Krakova hoľa (2024)

Babinec na Krakovke (auto foto: PeterC)

Babinec na Krakovke (auto foto: PeterC)

V sobotu 11. 5. 2024 sme mali na programe okruh z Demänovskej doliny cez Krakovu hoľu a Pusté. Výlet prilákal 21 turistiek a turistov, dalo by sa povedať z rôznych kútov Slovenska.

Naša trasa začínala z lyžiarskeho parkoviska Lúčky a vďaka dobrej kondícii a pomerne svižnému tempu všetkých účastníkov sme sa zanedlho ocitli v sedle Javorie. Na rázcestí žltej a modrej značky pri smerovníku Kosienky sme sa zo srandy chvíľu „naťahovali“ či nezamierime radšej na Poludnicu, keď nám to tak dobre šliape, nakoniec sme však zotrvali pri pôvodnom pláne a čoskoro sa mohli kochať nádhernými výhľadmi z Krakovej hole (1752 m).

Viditeľnosť možno nebola úplne dokonalá, ale stále to bol nevšedný zážitok. Po krátkej prestávke určenej na nasýtenie sa jedlom aj pohľadmi na okolitú krajinu, sme pokračovali zostupom do sedla Machnaté a prekrásnym chodníkom cez hrebeň Pusté. Túru sme zakončili pri Demänovskej jaskyni slobody záverečnou „tlačovkou“ v bistre Jakub. Celý deň nás sprevádzalo príjemné „turistické“ počasie, aj preto sa niektorým účastníkom zdal výlet krátky a navrhovali rôzne alternatívy jeho predĺženia. Nakoniec sme si to ale nechali na budúce túry.

Parametre trasy:

PS autá: O túru prejavilo záujem viacero turistov, ktorí ale ráno na zraz neprišli z obavy, že sa pre nich nenájde miesto v niektorom z áut. Keďže sa mi ako vedúcemu túry vodiči nehlásili vopred, nevedel som nikomu vopred poskytnúť záruku odvozu. Opäť sa ale potvrdilo, že áut býva väčšinou dostatok, dve nevyužité sme nakoniec nechali odparkované v BB. 
-PC-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár