Kalendár turistických podujatí na sezónu JAR-LETO 2020

Klub slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička pripravil kalendár turistických akcií na sezónu JAR-LETO 2020 pre každého turistu bez ohľadu na to, či je náš člen alebo nie. Na klasické podujatia (presun verejnou dopravou) sa nemusíte prihlasovať. Na ostatné akcie (autobusový zájazd, presun vlastnými autami a viacdenné túry s ubytovaním) je potrebné, aby všetci záujemcovia včasne ohlásili svoj záujem zúčastniť sa u vedúceho túry, ktorý je uvedený pri každom podujatí vrátane jeho kontaktných údajov.

DÁVAME DO POZORNOSTI:

  • JESENNÝ KALENDÁR BUDE UVEREJNENÝ DO KONCA AUGUSTA

AKTUÁLNE OZNAMY:

  • Aj v roku 2020 sme prijímateľom Vašich darov vo forme 2 % dane z príjmu. Darovacie tlačivo nájdete na tomto odkaze. Ďakujeme za podporu. Tlačivá možno odovzdať na DÚ minimálne do konca júna.
  • Zverejnili sme kalendár podujatí turistov z Podbrezovej pre rok 2020.
  • Turistický bazár: v ponuke je predaj štyroch párov turistických topánok a mačiek. Viac na tomto odkaze.
  • Hromadné poistenie členov KST v poisťovni UNION je platné od 1. 4. 2020 do 1. 4. 2021. Podrobnosti k poisteniu nájdete na tomto odkaze.
  • Pozrite si aké zľavy a výhody prináša členstvo v KST, vrátane 50 % z ceny nocľahu na chatách KST.

Stručný prehľad podujatí

4. 4. Otvorenie turistickej sezóny na Bernardíne   
26. 4. Ponická jarná 30-ka  nedeľa
10. 5.  Cez tri diely nedeľa
23. 5. Okolo vypustenej priehrady Ružiná  vlakovýlet
24. 5.  Breznický hrad a Priesil nedeľa, vlakovýlet
30. 5. Šípska Fatra (Ostrô a Šípy)  vlakovýlet
31. 5.  Slovenský raj – Havrania skala nedeľa, vlakovýlet
6. 6. Kurz základov VhT – praktická časť kurz
6. 6.  Poludnica s Hornými Pršanmi autami autobus
7. 6.  Brankovský vodopád nedeľa
13. 6.  Prechod Ďumbierskych Tatier hrebeňovka
14. 6.  Donovaly – Kozí chrbát – Moštenica nedeľa
20. 6.  Z Velickej do Veľkej Studenej doliny ZRUŠENÉ
27. 6.  Výročná členská schôdza klubu  voľby VV 
28. 6.  Ľubietovský Vepor a Vysoká nedeľa
25. – 26. 7. Kúpanie v Štúrove a Ostrihomská katedrála kúpanie a stanovanie
11. 7.
Letný výstup na Rysy autami

Poznámka: podujatia označené ako „predbežný termín“ môžu byť zrušené, mať zmenený termín alebo môžu byť posunuté na neskôr. Treba sledovať klubový web, kde budú všetky zmeny oznámené. 

20. – 21. júna 2020  Šútovo a Šútovský vodopád (stanovanie a kúpanie)

PODUJATIE SA PRESÚVA NA LETO

Trasa: Šútovské jazero – Šútovo, časť Rieka – Šútovský vodopád a späť.

Termín: 20. – 21. 6. 2020, ak bude nepriaznivá predpoveď počasia, podujatie sa zruší alebo presunie na iný termín. Oznam sa príp. zverejní vo štvrtok. Sledujte klubový web. Akcia sa pre nevhodné počasie ruší. 

Charakteristika: Hlavným programom je dvojdňové kúpanie v areáli Šútovského jazera (alias Kraľovianske jazero), ktoré je ozaj malebné. Predpokladá sa prenocovanie zo soboty na nedeľu vo vlastnom stane. Platí sa malý poplatok za prenocovanie, možnosť zaparkovania vlastného vozidla priamo pred areálom. Stravovanie individuálne, s možnosťou opekania. V areáli a aj pri areáli sú ďalšie stravovacie možnosti. V sobotu dopoludnia sa pre záujemcov o turistiku zorganizuje ľahký peší výlet k Šútovskému vodopádu. Ten sa uskutoční po príchode do areálu a po postavení stanov. Predpokladaný začiatok výletu je 10.00 h, miesto stretnutia bude pri rampe do areálu. Parametre trasy k vodopádu: vzdialenosť 8,6 km, čistý čas chôdze 2,5 h, stúpanie 315 m.

Časový plán: Zraz je v sobotu o 7.00 h na parkovisku pred Kauflandom pri hlavnej žel. stanici BB. Doprava je vlastnými autami (80 km, 1,5 h jazdy cez Ružomberok.) Predpokladaný návrat individuálne v nedeľu popoludní.

Vedúci túry: Arpád Takács, 0919 420 561, e-mail

Zmena programu vyhradená!

4. apríla 2020  Otvorenie turistickej sezóny na Bernardíne

Trasa: Chvatimech – kaplnka sv. Jána Nepomuckého (skala lásky) – dolina Riť – Chata Bernardín – Chvatimech / Podbrezová.

Charakteristika: spoločné otvorenie turisticke sezóny 2020 s podbrezovskými turistami sa z pochopiteľných dôvodov neuskutoční. Preto strávte tento deň v prírode s členmi vašej domácnosti a symbolicky si otvorte turistickú sezónu individuálne vo vlastnej réžii.

Časový plán: PODUJATIE JE ZRUŠENÉ.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 26. apríla 2020  5. Ponická jarná 30-ka

odporúčame individuálne absolvovanie, keďže sa nemôžu organizovať hromadné akcie

Trasa: Banská Bystrica-mesto, žel. zastávka – Urpín – Vartovka – Kozlinec – Mičinské lúky – Čúdenica – Na kline – Dolná Mičiná – zrub pod Hrabcom – sedlo pod Drienkom – Vašarnica – Tri duby – ústie Malého Plavna – Šalková – priemyselný park – Majer, lávka – rybník Podryba – Banská Bystrica, AS.

Charakteristika: 5. ročník jarného turistického pochodu nielen cez malebný chotár Poník. Tento rok je pripravená opäť nová trasa bez použitia verejnej dopravy. Okružná trasa vedie cez Bystrickú vrchovinu (Urpín, Vartovka, Kozlinec) a Ponickú vrchovinu (Hrabec, Drienok, Vašarnica a Tri duby). Záverečných 7 km ide nivou rieky Hron po ochrannej hrádzi, čiže po rovine. Po trase nie sú žiadne možnosti občerstvenia alebo doplnenia vody, preto si treba zobrať dostatok tekutín. Štvrtina trasy vedie po neznačených poľných cestách a zvyšok po sieti TZT. Na podujatie sa netreba prihlasovať. V prípade nemožnosti organizovania pochodu je možné trasu absolvovať individuálne – neorganizovane, keďže štart i cieľ sú v našom bydlisku bez nutnosti použiť verejnú dopravu.

Časový plán: Zraz je na železničnej zastávke Banská Bystrica-mesto o 8.30 h pod sochou partizánskeho bojovníka.

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 10. mája 2020  Cez tri diely

odporúčame individuálne absolvovanie, keďže sa nemôžu organizovať hromadné akcie

Trasa: Banská Bystrica, Sásová – Horný diel (Varta) – Panský diel – Selčiansky diel – Fuggerov dvor – Banská Bystrica, Sásová.

Charakteristika: Za jeden deň prejdeme tri atraktívne kopce (diely) nad Banskou Bystricou a pokocháme sa peknými výhľadmi. Výlet patrí medzi stredne náročné až náročné. Odporúčame si zobrať turistické paličky. V prípade nemožnosti organizovania pochodu je možné trasu absolvovať individuálne – neorganizovane, keďže štart i cieľ sú v našom bydlisku bez nutnosti použiť verejnú dopravu.

Časový plán: Zraz je o 8.00 h na zastávke MHD Rudohorská-horná na sídlisku Sásová. Predpokladaný návrat do BB je popoludní.

Vedúci túry: Arpád Takács, 0919 420 561, e-mail

23. mája 2020  Okolo vypustenej priehrady Ružiná

podujatie sa presúva z 2. mája na 23. mája

Trasa: Lovinobaňa, zastávka – Ružiná, hrádza – Divín – sedlo Žiar – Sedem chotárov – Ružiná, ATC – Ružiná, hrádza – Lovinobaňa, zastávka.

Charakteristika: Stredne náročná túra v okolí známej vodnej nádrže Ružiná, ktorá momentálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou a je úplne vypustená. Takýto pohľad sa nenaskytne často. Po ceste si obzrieme zrúcaninu hradu Divín a prejdeme cez zalesnený kopec Sedem chotárov (hranica lovinobanského, starohaličského, gregoroviešťanského, podrečianského, ružinského, divínskeho a tuhárskeho chotára). Trasa je dlhá 19 km so stúpaním a klesaním 705 m a čistým časom chôdze 5,5 hodiny.

Časový plán: Zraz je na železničnej zastávke BB-mesto (malá stanica) o 6.25 h. Rýchlik Tajov odchádza o 6.34 h (Lovinobaňa-zastávka 8.18 h). Návrat z Lovinobane bude o 15.42 h (BB 17.30 h).

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

nedeľa 24. mája 2020  Breznický hrad a Priesil

túra sa uskutoční v plánovanom termíne

Trasa: Tekovská Breznica – Hrádok (Breznický hrad) – Sokolia skala – Priesil – pod Rakovcom – Chotárska lúka – Chválenská dolna – chata vo Chválení – jaskyňa Sezam – Tekovská Breznica.

Charakteristika: Nenáročná túra v Štiavnických vrchoch vhodná aj pre rodiny so staršími deťmi. Aj keď Breznický hrad už nenájdeme, pokocháme sa výhľadmi na okolie. Trasa vedie z polovice po značkovaných chodníkoch (pozor, skaly v trase) a z polovice mimo značky, ale po lesnej ceste. Okružná trasa má dĺžku 13 km, prevýšenie 611 m a čistý čas chôdze 5 hodín.

Časový plán: Zraz je na železničnej zastávke BB-mesto (malá stanica) o 6.25 h. Rýchlik Tajov odchádza o 6.34 h (Tekovská Breznica 8.21 h). Návrat z Tekovskej Breznice je vlakom o 15.32 h (BB 17.30 h).

Vedúci túry: Maroš Ferenčuk, 0915 834 042, e-mail

30. mája 2020  Šípska Fatra (Ostrô a Šípy)

podujatie sa presúva z 9. mája na 30. mája

Trasa: Ľubochňa – Ostrô – sedlo pod Ostrým – Žaškovské sedlo – Šíp – Zadný Šíp – Podšíp – Stankovany.

Charakteristika: náročná celodenná túra s dĺžkou 16,5 km, stúpaním / klesaním 1207 m a čistým časom chôdze 7 hodín. Trasa je zameraná na spoznanie severnej časti Veľkej Fatry, kde sa nachádzajú krasové útvary s bohatým kvetenstvom. Celá trasa vedie po vyznačenom chodníku. Odporúčame si zobrať pevnú obuv, turistické  paličky a dobrú náladu.

Časový plán: Zraz je na hlavnej žel. stanici o 5.20 h pred pokladňami. Rýchlik odchádza o 5.34 h. Túru štartujeme o 7.32 h v Ľubochni. Návrat zo Stankovian je o 16.32 h. Predpokladaný príchod do BB je o 18.30 h.

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail

nedeľa 31. mája 2020  Slovenský raj – Havrania skala

predbežný termín

Trasa:  Stratená – Občasný prameň – Havrania skala – Stratenský kaňon – Krivian – Dobšinská Ľadová Jaskyňa.

Charakteristika: Ľahká akcia v južnej časti Slovenského raja na výborné výhľadové bralo Havranej skaly, no krásy prírody budeme obdivovať aj z vláčika tam i späť. Trasa je dlhá 10 km, so stúpaním 680 m, klesaním 635 m a čistým časom chôdze 4 hodiny.

Časový plán: Zraz bude o 7.15 h na hlavnej železničnej stanici BB pred pokladňami. Príchod do BB o 18.14 h.

Vedúci túry: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

pondelok 1. júna 2020  Brigáda v Kremničke

V pondelok 1. 6. 2020 bude na cvičných skalách v Kremničke dvojhodinová brigáda na čistenie cvičných skál. Zraz bude v Kremničke pri Milanovi o 17.00 hodine. Prines si pracovné rukavice a šikovné ruky.

6. júna 2020  Poludnica s Hornými Pršanmi

túra sa uskutoční v plánovanom termíne vlastnými autami

TrasaLiptovský Ján – sedlo Rakytovica – Kúpeľ – Poludnica – Predná Poludnica – sedlo Rakytovica – Liptovský Ján.

Trasa A: Liptovský Ján – Javorovica – sedlo Rakytovica – jaskyňa Kamenné mlieko – Predná Poludnica – Poludnica a späť (9,4 km, prevýšenie 958 m, čistý čas chôdze 5 hodín). 

Trasa B: Iľanovo – Bodová – Končitý vrch – Predná Poludnica – Poludnica – Predná Poludnica – jaskyňa Kamenné mlieko – sedlo Rakytovica – Javorovica – Liptovský Ján (9,5 km, prevýšenie 948 m, čistý čas chôdze 4.45 h). 

Charakteristika: Spoločné podujatie s KST Turista Horné Pršany. Výstup na výrazný nízkotatranský vápencový krasový vrchol (1549 m n. m.), týčiaci sa nad Liptovským Mikulášom v Demänovských vrchoch, ktoré sú súčasťou Nízkych Tatier. Doprava bude vlastnými autami autobusom objednaným na akciu. V úvahe je možnosť kúpania v cieli túry. Trasa je dlhá 11 km so stúpaním a klesaním 1053 m. 

Časový plán: zraz je o 7.00 h na Striebornom námestí miesto a čas ranného zrazu budú oznámené prihláseným účastníkom. Návrat do BB bude podvečer okolo 18.00 h. 

Vedúci túry: Anton Brčka, 0905 304 288, e-mail

6. júna 2020  Kurz základov VhT – praktická časť

nový termín kurzu

Praktická výučba zručností na cvičných skalách za Kremničkou pre vopred prihlásených účastníkov podľa samostatných propozícií, ktoré dostali e-mailom od vedúceho kurzu. Účastníci kurzu musia dodržiavať všetky hygienické nariadenia platné v tom čase!

nedeľa 7. júna 2020  Brankovský vodopád

túra sa uskutoční v plánovanom termíne

Trasa: Ružomberok, časť Biely Potok – sedlo Brdisko – Borovnisko, vyhliadka – Ostré – sedlo Teplice – Brankov – Veľký Brankov – Brankovský vodopád – Podsuchá. 

Charakteristika: Stredne náročná hrebeňová túra v západnej časti Nízkych Tatier, cez Ostré, Brankov a Veľký Brankov. Na konci trasy sa ukrýva strhujúci 55 metrov vysoký Brankovský vodopád. Najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách a tretí najvyšší na Slovensku, padá z mohutných skalných zrázov známych ako Kurucké skaly. Trasa je dlhá 13,4 km, so stúpaním 1175 m, klesaním 1130 m a čistým časom chôdze 6,5 hodiny. 

Časový plán: Zraz je na AS BB o 7.45 h (n. č. 16). Autobus smer Ružomberok odchádza o 7.55 h (B. Potok, pri moste 9.06 h). Návrat bude z Podsuchej o 15.58 h (BB 17.15 h), 17.12 h (BB 18.13 h) alebo o 18.02 h (BB 19.05 h). 

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

13. júna 2020 Prechod Ďumbierskych Tatier

podujatie sa uskutoční v plánovanom termíne

Trasa: Korytnica – Hiadeľské sedlo – Prašivá – Veľká Chochuľa – Košariská – sedlo pod Skalkou – Latiborská hoľa – Ďurková – Chabenec – Kotliská – Krížske sedlo – Poľana – Dereše – Chopok – Kosodrevina – Srdiečko. 

Charakteristika: Každú prechádzku po hrebeni Nízkych Tatier možno zaradiť medzi príťažlivé turistické akcie. Naša trasa povedie západnou časťou hlavného hrebeňa, peknou prírodou, a ponúkne atraktívne výhľady. Dĺžka pochodu je cez 40 km, stúpanie cez 2500 m, klesanie cez 2000 m. Ide o ťažkú túru pre aktívnych peších turistov. Záujemcovia hláste sa u vedúceho do štvrtka 11. júna 2020.

Časový plán: Z BB o 4.30 h ecotaxíkom do Korytnice (v 2019 stálo taxi 12,- €/osoba). Zo Srdiečka autobusom o 18.10 h, prípadne taxíkom do Brezna a následne autobusom do BB. 

Vedúci akcie: Dušan Šišlák, 0904 994 278, e-mail

nedeľa 14. júna 2020  Donovaly – Kozí chrbát – Moštenica

podujatie sa uskutoční v plánovanom termíne

Trasa: Donovaly – Polianka – Kečka – sedlo Hadľanka – Kozí chrbát – sedlo Hadľanka – Moštenické travertíny – Moštenická Kyslá – Uhliarska dolina – Moštenica. 

Charakteristika: Stredne náročná až náročná túra po známej trase, ktorá možno ničím neprekvapí, ale aj tak ponúka pekné výhľady a zaujímavé miesta. Z Donovál sa vyberieme cez Polianku a Kečku na notoricky známy Kozí chrbát a odtiaľ zostúpime do Hiadeľského sedla. Traverzom po žltej značke sa vrátime späť do sedla Hadľanka a ďalej zamierime k prírodnej pamiatke Moštenické travertíny. Travertíny sú stále živé a narastajú vďaka povrchovo tečúcim mineralizovaným vodám. Niektoré z nich sú mohutné až 20 m, pričom šírka kaskád je 15 – 100 m. Celý travertínový komplex sa nachádza v nadmorskej výške 650 – 800 m a predstavuje šesťstupňovú kaskádu v dĺžke asi pol kilometra. Na záver na nás bude čakať cesta dlhou Uhliarskou dolinou do Moštenice. Trasa je dlhá 20,2 km, so stúpaním 783 m, klesaním 1308 m a čistým časom chôdze 6 hodín. 

Časový plán: Zraz je na AS BB o 7.45 h (n. č. 16). Autobus smer Ružomberok odchádza o 7.55 h (Donovaly 8.41 h). Návrat bude z Moštenice o 17.01 h (BB 17.47 h). 

Vedúci túry: Peter Cyprian, 0903 703 646, e-mail

20. júna 2020  Z Velickej do Veľkej Studenej doliny

Akcia sa ruší z dôvodu zlých poveternostných podmienok. V sedle Prielom je ešte stále mimoriadna vrstva snehu, ktorá v spojení s vetrom, dažďom a hmlou tvoria nebezpečné podmienky na prechod.

Trasa: Tatranské Zruby – pod Sennou kopou – Velická poľana – Sliezsky dom – Večný dážď – Kvetnica – Dlhé pleso – Poľský hrebeň – sedlo Prielom – Zbojnícka chata – Hrebienok – Nový Smokovec – Tatranské Zruby.

Charakteristika: Náročná 10-hodinová túra s prevýšením 1500 m a dĺžkou 13 km. Jedným z turisticky prístupných vysokohorských sediel hlavného hrebeňa Vysokých Tatier je sedlo Prielom. Nachádza sa medzi Divou vežou a štítom Východnej Vysokej a spája Veľkú Studenú dolinu a Bielovodskú dolinu. Prechod patrí medzi obtiažne vysokohorské túry a v čase nášho prechodu môže byť trasa spestrená snehovými poliami a silným vetrom. Je istená reťazami a v miestach, kde je to potrebné, sú v skalách stupačky. Napriek pomôckam je nutné dávať pozor, lebo nadmorská výška skoro 2300 m, zaručuje možnú námrazu na skalách a na reťaziach. Odmenou za namáhavý prechod budú nezabudnuteľné výhľady na všetky svetové strany. Doprava je vlastnými autami. Z dôvodu bezpečnosti a aktuálnej situácie so snehom vo vyšších polohách, hlavne na severných stranách VT, odporúčame vziať mačky príp. čakan.

Časový plán:  Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h. Odchod bude o 5.00 h. Návrat do BB do 20.00 h.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail

sobota 27. júna 2020  Výročná členská schôdza klubu + peší výlet

Termín: 27. júna 2020.

Trasa: Prostredná Môlča – Horná Môlča – Melkovo humno – zrub pod Hrabcom – Hrabec – Stráža – Markov – býv. Chivas ranč – Stará kopa – Zámrzlie – Banská Bystrica, Uhlisko (3 hodiny chôdze, stúpanie 461 m, klesanie 574 m, 13 km).
Zraz je o 12.07 h na zastávke MHD na Námestí slobody, odkiaľ sa odvezieme autobusom o 12.17 h na konečnú do Môlče.

Miesto schôdze: bistro Ohnivko na Uhlisku (Cesta k Smrečine 9, za bytovkou pri bývalej Smrečine vedľa garáží).

Prezentácia členov bude od 15.30 do 16.00 h!

Občerstvenie (guľáš a nápoj) bude len pre vopred prihlásených účastníkov! Prihlášky posielajte cez e-formulár (nie inou formou) najneskôr do polnoci zo štvrtka na piatok 26. júna 2020.

Oblečenie ľubovoľné – turistické alebo športové.

nedeľa 21. 28. júna 2020  Ľubietovský Vepor a Vysoká

túra sa posúva na 28. júna

Trasa:  Strelníky – Minca – Bukovina – Krížne – Hájny grúň – Vepor – Hrb – sedlo pod Hrbom – Včelinec – Starý Majer – Lósy – Vysoká (skala) – Lazná lúka – Ženská dolina – Ľubietová.

Charakteristika: Ťažká trasa s dĺžkou 24 km, so stúpaním 1205 m a klesaním 1407 m. Čakajú nás krásne výhľady z Bukoviny, Ľubietovského Vepra, Hrbu a z Vysokej (skaly), kde stála protiturecká vartovka.

Časový plán: Zraz bude o 6.10 h na AS BB (n. č. 1). Príchod do BB je o 17.30 h.

Vedúci túry: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

25. – 28. júna 2020  53. zraz vysokohorských turistov v Tatrách

Samostatné propozície sú zverejnené na webe KST: http://kst.sk/index.php/vysokohorska-turistika-cinnosti-69.

11. júla 2020  Letný výstup na Rysy

predbežný termín

Trasa: Štrbské Pleso – Trigan – Popradské pleso – rázc. nad Žabím potokom – Hincova skala – Wachterka – Žabie plesá – Chata pod Rysmi – sedlo Váha – Rysy a späť.

Charakteristika: Ide o náročnú 9-hodinovú vysokohorskú túru s dĺžkou 21 km, so stúpaním / klesaním 1500 m pre turistov s dobrou kondíciou. Rysy patria medzi najnavštevovanejší vyhliadkový štít v centrálnej časti Vysokých Tatier s krásnym rozhľadom na všetky svetové strany. Pod štítom sa vo výške 2250 m nachádza najvyššie položená chata v Tatrách – Chata pod Rysmi, na ktorej je možné pred záverečným hodinovým výstupom na vrchol, nabrať čerstvé sily. Pod chatou sa nachádza najexponovanejší úsek, ktorý je zabezpečený technickými pomôckami (reťaze a kovové schodíky). Úsek je nebezpečný aj pri neohľaduplnom výstupe a zostupe veľkého množstva turistov. Doprava je vlastnými autami.

Časový plán:  Zraz je na Huštáku pred poisťovňou o 4.55 h. Odchod bude o 5.00 h. Návrat do BB do 19.00 h.

Vedúci akcie: Maroš Huntoš, 0908 910 107, e-mail

25. – 26. júla 2020  Kúpanie v Štúrove a Ostrihomská katedrála

doplnené podujatie

Trasa: Štúrovo, kúpalisko Vadas – Ostrihomská katedrála – a späť.

Charakteristika: Hlavným programom je dvojdňové kúpanie v areáli Štúrovského kúpaliska Vadas. Predpokladá sa prenocovanie zo soboty na nedeľu vo vlastnom stane priamo v areáli kúpaliska. Za vstup do areálu za dva dni sa platí 11 eur za osobu, za stan (do 15 m2) 7 eur, možnosť zaparkovania vlastného vozidla priamo v areáli za 3 eura. Stravovanie individuálne; v areáli a aj v meste Štúrovo sú ďalšie stravovacie možnosti. V sobotu dopoludnia sa pre záujemcov o turistiku zorganizuje ľahký peší výlet k Ostrihomskej katedrále. Ten sa uskutoční po príchode do areálu a po postavení stanov. Predpokladaný začiatok výletu je 10.30 h, miesto stretnutia bude pri recepcii kúpaliska. Parametre trasy ku katedrále: vzdialenosť 8 km, čistý čas chôdze 2,5 h.

Časový plán: Odchod je v sobotu o 7.00 h z parkoviska pred Kauflandom pri hlavnej žel. stanici BB. Doprava je vlastnými autami (155 km, 2 h jazdy cez Hronský Beňadik). Predpokladaný návrat individuálne v nedeľu popoludní.

Vedúci akcie: Arpád Takács, 0919 420 561, e-mail

streda 29. júla 2020  Letný výstup na Veľký bok

doplnená túra

Trasa: Polomka – Homôľka – Zadná hoľa – sedlo pod Veľkým bokom – Veľký bok – sedlo pod Veľkým bokom – horáreň Hodruša – horáreň Škarkétka – horáreň Predné – Malužiná.

Charakteristika: veľmi ťažká celodenná túra v Kráľovohoľských Tatrách s dĺžkou 28 km, stúpaním 1387 m, klesaním 1237 m a čistým časom chôdze 8,5 hodiny. Túru odporúčame absolvovať len kondične zdatným turistom! Vystúpime na najmohutnejšiu severnú rázsochu vo východnej časti Nízkych Tatier. Vrchol Veľkého boku poskytuje krásny kruhový výhľad na Liptov a Tatry. Posledná tretina trasy ide asfaltovou dolinou, preto si zoberte vhodnú obuv na prezutie.

Časový plán: zraz je o 5.15 h na hlavnej žel. stanici pri pokladniach. Rýchlik Horehronec odchádza o 5.25 h. Návrat do BB okolo 20.00 h.

Vedúci túry: Milan Bobot, 0904 394 290, e-mail

8. augusta 2020  Od Rusínov ku Goralom na majstrovstvá v kosení

doplnená túra

Trasa: Červená Skala – vyhliadka Menguška – Grúň – Šumiac – Šumiacke lazy – Dudlavá skala – Pohorelská Maša – Pohorelá

Charakteristika: stredne náročný výlet Horehronským podolím v podhorí Nízkych Tatier. Trasa je dlhá 20 km so stúpaním 556 m a klesaním 665 m. Celá trasa je vedená mimo značených trás po poľných a lesných cestách, chodníkoch i voľným terénom. Navštívime neznámu výhľadovú skalku na Grúni, rusínsku obec Šumiac, prejdeme jej lazmi a ponad Vaľkovňu prejdeme k liatinovému pomníku miestnych železiarov. V Pohorelej začínajú od 13.00 h Majstrovstvá Slovenska v ručnom kosení s kultúrnym programom, kde sa pôjdeme pozrieť a občerstviť. 

Časový plán: zraz je o 7.20 h na hlavnej žel. stanici pred pokladňami, aby sme kúpili skupinový lístok. Rýchlik Horehronec odchádza o 7.36 h (Č. Skala 9.36 h). Z Pohorelej sa budeme vracať o 16.38 h (BB 18.14 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 9. augusta 2020  Ku najstaršej kolibe slovenských Karpát

doplnená túra

Trasa: Detvianska Huta – Žabica – Náučný chodník Mikuláša Esterháziho – Detvianska Huta – Štoliansko – Hriňová

Charakteristika: stredne náročný takmer celodenný výlet západným okrajom malebnej Sihlianskej planiny. Trasa je dlhá 15 km, so stúpaním 285 m a klesaním 608 m. Prejdeme krásnymi horskými lazmi Detvianskej Huty po čerstvo otvorenom náučnom chodníku Mikuláša Esterháziho po miestnych zaujímavostiach sklárskej histórie. Na laze Štoliansko navštívime súkromné gazdovstvo s najstaršou funkčnou kolibou v slovenských Karpatoch. V prípade záujmu ochutnáme alebo si môžeme kúpiť poctivé mliečne výrobky priamo od mladého aktívneho hospodára. Záverečná tretina výletu vedie mimo značených trás po lesnej ceste. 

Časový plán: zraz je o 7.15 h na zastávke Úsvit na Fončorde. Autobus do Zvolena vychádza od Rooseveltovej nemocnice o 7.15 h, Patentový úrad 7.19 h, Úsvit 7.21 h, Okresný úrad 7.23 h, Radvaň 7.25 h, Tesco 7.27 h. Vo Zvolene prestup na autobus smer Látky o 8.00 h (Detvianska Huta 9.02 h). Návrat z Hriňovej o 16.40 h v Kriváni prestup na vlak o 17.09 h (BB 18.46 h). 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

15. augusta 2020  Motyčky – Kalište – Baláže

doplnená túra

Trasa: Motyčkylúky pod Hrubým vrchomKališteBaláže

Charakteristika: stredne náročná takmer celodenná túra cez Starohorské vrchy. V rámci podujatia Stretnutie generácií na Kališti navštívime vypálenú dedinku Kalište s oficiálnym programom a sprístupnenou expozíciou v obnovených domoch (Sad života, partizánske bunkre, cintorín…). Taktiež v Balážoch je možnosť návštevy pamätnej izby. Úvodná časť túry vedie mimo značených trás po lesných cestách. 

Časový plán: zraz je o 6.50 h na Striebornom námestí (autobus smer Námestovo ide z AS BB o 6.55 h). Domov z Balážov pôjdeme buď o 15.15 h alebo o 17.00 h. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 16. augusta 2020  Španodolinská túlačka

doplnená túra

Trasa: Kostiviarska – Roveň – Horný diel (Varta) – Špania Dolina – Karol – Kamenná dolina – Uľanka – Harmančok – Riečanské sedlo – Ostrý vrch – Ravasky – Laskomer, vysielač – Laskomerská dolina – Podlavice.

Charakteristika: stredne ťažká celodennát túra po (ne)chodníkoch značených i neznačených v severnej časti chotára Banskej Bystrice a priľahlých obcí. Potárame sa po (ne)známom okolí nášho mesta a možno spoznáte aj nepoznané lokality, kde ste nikdy neboli. 

Časový plán: zraz je o 9.00 h na škvárovom ihrisku medzi Kostiviarskou a Sásovou. Návrat domov individuálne linkami MHD. 

Vedúci túry: Tomáš Trstenský, 0910 190 949, e-mail

nedeľa 23. augusta 2020  Splav Hrona na rafte

Trasa: Nemecká – Brusno – Medzibrod – Mlynčok – Slovenská Ľupča – Šalková. 

Charakteristika: Vlakom prídeme do Nemckej, kde nafasujeme raft. Jednoducho sadneme do raftu 6 – 8 ľudí a prevezieme sa z Nemeckej do prístaviska v Šalkovej, kde odovzdáme raft a domov autobusom MHD. Výstroj čo najmenej, deravé botasky, pršiplášť a čiapka. Treba sa prihlásiť do 19. augusta, aby sa mohli objednať rafty.

Časový plán: Zraz bude o 8.15 h na ŽS Banská Bystrica. Príchod do BB cca o 17. hodine.

Vedúci túry: Milan Hlavatý, 0904 070 885, e-mail

Dôležité upozornenie:

Turistických podujatí sa zúčastňuje každý dobrovoľne a na vlastné riziko. V prípade úrazu je každý účastník zodpovedný sám za seba a svoje konanie. Pri každej túre je nutné mať pri sebe preukaz zdravotného poistenia a od 1. 4. 2015 sú členovia KST hromadne poistení pre športové aktivity pre prípadný zásah Horskej záchrannej služby. Zdravotné ošetrenie je bezplatné pre všetkých, ale bezplatná záchrana HZS je len pre neplnoletých.

Komentáre sú uzavreté.