Orlia prť (Orla Perć) v Poľských Tatrách

Augustové  počasie sa ako-tak umúdrilo, a tak sa traja členovia nášho klubu a jeden sympatizant rozhodli absolvovať už dlhšie plánovanú najatraktívnejšiu zaistenú vysokohorskú trasu v Tatrách – Orliu prť (Orla Perć).

Konkrétny deň sme sa snažili vybrať tak, aby sme sa vyhli víkendu, kedy je v Poľských Tatrách „tlačenica“. Typ padol na štvrtok 4. augusta. Z Banskej Bystrice sme vyrazili autom už v stredu 3. augusta v podvečerných hodinách. Ubytovali sme sa v jednom penzione v Ždiari.

Na samotnú túru sme vyrazili vo štvrtok 4. augusta o 5.30 h. Východiskovým bodom našej túry bolo parkovisko Palenica Bialczańska (Poľsko) v doline Bialki. Trasa túry bola nasledovná: Miczkiewiczové vodopády – vodopád Siklawa – dolina Piatich Poľských plies – sedlo Zawrat – Kozie sedlo – Kozí vrch – hrebeň Granáty – vrch Skrajny – Bučinové veže – sedlo Krzyzne – turistická chata pri Prednom Poľskom plese – dolina Roztoki – Miczkiewiczové vodopády – Palenica Bialczańska. Aj keď sme boli vyzbrojení mapou, veľa nám pomohol aj podrobný popis túry, ktorý uverejnil Tomáš Trstenský na Hikingu z 9. 10. 2006. My sme ju prešli za 13 h aj s dlhším posedením v turistickej chate na brehu Predného Poľského plesa. Prialo nám aj počasie, ktoré bolo také akurát na dlhú túru. Obloha nebola síce bezoblačná, sem–tam sa prevalovali aj hmly, ale vykuklo aj slniečko, a tak nám boli dopriate aj krásne výhľady na všetky strany. Unavení, ale spokojní a plní dojmov sme nasadli do auta zaparkovaného na záchytnom parkovisku o 18.30 hod. Orlia prť splnila naše očakávania.

-AnkaK-

1 komentár k článku “Orlia prť (Orla Perć) v Poľských Tatrách”

  1. Tomáš Trstenský píše:

    Štvrtok 18. augusta 2011 taktiež šestica turistov prevažne z nášho klubu zvládla taktiež Orliu prť so štartom o 5.22 h na parkovisku Palenica Bialczańska, v sedle Zawrat o 9.00 h, v sedle Krzyzne o 14.35 h a v cieli na parkovisku Palenina Bialczanska o 19.59 h. Pár záberov z túry nájdete na http://picasaweb.google.com/takacseu/OrliaPrt#. Parametre trasy sú: 14.39 h, 26,383 km, 1995 m stúpanie, 2017 m klesanie.