Kalendár turistických podujatí na rok 2021

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na sezónu 2021 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie. Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

DÁVAME DO POZORNOSTI:

  • sobota 5. februára > Kurz základov VhT v Kremničke (teoretická časť)
  • ďalšie túry budú oznamované podľa aktuálnych opatrení, počasia a stavu snehu. 

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • Členovia klubu, ktorí boli aktívni na turistických brigádach v roku 2021, majú opäť možnosť venovať 3 % (namiesto 2 %) zo svojich daní v roku 2022. Potvrdenie im vystaví predseda klubu.
  • Kurz základov vysokohorskej turistiky pre rok 2022: teoretická časť bude vo februári, zimná časť v marci a letná časť v máji 2022. Záujemcovia o kurz sa môžu prihlasovať na e-mail
  • Turistický bazár: v ponuke je predaj turistických topánok a mačiek. Viac na tomto odkaze.
  • Hromadné poistenie členov KST v poisťovni UNION je platné od 1. 4. 2021 do 1. 4. 2022. Podrobnosti k poisteniu nájdete na tomto odkaze.
  • Pozrite si aké zľavy a výhody prináša členstvo v KST, vrátane 50 % z ceny nocľahu na chatách KST. 

Plánované podujatia v roku 2021, ktorým bude priradený dátum konania. Akcie sa budú na stránke objavovať postupne. Treba sledovať web. 

Zmena programu vyhradená!

sobota 22. januára 2022  Cez lazy, termál a dubinu k príborom

Trasa: Žarnovica – Dolná Lukavica – Lepňovci – Horná Lukavica – termálny prameň – Magdovská skala – Mäsiarik – Danko – Vtáčnik – Vrchy – pralesný zvyšok Kašivárová – Gánky – Jalšová – Hodruša, Sandrik

Charakteristika: na základe aktuálnych opatrení možno organizovať vonkajšie športové podujatia. Vzhľadom na zimu skúpu na sneh pôjdeme pešiu túru do Štiavnických vrchov, ktoré nikdy nesklamú a prekvapia množstvom zaujímavostí po trase. Aj januárová túra je taká. Uvidíme početné lukavické lazy s termálnym prameňom, staré solitérne stromy na lazoch, dubových matuzalemov v pralesnom zvyšku i pozostatky banskej činnosti v Hodruši. V Jalšovej sa dozvieme kuriozitu o miestnych lipách pri banskom kostolíku. 

Časový plán: zraz je o 8.30 h na MALEJ žel. stanice (BB-mesto), rýchlik Urpín odchádza o 8.35 h. Naspäť pôjdeme autobusom zo Sandrik s odchodom o 14.50 h (BB 18.30 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 25. apríla 2021  6. Ponická jarná 30-ka (verzia individual)

Trasa: Banská Bystrica, Žltý piesok – sedlo Turíčky – Zamilovaná dolinka – Stará kopa – Marková – býv. ranč Chivas – Horná Mičiná, sedlo na Môlču – poľovnícka chata pod Hrabcom – agroletisko Čačín – Nižné hrašky – Mičinské travertíny – Dolná Mičiná – mičinské hnojisko – Mičinské lúky – záver Peťovskej doliny – Stráž – Tmavá bukovinka – Vartovka – Banská Bystrica, Uhlisko.

Charakteristika: 6. ročník jarného turistického pochodu cez Ponický kras. Aj tento rok je pripravená opäť inovovaná trasa formou okruhu bez nutnosti použitia dopravných prostriedkov. Okruh vedie cez Bystrickú vrchovinu a Ponickú vrchovinu. Po trase nie sú žiadne možnosti kúpenia občerstvenia, preto trasa vedie cez minerálny prameň Mičinské travertíny, aby sme mohli doplniť minerálne látky a oddýchnuť si. Všetky oddychové body sú vyznačené na mape pochodu: Stará kopa, Hrabec, travertíny, Stráž a Vartovka. Na podujatie sa neprihlasuje a odporúčame ho vzhľadom na situáciu absolvovať individuálne v akýkoľvek deň. Dátum je určený na tradičný termín konania pochodu – posledná aprílová nedeľa. Štvrtina pochodu vedie po značených peších a cyklotrasách, zvyšok okruhu je po lesných a poľných cestách i chodníkoch. V teréne nebude nijako špeciálne priebeh pochodu označený, preto odporúčame použiť navigáciu alebo si stiahnuť gpx.

Časový plán: Individuálny štart vám odporúčame o 8.30 h od bývalej chaty Alpinka na Žltom piesku, kde je možnosť parkovania.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

Plánované podujatia na rok 2021:

  • značkárska brigáda Košiare – Horná skala (žltá značka), 
  • výstup na malofatranský Kľak, 
  • splav Hrona (Nemecká – Šalková), 
  • značkárska brigáda Ráztocká – Ondrejská hoľa (modrá značka), 
  • hrebeňovka Ďumbierskych Tatier (Korytnica – Srdiečko), 
  • Kremnické Bane – Skalka – Králiky – Banská Bystrica, 
  • Baranec a Plačlivô, 
  • Handlová – Veľký a Malý Grič, 
  • Nová Baňa – Žarnovica, 
  • čistenie chodníkov na Krupinskej planine (Sucháň), 
  • jesenné čistenie chodníkov v Drienčanskom krase (Teplý Vrch)… 

22. mája 2021  Veľký a Malý Grič 

Trasa: Handlová – Veľký Grič – Malý Grič – Okrúhla – Tri studničky – Handlová.

Charakteristika: Pri potulkách v okolí Handlovej sa dajú len ťažko prehliadnuť dve sopečné andezitové bralnaté dominanty severnej časti pohoria Vtáčnik – Veľký Grič (971 m) a Malý Grič (876 m). A oba vrchy ponúkajúce nádherné výhľady na okolie budú cieľom našej cesty. Okruh povedie značenými turistickými chodníkmi z Handlovej, najskôr po červenej popri jazere Konštantín na Veľký Grič, odtiaľ zelenou prepojkou a ďalej po žltej na Malý Grič, späť do Handlovej zostúpime po zelenej značke cez Tri studničky. Výlet ponúka aj alternatívnu trasu výstupu z Handlovej na Veľký Grič neoficiálnou reťazami zaistenou „ferratovou“ cestou. Lezecká zostupová cesta je však náročná svojou exponovanosťou a „vzdušnosťou“, vyžaduje si určité VHT prípadne základné lezecké skúsenosti, primeraný výstroj (obuv, prilba) a najmä nemať strach z výšok. Kto bude mať záujem a potrebné skúsenosti, môže využiť túto alternatívu na vlastnú zodpovednosť. Videonávod na trasu k reťaziam nájdete na Youtube: Veľký Gríč – ferratkou – návod na trasu k reťaziam. Stúpanie / klesanie je 898 m, vzdialenosť 17,3 km a čistý čas chôdze 6 hodín. 

Časový plán: Zraz je o 7.30 h na Huštáku na parkovisku pred poisťovňou. Doprava je vlastnými autami.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

29. mája 2021  Čistenie chodníka Horné Pršany – Horná skala

Charakteristika: Žlto značený turistický chodník Kremnička – Tri kríže bol pod patronátom nášho klubu od začiatku. V súčasnosti je tento turistický chodník v úseku Košiare – Horná skala ťažko priechodný. Z toho dôvodu bude klub organizovať na jar brigádu. Potrebné sú pracovné rukavice.

Časový plán: Odchod bude autobusom BB – Horné Pršany s odchodom z AS o 7.00 hodine (n. č. 12) s možnosťou nástupu na Huštáku (7.07 h) alebo v Radvani (Sládkovičova 7.13 h). Príchod domov o 16.00 hodine z Horných Pršian alebo z Malachova. 

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

nedeľa 6. júna 2021  Nová Baňa – Žarnovica 

Trasa: Nová Baňa – Kohútovo – Zvonička – Červená a Havrania skala – Háj, rozhľadňa – Predný a Zadný Šarvíz – Ihanovo – Žarnovica

Charakteristika: Okolie Novej Bane ponúka pomerne veľa turisticky zaujímavých a vyhľadávaných miest na malej
ploche. Našou prvou zastávkou bude pútnické miesto Kohútovo s liečivým prameňom, kaplnkou a sekvojovcom mamutím. Nasledovať bude Zvonička, vyhliadky z Červenej a Havranej skaly, otvorené ústie šachty Klingsbittner a odtiaľ sa dostaneme k monumentálnej rozhľadni Háj. Od rázcestníka Predný Šarvíz sa vyberieme po relatívne novej modrej turistickej značke cez Zbojnícke studničky, vyhliadku Ihanovo a ak čas dovolí aj kalváriu až do Žarnovice, aby sme „nazbierali“ nejaké kilometre. Trasa je dlhá 18,6 km so stúpaním 875 m, klesaním 860 m a čistým časom chôdze 6 hodín. 

Časový plán: Zraz je o 8.20 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), rýchlik Fatran odchádza o 8.35 h (Nová Baňa 9.41 h). Návrat zo Žarnovice je o 16.25 h rýchlikom Urpín (BB 17.26 h). 

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

12. júna 2021  Hrebeňovka v Nízkych Tatrách

Trasa: Korytnica – Hiadeľské sedlo – Prašivá – Latiborská a Zámostská hoľa – Chabenec – Kotliská – Poľana – Dereše – Chopok – Kosodrevina – Srdiečko

Charakteristika: Každú prechádzku po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier možno zaradiť medzi príťažlivé turistické akcie. Naša túra povedie hrebeňom Ďumbierskych Tatier, peknou prírodou, a ponúkne atraktívne výhľady. Parametre trasy podľa Hikingu: dĺžka pochodu 39,9 km, stúpanie 2532 m, klesanie 2057 m. Akcia je vhodná pre aktívnych peších turistov s dobrou kondíciou.

Časový plán: Z Banskej Bystrice o 4.30 h do Korytnice mikrobusom. Zo Srdiečka autobusom o 18.10 h do Brezna, a následne prestupom na autobus do BB. Cena dopravy do Korytnice je 27,- € deleno počet účastníkov. Záujemcovia hláste sa u vedúceho túry do 11. 6. 2021.

Vedúci túry: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

10. – 13. júna 2021  Čistenie chodníkov na Krupinskej planine

Trasy: vybrané značené trasy na Krupinskej planine v okolí obce Sucháň.

Charakteristika: podrobné informácie s pokynmi budú odoslané prihláseným účastníkom.

Vedúci a prihlášky: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

19. – 20. júna 2021  Hrebeňovka Veľkej Fatry

Trasa: Ružomberok, Biely Potok – Vlkolínec – Vtáčnik – Šiprúnske sedlo – Smrekovica – Rakytov – Ploská – Chyžky – Koniarky – Ostredok – Frčkov – Krížna – Úplaz – Japeň – Staré Hory

Charakteristika: náročný dvojdňový prechod hlavným hrebeňom (liptovská vetva) Veľkej Fatry zo severu na juh. Trasa má 45 km, stúpanie 2625 m, klesanie 2660 m a čistý čas chôdze je 16 hodín (2 dni). Nocľah bude riešený formou bivaku v starom salaši (útulňa), takže si treba zobrať vlastný spacák a karimatku. Taktiež je potrebné mať jedlo na dva dni, lebo po trase okrem prameňov nie sú iné možnosti občerstvenia, resp. pri zachádzke na útulňu Limba pod Rakytovom alebo na Chatu pod Borišovom na základe dohody účastníkov. Na podujatie sa treba prihlásiť do stredy 16. júna. Od štvrtka bude vedúci mimo signálu na brigáde pri obnove senníkov pod Krstou horou

Časový plán: sobotný odchod je autobusom smer Ružomberok o 7.55 h z AS BB (8.03 h Slovenka) a štart je o 9.05 h na Bielom Potoku. Zraz s vedúcim bude v Nižnom Šiprúnskom sedle o 12.30 h. Prípadne je možnosť prísť v piatok večer pod Krstú horu k opravovaným senníkom a vyraziť spoločne odtiaľ. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 27. jún 2021  Roklina Obšívanka a Zbojnícky chodník

Trasa: Terchová – Oravcové – roklina Obšívanka – Malé nocľahy – sedlo Príslop – Starý dvor – Terchová

Charakteristika: Okruh vedie zo srdca Terchovej cez tiesňavu Obšívanky a hrebeň Sokolie naspäť do Terchovej. Po ceste je možnosť  sa občerstviť v Starom dvore pod Vrátnou. Počas túry môžeme obdivovať krasové výtvory v doline Obšívanka a kochať sa výhľadmi z hrebeňa Sokolie na Rozsutce a ostatné vrcholy pohoria Malej Fatry. Určite nás milo prekvapí aj kvetena. Je to stredne náročná túra s trvaním chôdze asi 6 hodín, klesanie / stúpanie 914 m a vzdialenosť 12,5 km. Odporúčam si zobrať pevnú obuv, paličky a dobrú náladu. Každý účastník túry je vítaný.

Časový plán: Zraz účastníkov túry je na hlavnej žel. stanici o 5.20 h. Odchod rýchlika R 346 Fatran 0 5.34 h. Návrat je rýchlikom R 345 Fatran o 18.26 h do BB. Medzi Žilinou a Terchovou sa dopravujeme miestnou autobusovou dopravou.

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail

sobota 10. júla 2021  Výstup na Kľak (1352 m)

Trasa:  Vrícko – Kľak (1352 m) – Vrícke sedlo – Vrícko.

Charakteristika: Stredne ťažká akcia s dĺžkou 14 kilometrov, so stúpaním / klesaním 850 metrov a čistým časom chôdze 5 hodín po vápencových bralách malofatranského Kľaku s krásnym kruhovým výhľadom. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán: Zraz bude o 06.00 na Huštáku pred poisťovňou. Príchod do BB  o 17.00 hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

nedeľa 18. júla 2021  Černovský okruh

Trasa: Ružomberok – kalvária – Hrabovo – Čutkovo – Repiská – Roveň – Blchová – Vtáčnik – Krstá hora – Tri vrchy (Plieška) – Lovisko – Stará Černová.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra s dĺžkou 20,5 km, stúpaním / klesaním 1195 m a s čistým časom chôdze 6 hodín. Prejdeme zaujímavé miesta černovského chotára cez vrchy Čutkovo, Vtáčnik, Krstá hora a Plieška alebo Tri vrchy ako ich volajú Černovčania. Na svahoch Krstej hory si pozrieme zvyšky starých senníkov, z ktorých dva pomohli v júni zachrániť aj dvaja naši členovia. Budeme obdivovať neznáme výhľady na dolný Liptov, ktorého tvár mení vznikajúca diaľnica D1. Túru ukončíme prehliadkou Starej Černovej, kde si pozrieme zachovanú ľudovú architektúru, rodný dom Andreja Hlinku a monument černovskej tragédie.

Časový plán: zraz je o 7.55 h na Huštáku, odkiaľ odchádza bus smer Ružomberok o 8.00 h (AS o 7.55 h, n. č. 16; Slovenka 8.03 h). Štart z Ružomberka je o 9.16 h. Návrat bude buď vlakom z Hrboltovej o 16.19 h (BB 18.30 h) alebo autobusom z Ružomberka o 16.55 h (BB 18.10 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

24. júla 2021  Oprava koliby vo Vážnej doline

Charakteristika: dobrovoľnícka celodenná brigáda vo Vážnej doline pod Hiadeľským sedlom. Ide o starú viac ako polstoročnú zrubovú stavbu, ktorá bude slúžiť ako turistická útulňa v blízkosti modrej značky z Hiadeľskej Kyslej do Hiadeľského sedla a tiež v dosahu Cesty hrdinov SNP. Vymieňať sa budú poškodené (zhnité) drevené časti konštrukcie, oprava strechy a úprava okolia koliby. Doprava je individuálne vlastným autom s parkovaním pri pamätníku poniže rampy. Treba si priniesť pracovné rukavice a niečo na opekanie. Účastníci brigády majú možnosť získať potvrdenie za dobrovoľnícku činnosti na účely darovania 3 % za rok 2021. Začiatok brigády je o 8.00 h pri kolibe.

Koordinátor za klub: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 25. júla 2021  Poľanou i Podpoľaním

Trasa: Zánemecká – Malčekova skala – Bystré-Vrátka – Dolná Javorinka – Horná Javorinka – vodopád Bystrô – hotel Poľana – Vrchdetva – Melichova skala – Skliarovo – Detvianska kalvária – stará Detva.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra pohorím i podhorím Poľany. Z hriňovského lazu Zánemecká vystúpime na Malčekovu skalu s kruhovým výhľadom. Krásnym neznačeným chrbátom Javorinky prejdeme cez pasienky (výhľady) k novootvorenej útulni a pozrieme si tiež staršiu útulňu. Nevynecháme populárny vodopád Bystrô a občerstvíme sa v bufete na Poľane. Hrebeňom cez Vrchdetvu zídeme k Melichovej skale, pod ktorou sa rozprestierajú krásne detvianske lazy. Nad starou Detvou si pozrieme vonkajšiu expozíciu drevených vyrezávaných podpolianskych krížov a nájdeme tiež studňu murovanú. Časť túry vedie mimo značených chodníkov.

Časový plán: Na autobus do Detvy (smer Lučenec) nastúpime buď na AS BB s odchodom o 6.45 h (n. č. 17) alebo na Štadlerovom nábreží o 6.51 h, príp. pri Rooseveltovej nemocnici o 7.05 h. V Detve bude prestup na ďalší spoj. Návrat je zo starej Detvy priamym autobusom o 17.00 h (BB 18.15 h).

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 7. augusta 2021  Súľovské skaly

Trasa: Súľov, parkovisko – hrad Súľov – Lúka pod Súľovským hradom – Sedlo pod Bradou – Pod Roháčom – Šarkania diera – Súľov, parkovisko.

Charakteristika: Od nášho posledného spoločného klubového výletu do Súľovských skál uplynula už dlhšia doba, je čas si návštevu lokality zopakovať. Trasa bude klasická: okolo Gotickej brány na Súľovský hrad, odtiaľ do sedla pod Bradou a k rázcestiu Pod Roháčom. Odtiaľ po žltej značke okolo Obrovskej brány a jaskyni Šarkania diera späť do Súľova. Z rázcestia Pod Roháčom je možné zvoliť aj dlhšiu trasu cez Roháčske sedlo, ale hlavnú atrakciu – umelecké dielo „Zraková pyramída“ na lúke nad Súľovom, ktoré sem v posledných rokoch lákalo tisícky turistov, už neuvidíme. Ľahká túra, stúpanie / klesanie 710 m, vzdialenosť 9,3 km a čistý čas chôdze je 4.50 h. Doprava je vlastnými autami (BB – Súľov, 114 km, 2 hodiny jazdy). 

Časový plán: Zraz je pri poisťovni Allianz o 6.30 h na Huštáku.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

sobota 14. augusta 2021  Raft na Hrone

Trasa:  Nemecká Šalková (raftom po Hrone). 

Charakteristika: Vlakom prídeme do Nemckej, kde nafasujeme raft. Jednoducho sadneme do raftu 6 – 8 ľudí a prevezieme sa z Nemeckej do prístaviska v Šalkovej, kde odovzdáme raft a domov pôjdeme autobusom MHD. Výstroj čo najmenej, deravé botasky, pršiplášť a čiapka. Treba sa prihlásiť týždeň pred termínom (do 6. augusta), aby sa mohli včas objednať rafty.

Časový plán: Zraz bude o 8.15 h na hlavnej žel. stanici Banská Bystrica. Príchod do BB bude asi o 17.00 hodine.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

sobota 28. augusta 2021  Baranec a Plačlivô 

Trasa: Žiarska dol., ústie – Holý vrch – Baranec – Smrek – Žiarske sedlo – Plačlivô – Smutné sedlo – Pod Homôlkou – Žiarska chata – Žiarska dol., ústie.

Charakteristika: Hlavný cieľ túry Baranec je s výškou 2 185 m tretím najvyšším vrchom Západných Tatier. Tvorí samostatný masív vyčnievajúci z hlavného hrebeňa Západných Tatier. Pre svoju unikátnu polohu a jedinečnú scenériu, patrí medzi najobľúbenejšie turistické ciele na Liptove. Dá sa naň vystúpiť viacerými trasami. My pôjdeme z parkoviska v ústí Žiarskej doliny po žltej značke nahor cez Starú Stávku a Holý vrch. Čakajú nás takmer 4 hodiny strmého stúpania, kedy musíme na 6,5 km úseku prekonať vyše 1 300 m prevýšenie. Odmenou nám budú nádherné kruhové výhľady (pokiaľ to počasie dovolí). Z Baranca prejdeme ďalej hrebeňom cez Smrek (2 072 m) do Žiarskeho sedla. Odtiaľto ponúka túra viacero alternatív. Trasa A počíta s výstupom na blízke Plačlivô (2 125 m), prechod po červenej značke do Smutného sedla a odtiaľ zostup po modrej značke na Žiarsku chatu. Je však možné zvoliť si ľahší a kratší variant a zostúpiť k Žiarskej chate priamo zo Žiarskeho sedla. Ak bude možnosť a záujem, posledný 5 km úsek zo Žiarskej chaty k parkovisku v ústí doliny sa dá výrazne zrýchliť na požičaných kolobežkách. Ide o náročnú celodennú túru vo vysokohorskom prostredí. Stúpanie / klesanie je 1697 m, vzdialenosť je 19,6 km a čistý čas chôdze je 9 hodín (trasa A). Doprava je vlastnými autami (BB – Žiarska dolina, ústie, 92 km, 1,5 h jazdy).

Časový plán: Zraz je pri poisťovni Allianz o 6.30 h na Huštáku.

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

nedeľa 29. augusta 2021  Čučoriedky na Flochovej 

Trasa: Sedlo Malý Šturec – sedlo Turecká cesta – Svrčinník – sedlo Flochovej – Flochová (1315 m) – Handel – Tabla – Kordícke sedlo (Cabanka) – Kordíky. 

Charakteristika: Trasa sa začína z Malého Šturca, na ktorý sa vyvezieme cyklobusom. Pôjdeme hrebeňom po červenej (E8) cez chránené územie Svrčinník. Cestou na Flochovú, ak nám ešte „medvede“ nechali, bude ochutnávka čučoriedok. Z Flochovej sa spustíme na Handel a odtiaľ sa zas napojíme na E8 a budeme pokračovať až do Kordíckeho sedla . Ak nám čas dovolí, môžeme zájsť na Cabanku na opekačku. Odtiaľ zídeme do Kordík. Je to stredne náročná túra. Čas chôdze je 4.45 až 5.45 h. Vzdialenosť je 15,2 (18) km, stúpanie 697 m a klesanie 742 m. Odporúčam si zobrať pevnú obuv, niečo na opekanie a dobrú náladu. Teším sa na Vašu účasť. 

Časový plán: Zraz turistov je na Striebornom námestí Banská Bystrica o 7.35 h. V nedeľu 29. 8. cyklobus odchádza o 7.45 h. Predpokladaný návrat do Banskej Bystrice je o 17.45 h.

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail

streda 1. septembra 2021  Kotmanovské vodopády a kôrová kaplnka

Trasa: Mýtna – Dobroč – Kotmanová – Veľké Hlboké (Kotmanovské vodopády) – vodopády Vrbinského potokaVrchdobroč Horná BrestinaHorná BzováDolné PaučíkovoZubria Mláka Mních Kriváň

Charakteristika: náročná (dĺžkou a terénom) celodenná túra pomedzím Novohradu a Podpoľania cez malebné vrchárske lazy. Trasa je dlhá 26 kilometrov a čistý čas chôdze je 6,5 hodiny. V Mýtnej si pozrieme výstavbu rýchlostnej cesty a starý opevnený kostol na vŕšku nad dedinami. Nad Kotmanovou pohľadáme neznáme vodopády v neznačenom teréne, preto treba pevnú nepremokavú obuv (príp. návleky) a odporúčam tiež palice. Na vrcholovej planine prejdeme cez kotmanovské a dobročské lazy v oblasti Vrchdobroč. V osade Horná Brestina si pozrieme vykovený kostolík a zídeme k stredoeurópskej architektonickej pamiatke – drevená kaplnka z roku 1910 na laze Horná Bzová, ktorá je obložená jedľovou kôrou. Cez malebné pokrivánske lazy Dolné Paučíkovo, Zubria a Mláky prejdeme na vrch Mních s krásnym výhľadom na Podpoľanie od dvojkríža. Tretina trasy vedie mimo značených chodníkov, preto treba počítať v oblasti vodopádov s prechodom v náročnom teréne skalnatých dolín

Časový plán: zraz je o 6.25 h na MALEJ žel. stanici (BB-mesto), aby sme kúpili skupinový lístok. Rýchlik do Zvolena odchádza o 6.35 h. Vo Zvolene prestup na osobný vlak smer Fiľakovo do Mýtnej s odchodom o 7.24 h. Návrat domov osobným vlakom o 16.07 h (BB 17.10 h, lebo rýchlik Gemeran bude preplnený na konci prázdnin). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 4. septembra 2021  Opakovaný výšľap na Panský diel

Trasa: Šachtička Panský diel Zadná Vápenná – Šachtička

Charakteristika: Cieľom akcie je vystúpiť na vrchol Panského dielu opakovane 10- krát zo sedla Šachtička, v predpokladanom celkovom čase do 8 hodín, v ktorom je zahrnuté aj posedenie na Šachtičke v rámci klubovej tlačovky. Výstupová trasa vedie zjazdovkou strmo na vrchol, zostupová časť klesá pozvoľne cez Zadnú Vápennú, lúkami a lesným chodníkom. Jeden výstup a zostup predstavuje dĺžku pochodu 2,56 km, stúpanie 170 m a klesanie 170 m. Počet opakovaní je povolené si individuálne prispôsobiť. Podujatie je vhodné pre každého.

Časový plán: Doprava je vlastnými autami. Zraz je na Huštáku o 7.30 h na parkovisku pred poisťovňou. 

Vedúci túry: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

nedeľa 12. septembra 2021  Zádielská tiesňava, Turniansky hrad a Hájske vodopády

Trasa náučný chodník Zádielska tiesňava – https://mapy.dennikn.sk/?hpid=k3GUk
Trasa na Turniansky hrad – https://mapy.dennikn.sk/?trasa=rPu5L
Charakteristika: Zádielska tiesňava je pozoruhodná turistická atrakcia nachádzajúca sa vo východnej časti Slovenského krasu. Zaujme už pri pohľade z diaľky pri prejazde cestou I. triedy č. 16. Je to kaňon vytvorený intenzívnou erozívnou činnosťou potoka Blatnica plný zaujímavých skalných útvarov a jaskýň.  Tiesňavou vedie náučný chodník, ktorý bude hlavným bodom nášho výletu. Celý okruh meria necelých 10 km, prekonáme pritom prevýšenie okolo 500 m a nemalo by nám to zabrať viac ako 3,5l hodiny času. Potom sa autami presunieme zo Zádiela na parkovisko pod Turnianskym hradným vrchom a prejdeme sa ku zrúcanine Turnianskeho hradu (cca 3,5 km, prevýšenie 200 m, 1:30 h). Ak nám zvýšia sily, čas a chuť, poslednou zastávkou budú neďaleké Hájske vodopády (cca 2 km, prevýšenie 110 m, 45 minút). Doprava je vlastnými autami. Treba počítať s dlhším cestovaním, z BB do Zádiela je to 160-190 km (v závislosti od trasy) a pri ideálnej premávke cca 2:45 hod.

Časový plán: Zraz bude o 7:00 h na parkovisku pred Okresným úradom (nad veľkým kruhovým objazdom pri SC Európa), pretože tradičné miesto zrazu pri Allianz-SP nemusí byť prístupné kvôli Radvanskému jarmoku. Predpokladaný návrat do BB okolo 20:00 h.

GPS súradnice pre vodičov:
parkovisko Zádiel – 48.6175864N, 20.8322100E
parkovisko pod Turnianskym hradom – 48.6063281N, 20.8720433E
parkovisko pri Hájskych vodopádoch – 48.6381583N, 20.8500264E

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

30. 9. – 3. 10. 2021  Jesenné čistenie chodníkov v Drienčanskom krase

Charakteristika: vybrané značené chodníky v okolí obcí Drienčany a Teplý Vrch v Revúckej vrchovine a jej podcelku Drienčanský kras. V prípade nepriaznivého počasia KPČ: kaštieľ Veľký Blh, kozia farma Veľký Blh, ruina hradu Blh (Čierna obora), Hikóriový porast, pamätná fara P. E. Dobšinského, vápenné pece Hrušovo, Kyjatice (žiarové pohrebisko, kyjatické drevené hračky). 

  • Teplý Vrch – Padarovce – rozhľadňa Maginhrad
  • Náučný chodník Drienčanský kras z Drienčan
  • Drienčany – Lukovištia – Boľfovo, 
  • Budikovany – Slizké – hrad Drienok – Španie Pole.

Podrobné informácie s pokynmi budú odoslané prihláseným účastníkom

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 23. októbra 2021  Stretnutie pri Tuneli

Štvrťstoročie novodobého prekopania Görgeyho tunela

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička Vás pozýva na spomienkové stretnutie pri bývalom Görgeyho tuneli v Kremnických vrchoch

Pred 25 rokmi 19. októbra 1996 zanietení dobrovoľníci začali prekopávať a čistiť zavalený Görgeyho tunel, aby slúžil peším a lyžiarskym turistom. Táto akcia získala veľký ohlas medzi verejnosťou z kremnickej, ako aj z banskobystrickej strany. Pomocnú ruku podali hlavne turisti, milovníci histórie, ako aj bežní priatelia obnovy tunela, ako sa radi nazývali.

Spomienkové stretnutie bude 23. 10. 2021 o 11.00 hodine priamo pri Tuneli. Príchod k Tunelu jednotlivcov je možný od Chaty nad Tajovom, z Králik od parkoviska, alebo zo Skalky. Organizovaný príchod k Tunelu bude z Kordík a to trasou: Kordíky – Kordícke sedlo – Vyhnátová – Tunel. Po skončení stretnutia budeme pokračovať cez Skalku do Králik na autobus. Na Kordíky ide autobus o 8.00 h z AS BB.

Pozývame všetkých, kto má rád prírodu, históriu, ale hlavne pozývame priateľov obnovy tunela, ktorí pred 25 rokmi podali pomocnú ruku.

Náš KST Banská Bystrica – Kremnička sa aktívne zúčastňoval na všetkých prácach okolo Tunela a jeho členovia (niektorí sú už nie medzi nami) boli ťahúňmi na každej brigáde.

Vedúci akcie: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

sobota 6. novembra 2021  Bralce, Pustý hrad a neznáme lazy

Trasa: Hliník nad Hronom – Lehôtka pod Brehmi – Bralce – Kečka – Janova lúka – Janovské sedlo – Sklenoteplický pustý hrad – Sklené Teplice – Dolný Salaš – Horný Salaš – Konice – Srnosiete – Ladomerská Vieska – Žiar nad Hronom

Charakteristika: stredne náročná celodenná túra s čistým časom chôdze 7,5 h, stúpaním 1012 m, klesaním 995 m a dĺžkou 23 km. Na Bralciach si pozrieme jedno z najkrajších skalných miest na Slovensku. Nad Sklenými Teplicami to budú ruiny Pustého hradu, ktorý bol pred časom opatrený informačnými prvkami. Po oddychu v kúpeľoch zamierime prevažne mimo značené trasy po neznámych vymierajúcich lazoch s írečitými názvami. 

Časový plán: Zraz je o 6.20 h na hlavnej žel. stanici pred pokladňami, aby sme kúpili zľavnený skupinový lístok. Rýchlik Urpín odchádza o 6.32 h. Vo Zvolene prestup na osobný vlak s odchodom o 7.11 h do Hliníka nad Hronom (7.45 h). Návrat rýchlikom Urpín o 16.37 h (BB 17.30 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 7. novembra 2021  Timravin chodníček na Bralce a Mara medvedia

Trasa: Polichno – Timravina studnička – Bralce – Balvanová jaskyňa – Tuhár – sedlo Žiar – Mara medvedia – Divín – Mýtna

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra s čistým časom chôdze 6 hodín, stúpaním 608 m, klesaním 949 m a dĺžkou 21 km. V Polichne si pozrieme pamätnú faru B. S. Timravy a vonkajšiu expozíciu drevených ľudových novohradských náhrobkov. Po trase Timravinho NCH prejdeme cez Timravský vrch k Timravinej lavičke a studničke, ktorá dala meno spisovateľke. Na Bralciach si oddýchneme a pozrieme skaly, ktoré ukrývajú viaceré jaskyne. Z Tuhára sa prehupneme do sedla Žiar, pod ktorým sú storočné magnezitové bane. Nad Divínom zájdeme ku verejnosti voľne prístupnej jaskyni Mara medvedia, tak si zoberte svetlo. V prípade záujmu môžeme zájsť na ruiny hradu Divín (výhľad na stále vypustenú priehradu Ružiná) a pozrieť si opravený Zičiovský kaštieľ v podhradí. 

Časový plán: Zraz je o 5.30 h na hlavnej žel. stanici pred pokladňami, aby sme kúpili zľavnený skupinový lístok. Osobný vlak do Zvolena odchádza o 5.41 h, vo Zvolene prestup na osobný vlak s odchodom o 6.17 h a v Lučenci prestup na autobus do Polichna o 7.30 h (n. č. 20). Návrat z Mýtnej vlakom alebo autobusom s návratom do BB do 19.00 h. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

sobota 13. novembra 2021  Jazero Titicaca

Trasa: Očová – jazero Titicaca – Hlboká dolina – Chytrá dolina – Aladár – Zolná – Sliač.

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra Zvolenskou pahorkatinou. Medzi Očovou a Želobudzou sa nachádza neznáme jazero, ktoré dostalo názov Titicaca, tak to musíme vidieť. Úsek cez Titicaca a jazero Aladár vedie mimo značiek. Zvyšok pôjdeme po zelenej na Sliač.

Časový plán: zraz je o 8.05 h na hlavnej žel. stanici pred vstupom. Pôjdeme osobným vlakom do Zvolena s odchodom o 8.16 h. Vo Zvolene prestup na autobus do Očovej-remeselný dvor (9.42 h). Naspäť pôjdeme zo Sliača vlakom.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

nedeľa 14. novembra 2021  Telekiovský a Géciovský majer

Trasa: Bečov – Lukavica – Kamenná – Hrabová – Na hline – Lepieška – Chmelinec – Hájny diel – Tmavá bukovina – Vartovka – Banská Bystrica. 

Charakteristika: stredne náročná poldenná túra po Bystrickej vrchovine. Prejdeme si miestne chodníčky, známe i neznáme lestné cesty aj mimo oficiálny trás. Ukážeme si starý majer, ktorý opäť ožíva a kde mali majetky páni z Hronseka. 

Časový plán: zraz je o 10.00 h na AS BB (n. č. 9). Autobus smer Hrochoť odchádza o 10.10 h (Bečov 10.33 h). Návrat domov individuálne alebo linkami MHD. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

streda 17. novembra 2021  Fatranskou poloninou

Trasa: Dolný Harmanec – žel. stanica Dolný Harmanec – Horné báne – Zadný Japeň – sedlo Japňa – Predný Japeň – Pivová – Staré Hory. 

Charakteristika: prevýšením i kondične náročná takmer celodenná túra neskorojesennou „poloninou“ juhu Veľkej Fatry. Úvodná časť túry po Zadný Japeň bude vedená mimo značených trás po lesných chodníkoch a zvážniciach. Trasa je dlhá 12,5 km so stúpaním 790 m, klesaním 795 m a čistým časom chôdze 5 hodín. Nástup nebude po strmej zelenej značke od polesia, ale príjemným lesným chodníkom od žel. stanice pod Horné báne, kde sa napojíme na zvážnicu v traverze Japňa s prípojom na zelenú značku. Hrebeňový lúčny chrbát Japňa pripomína východokarpatské poloniny, čím si užijeme ľudoprázdne neskorojesenné hory a inverzné výhľady. Upozorňujeme, že túru organizujeme podľa aktuálnych pravidiel len pre zdravých a zaočkovaných účastníkov!

Časový plán: do Dolného Harmanca-zastávka kostol pôjdeme prímestskou linkou Horný Harmanec s odchodom z AS BB (n. č. 6) o 8.40 h. Nástup možný po trase linky (Národná 8.43, Hušták 8.46, Slovenka 8.49, Hámor 8.51, Kostiviarska 8.55 h). Návrat bude zo Starých Hôr autobusom o 15.52 h (BB 16.20 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail.

Dôležité upozornenie:

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

Komentáre sú uzavreté.