Staré Hory – Špania Dolina – Banská Bystrica

Banský prekop (autor foto: PeterC)

Banský prekop (autor foto: PeterC)

V sobotu 1. 10. 2022 to bola opäť raz jedna jesenná túra výrazne poznačená počasím. Takmer celý deň sa striedalo mrholenie s dažďom. Veľkým lákadlom bola vybavená exkurzia – prechod bývalým banským prekopom. Len vďaka tomu sa nás na Starých Horách nazbieralo 16 a všetci sme sa napriek dažďu ponáhľali do bývalej osady Piesky, kde už na nás čakal dohodnutý sprievodca, p. Širila z Baníckeho bratstva „Herrengrund“. Patrí mu naša vďaka za to, že bol ochotný prísť nám naproti aj s potrebnou výstrojou na druhý koniec prekopu. Aj za jeho nadšený výklad o dávnejšej i nedávnej histórii lokality a za bezpečné prevedenie celej našej „výpravy“ prekopom do Španej Doliny.

Bývalý dopravný prekop bol vybudovaný v rokoch 1956 – 1961. Slúžil k doprave haldového materiálu z lokality Piesky na spracovanie do úpravne Rudných baní v Španej Doline. Jeho celková dĺžka je 1,6 kilometra a prejsť ním z jedného konca na druhý je nevšedným zážitkom.

Ani v Španej Doline dážď neutíchal, preto nám dobre padla prestávka na občerstvenie vo vykúrenej Baníckej krčme. Väčšina účastníkov (presnejšie povedané účastníčok) sa rozhodla na tomto mieste výlet ukončiť a zaobstarať si odvoz do Banskej Bystrice. Ďalšia dvojica sa vybrala nazad do Starých Hôr k svojmu autu a tak sme ďalej podľa pôvodného plánu pokračovali len štyria „mušketieri“. Aj v daždivých podmienkach nám cesta cez Lazy nad Kršňavou až do Sásovej rýchlo ubehla a príroda nás na každom kroku presviedčala, že je krásna v každom počasí.

Parametre celej trasy:

-PC-

Komentáre sú uzavreté.