Letný výstup na Kôprovský štít

Časť skupiny na vrchole (autor foto: PeterC)

Časť skupiny na vrchole (autor foto: PeterC)

Výletu do Vysokých Tatier hneď v prvú sobotu po skončení zimnej uzávery (18. 6. 2022) sa zúčastnilo 24 turistov. Cieľom bol Kôprovský štít (2363 m) – jeden z osmičky turisticky dostupných vysokotatranských vrcholov.

V plnom počte sme sa všetci stretli asi len na úplnom začiatku túry na Štrbskom Plese. Už cestou na Popradské pleso sa náš „pelotón“ trochu potrhal a postupne sa vytvárali menšie skupinky, takže sme nemali príležitosť ani urobiť spoločnú fotku všetkých účastníkov. Nie všetci mali v pláne vystúpiť sa až na vrchol. Pre niektorých bolo cieľom Veľké Hincovo pleso (1946 m) rozprestierajúce sa v Hincovej kotline v závere Mengusovskej doliny, ktoré je najväčším a najhlbším plesom v slovenskej časti Vysokých Tatier. A možno aj najkrajším.

Väčšina účastníkov pokračovala ďalej cez Vyšné Kôprovské sedlo (2180 m) až na vrchol Kôprovského štítu, kde ich čakala zaslúžená odmena v podobe nádherných výhľadov na okolité hrebene a doliny s plesami.

Celý deň nás sprevádzalo nádherné slnečné počasie priam ideálne pre vysokohorskú túru. Žiadne zrážky, ani vietor, ani nízka oblačnosť brániaca výhľadom. Nemuseli sme použiť ani mačky, ktoré mala väčšina z nás pribalené v batohu na základe odporúčaní HZS, pretože snehových polí bolo na našej trase úplné minimum. Domov sme sa všetci vracali plní nádherných tatranských zážitkov.

Parametre trasy:

-PC-

Komentáre sú uzavreté.