Jesenné čistenie chodníkov v Ostrôžkach

Čarovná atmosfére na Bralciach (autor foto: JančiVes)

Čarovná atmosféra na Bralciach (autor foto: JančiVes)

V termíne 16. – 19. novembra sa uskutočnilo pravidelné čistenie turistických chodníkov. Tento raz sme si vybrali ábelovské lazy na pomedzí Novohradu a Podpoľania. Základňou nám bola opravená laznícka škola – penzión GreenEden

Upršaná noc zo štvrtka na piatok i sviatočné dopoludnie 17. 11. nám zmenili plány, tak sme sa do rozmočeného terénu vybrali po uvarení a zjedení obeda. Cez Horné lazy sme prišli k jaskyni Jánošíkova skrýša a na Budinskú skalu, kde sme poriadne vyčistili zarastajúcu vyhliadku na Podpoľanie. Cez osadu Paľagovia sme sa za súmraku ponad prameň Tuhárskeho potoka vrátili cez oplotky naspäť do penziónu. Večer sme sa venovali teambuildingovým aktivitám. Nechýba ani Dušanova gitara a spev.

V sobotu 18. 11. sa umúdrilo počasie a po raňajkách sme vyrazili do ufučaného dňa s jasným nebom. Po zelenej značke sme prešli hrebeňový úsek od prameňa Tuhárskeho potoka cez Vrchovinu a Stanovú na Bralo. Prehliadli sme si novinky na vrchole (vyhliadka Čertova skala, reťaze k jaskyni) a poučili sa v skutku originálnom prístrešku s infopanelmi pod strechou. Poludňajší oddych sme si dali na čarovnom vrchole Bralce v smerovcovom hájiku a obzreli sme si vynovenú útulňu Karolka.

Cestou-necestou sme zistili podľa čoho dostali Bralce meno a cez Hrubú skalinu a Horné závožtie sme zišli do Ábelovej. V rodine Ivaničovcov sme mali dohodnuté posedenie pri guláši v ľudovej izbe. Osušili sme sa pri kachliach a išli naspäť cez Dolné lazy na ubytovanie. Večer opäť znela Dušanova gitara a spev pomocou Michalovho spevníka.

V nedeľu sa opäť pokazilo počasie. Ochladenie a drobné sneženie doprevádzalo naše balenie. Odchod z lazov oddialila Evkina vybitá batéria, ktorá sa s pomocou viacerých účastníkov a gazdovho traktora nakoniec spamätala. V komornej pánskej zostave sme sa presunuli do Starej Huty, kde sme za sneženia vyčistili problémový úsek Rudnej magistrály medzi Červenákovým a Ďurovie vrchom.

Aktívna pätnástka účastníkov vďaka svojej nezištnej činnosti získava možnosť darovať 3 % zo svojich daní (namiesto 2 %) v nasledujúcom roku. Konkrétne ide o úseky turistických trás:

  • jaskyňa Jánošíkova skrýša – Budinská skala, vyhliadka – Budinská skala, rázc. (zelená a červená značka s významovými odbočkami jaskyňa a výhľad) 2,2 km,
  • nad prameňom Tuhárskeho potoka – Bralo – sedlo Bralce – Bralce, vrchol (zelená značka s významovými odbočkami) 6,5 km,
  • Stará Huta – sedlo Červenákovho vrchu – Ďurovie vrch – Makytová, Piesky – Črchľa – Stará Huta 6,1 km.

-TT-

Komentáre sú uzavreté.