760 m, klesanie 1130 m, čistý čas chôdze 6.20 h.

Časový plán: Zraz je o 7.20 h na hlavnej žel. stanici. Pôjdeme rýchlikom Fatran s odchodom o 7.34 h do Turčianskych Teplíc, odtiaľ autobusom o 9.00 h do Kremnických Baní. Príchod do BB v podvečerných hodinách (návrat individuálne MHD).

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

1. októbra 2022 Staré Hory – Špania Dolina – Banská Bystrica

Trasa: Staré Hory – Piesky – Špania Dolina – Lazy nad Kršňavou – Panský diel – Hrádok – B. Bystrica, Sásová.

Charakteristika: Po stopách banskej činnosti v Starohorských vrchoch sa vyberieme zo Starých Hôr do bývalej osady Piesky. Ďalšou zastávkou bude Špania Dolina a odtiaľ sa cez Panský diel vrátime do Banskej Bystrice. Trasa meria 15,7 km, prevýšenie 940 m, čistý čas chôdze 5.25 h. Záujemcovia o prechod banským prekopom za 5,- € sa hláste do pondelka 26. 9. u vedúceho túry. Nezabudnite si vziať čelovky. Kto nemá záujem ísť prekopom resp. nebude prihlásený, pôjde z Pieskov do Španej Doliny po modrej značke.

Časový plán: Do Starých Hôr pôjdeme autobusom smer Turecká s odchodom z AS BB o 7.55 h (n. č. 12): Point 8.02 h, Strieborné námestie 8.05 h. Návrat domov podvečer individuálne linkami MHD.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

8. októbra 2022 Ragáč a Steblová skala z Hajnáčky + Fiľakovo

zmena miesta odchodu

Trasa: Hajnáčka – Ragáč – Pod Deravým cerom – Pod Zabodou – Steblová skala – Zaboda –  Hajnáčsky hrad – Hajnáčka.

Charakteristika: Stredne náročná turistická trasa s dĺžkou 14 km, stúpaním 965 m a čistým časom chôdze 5 hodín. Trasa vedie prevažne lesnými chodníkmi s peknými výhľadmi na okolie z kopca Ragáč, Steblová skala a z Hajnáčskeho hradného vrchu. Po ceste domov sa môžeme zastaviť vo Fiľakove a pozrieť si zrekonštruovaný Fiľakovský hrad. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz je o 6.25 h na parkovisku na Huštáku pri poisťovni pred žel. stanicou (Kaufland), odchod je o 6.30 h. Návrat domov bude podvečer.

Vedúca akcie: Iveta Králiková, 0915 815 905,  e-mail.

nedeľa 9. októbra 2022  Brigáda

doplnené podujatie

Charakteristika: dobrovoľná brigáda na zlepšenie stavu turistickej trasy cez tiesňavu. Zameriame sa na zhnité – polámané mostíky cez potok, ktoré sú v spodnej časti doliny. Účastníci budú mať hodiny na dobrovoľníckej akcii na venovanie 3 % z daní v roku 2023. Treba si zobrať pracovné rukavice, pílu, sekeru a pracovné oblečenie. 

Časový plán: zraz je o 8.40 h na Striebornom námestí (zastávka pri Slovenke), kde sa rozhodneme, či ideme prímestským autobusom do Harmanca alebo autom (podľa počtu ľudí). Návrat poobede podľa vykonanej práce. 

15. októbra 2022 Turovský vodopád a Čertova skala

Trasa: Turová – Turovský vodopád – Tŕnie – Budička – Hrabiny – Čertova skala – Hronská Dúbrava.

Charakteristika: Nenáročný výlet za prírodnými zaujímavosťami južného okraja Kremnických vrchov začína v obci Turová, odkiaľ zájdeme pozrieť 15 m vysoký Turovský vodopád domácimi nazývaný „Padalo“. V obci Tŕnie sa napojíme na zelenú značku, ktorá nás zavedie cez Budičku a Hrabiny k ďalšej atrakcii – skalnému hríbu Čertova skala. Posledná etapa povedie náučným chodníkom cez prírodnú rezerváciu Boky do Hronskej Dúbravy. Celá trasa meria 11 km, stúpanie 445 m, klesanie 506 m, čistý čas chôdze je cez 3 hodiny.

Časový plán: Zraz je o 7.50 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto). Osobný vlak do Zvolena odchádza o 8.05 h. Vo Zvolene prestup na autobus Železná Breznica o 9.00 h. Naspäť pôjdeme vlakom z Hronskej Dúbravy o 14.33 h (BB 15.26 h).

Poznámka: Ak by sa niekomu zdal výlet príliš krátky, je možné vybehnúť sa pozrieť na vyhliadku Demian v susedných Štiavnických vrchoch, čím sa výlet predĺži o 8,4 km, 443 výškových metrov a približne 3 h chôdze. Domov sa potom dá ísť neskoršími vlakmi o 16.33 h alebo 17.09 h.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail.

22. októbra 2022 Za banskou činnosťou v Ľubietovej

Trasa: Ľubietová – banský náučný chodník – Vysoká – Čierna dolina – Brusno.

Charakteristika: Ľahká turistická akcia. Banský náučný chodník nás zavedie na všetky významné miesta, kde sa ťažila meď. Potom vystúpime na krásny skalný vrchol Vysoká a zostúpime do kúpeľov v Brusne. Túra je dlhá 10 km, stúpanie 554 m, klesanie 614 m a čistý čas chôdze sú 4 hodiny.

Časový plán: Zraz bude o 7.15 h na AS BB (n. č. 1), autobus smer Povrazník odchádza o 7.30 h. Príchod do BB po 15.00 h.

Vedúci túry: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail.

5. novembra 2022 Výročie 104 rokov ČSR – Kamenistá dolina

túra sa koná za každého počasia, treba sa vhodne vystrojiť do dažďa

Trasa: Čierny Balog, Medveďov – Dolina – sedlo Pohnitá – Ludkov vrch – Danková – Moglová – jubilejný háj Veľká Štefanová – Zubačka – Štomp – Osrblie.

Charakteristika: stredne náročná celodenná túra Veporskými vrchmi. Trasa je dlhá 20 km so stúpaním 800 m, klesaním 754 m a čistým časom chôdze 5,5 hodiny. Z čiernobalockej osady Medveďov prejdeme do najmenšej miestnej časti Dolina, do lúčneho sedla Pohnitá a po hrebeňovej zvážnici (mimo značiek) prejdeme na Dankovú. Zostúpime Moglovou dolinou do Kamenistej doliny, kde si pripomenieme výročie vzniku Československa v jubilejnom háji Veľká Štefanová (vysadený v roku 1928). Od meandrov Kamenistého potoka prudko vystúpime ku chatám na Štompe a zídeme popod Štompovú skalu do Osrblia. Väčšina túry vedie po neznačených zvážniciach.

Časový plán: zraz je o 7.20 h na Ulici 29. augusta, odkiaľ ide bus smer Brezno (ďalšie zastávky: Nemocnica 7.05 h, Tajovského SOU 7.07 h, Europa NC 7.10 h, AS BB 7.15 h, Cementáreň 7.25 h). V Brezne prestup na autobus do Medveďova o 8.40 h. Naspäť pôjdeme z Osrblia autobusom o 16.00 h (BB 18.00 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 13. novembra 2022  Rozhľadňa Pustý vrch

doplnená túra

TrasaČierny Balog, časť Komov – rozhľadňa Pustý vrch – Komov – Látky – Kabátová – Ungrovo – Vrchdolinka – Lúčky – Bukovinka – Valaská.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra na pomedzí Balockých vrchov a Breznianskej kotliny. Trasa je dlhá 16,8 km so stúpaním 612 m, klesaním 731 m a čistý čas chôdze je 5,5 hodiny. Na začiatku túry sa pokocháme kruhovým výhľadom na okolie Čierneho Balogu a Veporských vrchov z novej rozhľadne na Pustom vrchu. Od vrchu Kabátová si prejdeme atraktívny lúčny chrbát tiahnuci sa k sútoku Bieleho a Čierneho Hrona s neustálymi výhľadmi na Nízke Tatry a Slovenské rudohorie. Na záver nás čaká skalný most jaskyne Lipová nad Valaskou. Túra vedie po značených cyklotrasách a miestnych neznačených chodníkoch. Túru organizujeme spoločne s turistami z Podbrezovej. 

Časový plán: autobus smer Brezno štartuje o 7.05 h od Rooseveltovej nemocnice; Tajovského školy 7.07 h; NC Europa 7.10 h; AS BB 7.16 h (n. č. 15); Ul. 29. augusta 7.23 h (zraz o 7.20 h); Partizánska cesta-SAD 7.25 h. V Brezne prestup do Č. Balogu o 8.20 h (Komov-Jednota 8.48 h). Návrat bude z Valaskej početnými autobusmi alebo vlakom podvečer.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

17. – 20. novembra 2022  Jesenné čistenie chodníkov v Malohonte

Charakteristika: Tradičné jesenné čistenie turistických značených trás v našom kraji, ktoré si zaslúžia lepšiu starostlivosť a zároveň sú menej chodené napriek atraktívnemu prírodnému prostrediu. Tento raz sa vyberieme do podcelku Slovenského rudohoria na pomedzie Veporských a Stolických vrchov v širšom okolí obce Kokava nad Rimavicou. Základňu na dobrovoľnícke čistenie chodníkov budeme mať v rekreačnej oblasti Kokava-Línia na pomedzí regiónov Malohont, Novohrad a Podpoľanie. Podujatie začína vo štvrtok dopoludnia a končí v nedeľu poobede. Pre aktívnych brigádnikov bude zabezpečené ubytovanie a občerstvenie z darov klubu. Čistiť sa budú okolité trasy od prerastajúcej vegetácie a od komunálneho odpadu. Záväzné prihlášky posielajte najneskôr do 30. septembra. Aktívni účastníci brigády získajú nárok na darovanie 3 % (namiesto 2 %) z daní v roku 2023. Podrobnejšie informácie budú zaslané prihláseným účastníkom. Podujatie je určené pre členov klubu. 

Vedúci a prihlášky: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 3. decembra 2022  Záver turistickej sezóny 2022

Trasa: Tajov Kopanická dolinaTajovská kopanicaGálovo sedlo pod Suchým vrchomŽeliarec Pri neznámom vojakoviBanská Bystrica, Fončorda

Charakteristika: tradičné ukončenie pešej turistickej sezóny po dvojročnej prestávke opäť oživí plán činnosti. Tento raz je pripravená nová trasa do nášho mesta. Ide o nenáročnú poldennú prechádzku so záverečným neformálnym posedením v hostinci u Zmaja na Oremburskej ulici, u nášho člena Mariána. Turistickú výbavu treba prispôsobiť chladnému decembrovému počasiu. Trasa meria 9 kilometrov so stúpaním 290 m, klesaním 380 metrov a čistý čas chôdze sú 3 hodiny.

Časový plán: zraz je o 8.20 h na AS BB (n. č. 12). Autobus smer Králiky odchádza o 8.25 h. Nástup možný po trase spoja na zastávkach: OC Point 8.30 h, Mestský park 8.32 h, Tajovského školy 8.35 h, Podlavice 8.39 h. Návrat domov bude individuálne pešo alebo linkami MHD z Fončordy (zastávky Mládežnícka, Moskovská, Kyjevské námestie). 

Vedúci túry: Vasil Kmiť, 0903 279 044, e-mail.

nedeľa 11. decembra 2022  Zimné Dedkovo

Trasa: Kordíky – sedlo pod Holým vŕškom – vyhliadka Vrchy – Dedkovo – Riečanské sedlo – lesopark Laskomer – B. Bystrica, Podlavice / Medený Hámor

Charakteristika: stredne náročná zimná vychádzka cez známe i neznáme končiny masívom vrchu Dedkovo. Treba obuv do snehu, paličky a návleky. Trasa je dlhá 13 km, stúpanie 415 m, klesanie 855 m a čistý čas chôdze je 4,5 hodiny. 

Časový plán: na Kordíky pôjdeme autobusom s odchodom z AS BB o 8.00 h (n. č. 11), ďalšie zastávky: Hušták 8.05 h, Tajovského 8.10 h, Podlavice 8.14 h. Návrat domov individuálne. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

utorok 20. decembra 2022  Stretnutie turistov na Kalvárskej hore

Charakteristika: Nadväzujeme na predvianočné stretnutia turistov na vianočných trhoch na hlavnom námestí. Aby sme ozvláštnili a zatraktívnili podujatie, tak tento raz sa stretneme v prírode, ale tradíciu zachováme. Inovácia spočíva vo výstupe na Kalvársku horu (pod Urpínom) na vyhliadku pod kalvárskym kostolíkom (Povýšenie Svätého kríža). Zraz je o 16.30 h pri kalvárskom kríži, odkiaľ si vychutnáme pohľad na vysvietené mesto. Aby sme nepomrzli, tak si doneste teplé oblečenie i obutie a nevyhnutnou súčasťou bude novinka podujatia – horúci nápoj v termoske podľa vášho výberu (čaj, punč, grog, varené vínko, káva, kakao atď.). Okrem nápoja sú vítané sú tiež domáce koláčiky, aby sme počastovali kamarátov. Nezabudnite si zobrať hrnček a čelovku. Výber prístupovej trasy je na Vás. Na kalváriu môžete vystúpiť zo Žltého Piesku cez lipovú aleju, od policajného riaditeľstva popri kláštore, zo zastávky BB-mesto po urpínskych serpentínach alebo z radvanskej stanice. Podľa počasia uvidíme ako dlho vydržíme vychutnávať si predvianočnú atmosféru a pohľad na naše mesto. 

pondelok 26. decembra 2022  Štefanská túra na Pustý hrad

Trasa: Zvolen, stanica – zimný štadión – vyhliadka na Zvolen – Dolný hrad – Horný hrad – sedlo Veľký vrch – Dráhy, obranný val – Zvolen, stanica.

Charakteristika: Nenáročná pešia turistika s výstupom na Pustý hrad nad Zvolenom. V tradičnom vianočnom termíne – na Štefana, aby sme spálili sviatočné kalórie a poponúkali kamarátov sladkými či slanými dobrotami Vianoc. Trasa je dlhá 10 km, so stúpaním / klesaním 343 m a čistým časom chôdze 3.40 h. Odporúčam pribaliť si paličky a prípadne turistické mačky („nesmeky“), ak bude sneh a ľad. Výlet na pýchu Zvolena je vždy vďačný, lebo na hrade sa stále niečo deje a odkryté sú stále nové zákutia rozsiahlej pevnosti. Odmenou za výstup sú krásne výhľady do Zvolenskej kotliny i na Veľkú Fatru. 

Časový plán: Zraz je o 8.45 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto). Osobný vlak do Zvolena odchádza o 8.50 h (z hlavnej stanice ide o 8.48 h). Kto sa chce pridať vo Zvolene, tak na stanici budeme o 9.15 h. Návrat do BB bude vlakom buď o 13.23 h (BB 13.42 h) alebo o 14.16 h (BB 14.40 h). 

Vedúci túry: Marián Ferenčuk, 0915 834 042, e-mail.

sobota 31. decembra 2022  Silvestrovská vychádzka na Trávny ždiar

Trasa: Banská Bystrica, THK – Fončorda, Zelená ul. – Dúbrava – hrob neznámeho vojaka – Pony farma – býv. chata na Suchom vrchu – Trávny ždiar, skalná vyhliadka – chata Irisa – Suchý vrch, sedlo – BB, Fončorda

Charakteristika: Ľahká pešia turistika (stúpanie 511 m, klesanie 467 m) k hrobu neznámeho vojaka a na skalnú vyhliadku. Z THK prejdeme na koniec Internátnej ul. k SHMÚ, popri záhradkárskej osade Dúbrava sa dostaneme k hrobu neznámeho vojaka. Po silvestrovskom prípitku zo skalnej vyhliadky Trávny ždiar („Malý Slovenský raj“) pôjdeme chodníkom Kamila Linharta na Tulskú ulicu, kde bude záver túry. Trvanie túry 4 hodiny. Odporúčam pribaliť si paličky a prípadne turistické mačky („nesmeky“), ak bude sneh a ľad.

Časový plán: Zraz bude o 9.00 na ulici THK pri detskom ihrisku Žihadielko (v blízkosti hotela Dixon). Návrat na Fončordu bude do 14.00 h. Z Tulskej ulice je možný odchod trolejbusom č. 6, príp. pešo na iné zastávky MHD na sídlisku.

Vedúci túry: Marián Ferenčuk, 0915 834 042, e-mail.

Dôležité upozornenie:

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

Komentáre sú uzavreté.