Hrebeňovka Nízkych Tatier (2022)

Na poslednom vrchole (autor foto: DušanŠ)

Na poslednom vrchole (autor foto: DušanŠ)

Prihlásilo sa 17 záujemcov, ktorých 19- miestny mikrobus zaviezol do Korytnice, aby o 5.24 h vyrazili do Hiadeľského sedla. O dve hodiny sme boli na vrchole Prašivej, kde sme sa zdržali cez 20 minút kvôli pekným leteckým výhľadom. Nasledovali výstupy na Malú Chochuľu, Veľkú Chochuľu, prešli sme Košarisko, Skalku a doplnili sme tekutiny v sedle pod Skalkou.

Zhoršenie viditeľnosti na 20- 30 m spôsobilo, že dva účastníci, ktorí sa na Prašivej dlhšie nezdržali a išli dopredu, nás dostihli na naše prekvapenie až v oblasti sedla Ďurkovej na úpätí Malého Chabenca v čase našej vyše 40-minútovej obednej prestávky, pričom my sme si celý čas mysleli, že musia byť ďaleko pred nami. Jednoducho v hmlistom počasí sa dostali na nesprávny chodník a vrátili sa späť, až keď sa im ukázali prvé domy. Stále nás však bolo len 13 (deviati pokope, a štyria vpredu na čele s Izou ), až po telefonickom kontakte s Lacom sme sa dozvedeli,
že dvaja ukončili túru a zostúpili do Liptovskej Lúžnej, a dvaja, Laco plus Filip sa rozhodli prenocovať v útulni v sedle Ďurkovej, a dokončiť túru na Chopok a Srdiečko na druhý deň. Po sumarizácii sme si spokojnejšie užívali výstupy na Chabence a Kotliská, kochali sme sa krásnymi výhľadmi na okolité kopce, a zaujímavými pohľadmi do dolín s učupenými osadami a mestami.

Krížske sedlo, Poľana, sedlo Poľany a Dereše boli dôstojným vyvrcholením našej túry, aby sme spoločne o 15.32 h vystúpili na Chopok. Na Kamennej chate sme potom dali hodinovú tlačovku aj s buchnutím šampanského. Z celkového počtu 17 účastníkov prešlo celú vzdialenosť 13 spokojných absolventov. Ďakujem všetkým za účasť, za vytvorenú pohodu, za priateľskú a úprimnú atmosféru, a teším sa opäť o rok.

Parametre túry:

  • vzdialenosť          38,25 km,
  • celkový čas túry  11.57 h,
  • čistý čas chôdze  9.21 h,
  • stúpanie               2 414 m,
  • klesanie                2 048 m,
  • fotografie od Dušana.

-DŠ-

Komentáre sú uzavreté.