Turovský vodopád a Čertova skala

Čertova skala (autor foto: PeterC)

Čertova skala (autor foto: PeterC)

V sobotu 15. 10. 2022 sa na nenáročný výlet za prírodnými zaujímavosťami južného okraja Kremnických vrchov vybrala dvadsiatka turistov. Začínali sme v obci Turová, odkiaľ sme sa tiesňavou popri potoku aj s pomocou niekoľkých reťazí rýchlo dostali k Turovskému vodopádu. V jesennom období nemal práve rekordný prietok, ale nejaká voda ním predsa len padala. Od vodopádu sme pokračovali lesnou cestou a lúkami až na asfaltku spájajúcu obce Tŕnie a Budička, ktorou vedie zelená značka.

Po krátkej prestávke na občerstvenie v osade Hrabiny sme sa presunuli k známej Čertovej skale, ktorá je stredoeurópskym unikátom. Andezitový 17-tonový balvan leží na zvetranom tufovom podklade na ploche len 58 x 38 cm. Podľa povesti mali obyvatelia Budče veľké šťastie, že svitanie prekazilo čertovi plány a balvan mu vypadol z rúk práve na mieste, kde sa dodnes nachádza. Ktovie, ako by to inak dopadlo. 🙂

Posledná časť výletu viedla od Čertovej skaly po náučnom chodníku cez rezerváciu Boky až do Hronskej Dúbravy. Chodník bol rozpoznateľný, hoci prakticky nie je značený, ale bol plný prekážok najmä v podobe popadaných kmeňov, preto dal niektorým účastníkom trochu zabrať.

Plán „B“ ponúkajúci predĺženie túry na vyhliadku Demian nakoniec nikto nevyužil a všetci sme sa z Hronskej Dúbravy vydali najbližším vlakom domov.

Parametre trasy:

-PC-

Komentáre sú uzavreté.