Veľký a Malý Grič

Na Veľkom Griči (autor foto: Arpád Takács)

Na Veľkom Griči (autor foto: Arpád Takács)

V sobotu 22. 5. 2021 sme sa opäť po dlhšom čase mohli vybrať na oficiálnu klubovú túru. Tentokrát sme mali naplánovaný okruh z Handlovej cez Veľký a Malý Grič, ktorý prilákal sedem statočných účastníkov. Úvahy o „ferratovom“ variante výstupu na Veľký Grič sme rýchlo zavrhli a všetci sme sa vybrali po štandardných značených turistických chodníkoch.

Počasie nakoniec prekonalo očakávania. Žiaľ, v negatívnom zmysle, pretože pršalo o niečo viac a dlhšie, ako vravela pôvodná predpoveď. A tak nám naše odhodlanie nezmoknúť celkom nevyšlo, pretože pod spŕškou kvapiek sme absolvovali väčšinu výletu. Nenechali sme sa však odradiť a napriek chvíľkovej kríze niektorých jedincov sme nakoniec aj v nepriaznivom počasí absolvovali celú plánovanú trasu. Dokonca aj s malou neplánovanou vsuvkou, keď sme na náučnom chodníku medzi Veľkým a Malým Gričom podľahli pokušeniu ísť preskúmať zvyšky banskej vetracej jamy Zlatá jedľa. Až namieste sme sa presvedčili, že v súčasnosti tam už naozaj nevidno nič zaujímavé.

Počasie nám neumožnilo ani vychutnať si nádherné výhľady z oboch cieľových vrchov. Kým z Veľkého Griča ešte bolo niečo vidieť, neskôr na Malom Griči bola úplná „mliekareň“. Ale neprekáža, možno nabudúce. Aj tak sme sa všetci „vytešili“ z pobytu v prírode.

Asi jediným skutočne silným negatívnym zážitkom z inak veselého výletu bol totálne zdevastovaný lesný terén v okolí Troch studničiek, vďaka ťažbe dreva ťažkými mechanizmami na rozmoknutom a mäkkom podklade. Úplne tu zmizli nielen turistické značky, ale aj samotné turistické chodníky a celá plocha je tu krížom-krážom rozbrázdená ako tankodrom. Bol to veľmi smutný pohľad a mali sme celkom problém sa tam zorientovať a prebrodiť sa. Lokalita sa bude z dôsledkov necitlivej ťažby spamätávať zrejme pomerne dlho.

-PeterC-

Parametre túry:

Komentáre sú uzavreté.