Babia hora (Diablak) z Poľska

Oravské Beskydy - Babia hora / Diablak (autor foto: MarošH)

Oravské Beskydy – Babia hora / Diablak (autor foto: MarošH)

Na nedeľu 28. mája 2023 skoro ráno o 5.00 hod. bol stanovený odchod pre výstup na Babiu horu. Skorý čas bol určený za účelom úspešného, skorého zaparkovania priamo na parkovisku v Lipnickom sedle. Už počas jazdy do Poľska na určené miesto, som prostredníctvom telefonátov, započul požiadavky na urobenie prestávky, na benzínovej pumpe.  A to údajne na kávičku a naraňajkovanie.  Takže za mňa, raz a navždy. Prestávka jedine zdravotno-bezpečnostná a to je WC príp. porucha!

V tomto prípade som sa rozhodol zastaviť, urobiť prestávku len v prírode. Čas odchodu nebol stanovený náhodne. Na kávičku a naraňajkovanie máme všetci dosť času ráno, po prebudení a pred odchodom. Takto budem postupovať vždy pri mojich skorých, ranných nástupoch na akcie. Dúfam, že si to prečítajú aj „kompetentní turisti“. Toto upozornenie oznamujem “budúcim mojím posádkám“. Ak to praktizovali alebo praktizujú iní, ja to kategoricky zamietam. Samozrejme môžu byť aj výnimky a to jedine v prípade nutného použitia toaliet. Moje rozhodnutie neplatí na cestu nazad, kedy už máme čas na prípadné zastávky. Sú miesta, kde na parkoviskách nie sú toalety resp. WC a už nehovorím o možnosti občerstviť sa.

K samotnej túre. Za krásneho a slnečného počasia sme dorazili do Lipnického sedla, niečo až pred 8.00 hod. Parkovisko už bolo preplnené, no nám sa predsa len podarilo nájsť voľné parkovacie miesta. Štyri vozidlá a v nich 17 turistov sa po zaplatení všetkých poplatkov rozhodovalo kadiaľ na Babiu horu. Boli tri možnosti. Po červenej 2,5 hod., po modrej, potom žltou 3 hod. a nakoniec po modrej, potom červenou na vrchol a to pod 4 hod. Všetci sme sa rozhodli ísť prvou možnosťou, červenou na Babiu horu a hore sa rozhodneme, kadiaľ budeme zostupovať. Ja ako vedúci a organizátor akcie, som kráčal na vrchol posledný. Po príchode na Babiu horu bol dostatočný čas na občerstvenie a na nádherné výhľady na všetky okolité pohoria. Počas odpočinku som upozornil vodičov a posádky jednotlivých vozidiel, aby sa pri zostupe držali podľa možnosti spolu, prípadne vedeli o sebe. Jedenásť členov volilo zostup cez Chatu Markowe Szcawiny, po černenej tur. značke. Ostatných šesť členov sa vrátilo nazad rovnakou trasou.

Akciu hodnotím pozitívne, keďže splnila svoj poznávací účel. Do odľahlých miest nechodíme často a je iba jediná možnosť, ako spoznávať takéto miesta a to cestovať motorovým vozidlom.

-MarošH-

Komentáre sú uzavreté.