Ragáč, Steblová skala a hrad Fiľakovo

Fiľakovský hrad (autor foto: Arpád Takács)

Fiľakovský hrad (autor foto: Arpád Takács)

Akcie z Hajnáčky na Steblovú skalu sa v sobotu 8. 10. 2022 zúčastnilo 10 turistov. Túru sme ráno v obci Hajnáčka začali v hmlistom a chladnom počasí. Asi po pol hodine chôdze sa hmla rozplynula, ukázalo sa slnko a slnečné a teplé počasie nás sprevádzalo celý deň. 

Prvú prestávku počas túry sme si dali na vrchu Ragáč, z ktorého sme sa kochali krásnymi výhľadmi na okolie. Ďalej sme išli lesom v pekných jesenných farbách cez body Pod Deravým cerom a Pod Zabodou. Občas sme museli s pomocou navigácie hľadať zelenú turistickú značku, v niektorých častiach trasy nebola žiadna značka na dlhom úseku. Zato húb bolo v lese „ako po daždi“ .

Výstup na Steblovú skalu bol náročný, veľmi strmý a miestami šmykľavý, ale stál za to. Zo Steblovej skaly boli nádherné výhľady snáď na celú Cerovú vrchovinu. Po oddychu a občerstvení na skale nasledoval návrat do Hajnáčky. Na zostup zo Steblovej skaly sme zvolili menej strmý chodník, čiastočne aj neznačený, vrátili sme sa k bodu Pod Zabodou a odtiaľ sme asfaltovou cestou prešli priamo do Hajnáčky. Vystúpili sme na Hajnáčsky hradný vrch, prezreli sme si zvyšky zrúcaniny hradu a po krátkom oddychu, ktorý časť turistov strávila na hradnom vrchu a časť na posedení pri káve v Hajnáčke sme sa presunuli do Fiľakova na hrad. Po prehliadke hradu sme sa rozlúčili a plní zážitkov sme sa vrátili domov.

Parametre trasy:

-Iveta-

Komentáre sú uzavreté.