Sivý vrch cez Bielu skalu

Skalné mesto Sivého vrchu (autor foto: Arpád Takács)

Skalné mesto Sivého vrchu (autor foto: Arpád Takács)

Dvadsaťdva turistov sa stretlo v skorý sviatočný piatok 5. 7. 2024, na spoločnú cestu motorovými vozidlami na Oravu, do Hút, horáreň pod Bielou skalou. To bol východiskový bod, nášho turistického výstupu. S postupným príchodom všetkých vozidiel, sa odvíjal začiatok výstupu, po skupinkách. Bol stanovený len jeden smer hore a ten istý dole, po červenej značke.

Prvá tretina výstupu pod Bielu skalu, viedla po lesnom a riadne strmom, blatistom turistickom chodníku. Prechodom lesa a vstupom do vysokej kosodreviny, sme začali pociťovať premenlivosť počasia. Neustály vietor nám robil doslova medvediu službu.
S nastúpanými metrami sa hustota mračien, začala trhať. Objavovalo sa slniečko, ktoré nám spríjemňovalo cestu, pomedzi skalné mesto v Radových skalách. Aj príchod na samotný vrchol Sivého vrchu, bol taktiež v skupinkách. A to z dôvodu značného počtu turistov. Prechod dvoch exponovaných miest,  zabezpečených reťazou, by aj tak spôsobil rozdelenie všetkých účastníkov výstupu. Na vrchole zaslúžený odpočinok, občerstvenie a po príchode všetkých, vrcholové fotky.

Na Sivom vrchu sa rozhodli traja turisti, z toho jeden šofér, že zostúpia inou trasou a to cez sedlo Pálenica do obce Zuberec. No a po úspešnom zostupe všetkých zúčastnených k horárni, vedúci akcie ešte zabezpečil presun troch turistov zo Zuberca, na miestne parkovisko.

-MarošH-

 

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár