Výstup na Poludnicu a park Mini Slovensko

Skalné mesto medzi Kúpeľom a Poludnicou (autor foto: PeterC)

Skalné mesto medzi Kúpeľom a Poludnicou (autor foto: PeterC)

Nášho výletu z Liptovského Jána na Poludnicu sa v nedeľu 1. októbra 2023 zúčastnilo 16 turistov. Už prvé strmé stúpanie po bývalej zjazdovke všetkých poriadne zahrialo a presvedčilo, že krásne výhľady, ktoré Poludnica ponúka, si treba zaslúžiť.

Nad zjazdovkou pokračoval miernejší terén krásnou lesnou cestičkou do sedla Rakytovica, ale potom zasa poriadny výšľap k jaskyni Kamenné mlieko známej aj pod názvom Židovská jaskyňa. Odtiaľ to už nebolo ďaleko na Prednú Poludnicu a na hlavný vrchol Poludnice (1548 m), kde sme mohli zblízka obdivovať zopár plachosti zbavených kamzíkov.

Počasie nám pripomenulo, že letné dni pomaly, ale isto strieda jeseň. Obloha bola jemne zatiahnutá, tak nás nehrialo slnko a „do kostí“ nám prenikal studený vietor. Aj preto sme sa na vrchole príliš nezdržali a po pomerne krátkej občerstvovacej prestávke sa všetci rozutekali dolu popri nádhernom „skalnom mestečku“ do sedla Kúpeľ a ďalej lesným traverzom späť cez sedlo Rakytovica do východiska túry v Liptovskom Jáne. Zopár z nás si záver výletu spestrilo prehliadkou parku Mini Slovensko so zmenšenými kópiami niektorých najznámejších historických stavieb a modelovou železnicou. Bola to krásna bodka za vydareným dňom.

Parametre trasy:

-PeterC-

Komentáre sú uzavreté.