Zimný výstup na strechu Ukrajiny

Smer Hoverla (autor foto: TT)

Smer Hoverla (autor foto: TT)

Začiatkom marca 2020 sedmička členov klubu absolvovala úspešný zimný výstup na najvyššiu horu Ukrajiny. Základňou bola horská obec Jasiňa v najvýchodnejšom cípe Zakarpatskej oblasti Ukrajiny. Účastníci si počkali na vhodný deň s priaznivým počasím a vyrazili zo severnej strany masívu (Kozmiščyk) na celodenný výstup. Ráno boli horské údolia zaliate inverznou oblačnosťou. Slnečné počasie prialo celé dopoludnie. Na obed sa začalo zaťahovať jemnou oblačnosťou, čo bolo sprevádzané neustávajúcim a silnejúcim vetrom. Mrazivý vietor bol nepríjemný, lebo bez prestania fúkal do tváre ľadové kryštáliky z hrebeňa.

Po oddychu v bivakovacej chatke pod vrcholom sa nakoniec všetkým podarilo zdarne vystúpiť na najvyšší bod Východných Karpát (pohorie Čornohora) a tiež na strechu Ukrajiny – Hoverla do výšky 2062 m. Snežnice, ktoré mali so sebou nakoniec neobuli, lebo celá výstupová / zostupová trasa bola napriek nedávnemu sneženiu prešliapaná.

O pár dní po návrate vypukla pandémia v plnom prúde a boli zatvorené hranice Ukrajiny a neskôr aj Slovenska. Bola to zrejme prvá (možno posledná?) tohtoročná akcia v zahraničných horách…

Možno skonštatovať, že sa u všetkých účastníkov po uplynutí inkubačnej doby neprejavili príznaky ochorenia.

-TT-

Komentáre sú uzavreté.