Kotmanovské vodopády a kôrová kaplnka

Nečakané krásy Veľkej Hlbokej (autor foto: TT)

Nečakané krásy Veľkej Hlbokej (autor foto: TT)

Na Deň ústavy SR 1. septembra 2021 po výdatných dažďoch sme sa vybrali na juh, kde pršalo menej a i bolo menej blata. V Mýtnej sa zozbierala sedmička účastníkov, ktorí si pozreli opevnený dobročský kostol a milú dedinku Kotmanová.

V doline Veľká Hlboká nastala najdobrodružnejšia časť túry, kde sme pokračovali voľne korytom potoka s divokrásnymi zákutiami plnými kaskád a vodopádov. Človek by neočakával toľkú krásu padajúcej vody v úplne neznámej dolinke mimo značiek. Nabudúce si prejdeme Vrbinskou dolinou, kde sú podobné útvary.

Po hubárskej vsuvke sme vyšli na lazy Veľká Dolina a vychutnali sme si krásne výhľady na Podpoľanie i dozreté černice. Striedavo lazmi a lesmi sme cez dve osie hniezda (zásah dostala Silvia a Janči) zišli do Hornej Bzovej. Po výdatnom oddychu pod vynovenou kôrovou kaplnkou sme si užili vzorne udržiavaný priestor, ktorý opätovne vysvätili 5. 9.

Krátky výstup na vrch Črchľa nám poradil miestny lesník, tak sme za úchvatných výhľadov pokračovali cez korytárske lazy na vrch Mních a doklepali to až do Kriváňa popri strašidelnom dome.

Parametre túry:

-TT-

Komentáre sú uzavreté.