Oravské čučoriedky (Skorušina)

Na Oslí vrch (autor foto: PeterC)

Na Oslí vrch (autor foto: PeterC)

V sobotu 9. 9. 2023 sme sa stretli pred bývalou „Slovenkou“ na Striebornom námestí 16 turistov. Rýchlym presunom s autami sme sa dostali do Habovky. Autá sme zaparkovali pred obecným úradom. Z parkoviska sme prešli na modrú značku, ktorá nás doviedla na lúky nad Habovkou.

Z lúk sme pokračovali na červenú trasu. Nakoniec sme zistili, že ideme opačne na Osly, Javorkovú, Mikulovku a Skorušinu. Na Skorušinu sme prišli okolo obeda. To bol vlastne najvyšší vrchol Skorušinských vrchov. Tu sme si dali dlhšiu prestávku na obed a ochutnávku čučoriedok. Kto sa odvážil išiel sa pokochať na vyhliadku. Z vyhliadky bolo veľmi dobre vidieť Západné Tatry. Výhľad na  Oravskú priehradu dosť zakrývali vrcholce stromov. Pilsko a Babiu horu bolo horšie vidieť, boli v opare.

Po prestávke sme pokračovali na Javorkovú. Tu sme sa dohodli, že pôjdeme pozrieť vyhliadku na Ostrom vrchu po žltej trase. Na Ostrom vrchu sme konečne videli Oravskú priehradu v plnej kráse. Po krátkom oddychu sme pokračovali ďalej. Trošku sme poblúdili, nakoniec sme si trocha skrátili cez výhľady pod lesom. Pred Bukovinou sme sa napojili na zelenú trasu. Tu sme stretli domácich, ktorí si chystali drevo na zimu. Jeden z nich sa nám ponúkol, že nás vyvedie cez Košiare, tak aby sme nemuseli zachádzať do Zábiedova. Tak sme sa dostali pred veľmi pekný altánok, kde sme si oddýchli a nabrali si vodu zo studničky. Po oddychu sme po asfaltovej ceste našli modrú značku, po ktorej sme sa dostali do Habovky.

Koniec túry sme ukončili v miestnej pizzérii, kde sme si dali pizzu, polievku, dobré pivko (tí, čo mohli), aj keď len „Martin 10“.  Prešli sme o nejaký kilometer viac a myslím , že nikto neľutoval a spokojne odchádzal domov, bez úrazu, aj keď unavený. Všetkým zúčastneným ďakujem za podaný výkon a účasť.

-MilanB-

Komentáre sú uzavreté.