Dva týždne na Balkáne (Macedónsko a Albánsko)

Najvyšší bod Macedónska a zároveň Albánska - Golem Korab (2764 m) (autor foto: TT)Počas 4. – 19. júna 2010 absolvovalo 7 členov nášho klubu súkromnú cestu do balkánskych krajín – Macedónsko a Albánsko. V prvý deň pobytu v Macedónsku prešli kramľami sprístupnenú roklinu (klisura) pri obci Demir Kapija s návratom za búrky. Ďalší deň zamierili do mesta Prilep, nad ktorým vystúpili na hradnú zrúcaninu Markovi Kuli (Markove veže) s krásnym výhľadom. Hlavným cieľom cesty bol výstup na najvyššiu horu Albánska a zároveň Macedónska – Golem Korab (Veľký Korab) s nadmorskou výškou 2764 m. Počas výstupu na strechu albánsko-macedónskeho pohraničia všetci zvládli výšľap na vrchol Kepi Bard (2589 m) a Golem Korab dosiahli 6 účastníci akcie. Ďalej navštívili Národný park Mavrovo a NP Galičica, kde vystúpili na vrch Magaro (2245 m). Po náročných túrach nasledoval presun k Iónskemu moru na Albánsku riviéru a spoznávanie pamiatok UNESCO v Albánsku (mestá Berat a Gjirokaster). Na záver balkánskeho pobytu sa vrátili do Macedónska a zamierili do pohoria Šar planina, kde vystúpili na vrcholy Titov vrv (2747 m) a Turčin (2702 m). Posledný deň strávili v macedónskej metropole Skopje a na blízkej priehrade Matka (Ezero Matka), kde po plavbe loďkou absolvovali návštevu jaskyne Vyvieračka (Peštera Vrelo).

Viac fotografií z podujatia si môžete pozrieť v klubovej fotogalérii.

-TT-

1 komentár k článku “Dva týždne na Balkáne (Macedónsko a Albánsko)”

  1. Brano Sikorčin píše:

    V tom približnom čase ako Vy, bola aj naša partia Ho TJ LŠ Poprad na bajkoch v Albánsku. Na Golem Korab sme vyšli 6. júna 2010 z Albánskej Radomire po 5. hodinách. Celá partia, 9 ľudí.
    Neexistujú odtiaľ žiadne chodníky a turistické značenia. Do pol kopca ideš po ovčích prťiach a potom „kadze pušcí“. Väčšinou už po snehu, v mačkách a nádherných, žltých krokusových lúkach, ktoré máte odfotené aj Vy. Od 2200m už po skalnom hrebeni. Nádherná túra a krásne Albánsko, hlavne v horách. Prešli sme cca 400 km na bajkoch od Čiernohorskej Gusinje, kde je prechod, cez Prokletije, Théty, Skadar, Kukeš, Korab a chceli sme dôjsť až do najvychýrenejších kúpeľov Európy ( čo sa týka vody) Peshkopi, no na 2km bola v rokline spadnutá cesta. Ostali nám utajené.