Hrebeňovka v Nízkych Tatrách

Úspešní absolventi hrebeňa na Chopku (autor foto: DušanŠ)

Úspešní absolventi hrebeňa na Chopku (autor foto: DušanŠ)

Na akciu 12. 6. 2021 sa prihlásilo 10 záujemcov, jeden sa odhlásil z rodinných dôvodov, a jedného sme bohužiaľ neprijali z dôvodu naplnenej kapacity mikrobusu, ktorý zaviezol 8 turistov do Korytnice, aby o 5.15 hod vyrazili od prameňa „Jozef“ smerom do Hiadeľského sedla. O dve hodiny sme boli na vrchole Prašivej, kde sme sa zhŕkli v rámci krátkeho občerstvenia. Nasledovali výstupy na Malú Chochuľu, Veľkú Chochuľu, Košarisko, Skalku a zvítanie sa opäť vospolok v sedle pod Skalkou o 9.08 h v rámci dodržiavania pitného režimu. Dohodli sme sa, že naďalej pôjde každý svojim tempom, aby sa optimálne rozložili sily v stúpaniach na Veľkú hoľu a Latiborskú hoľu, kde sme sa od 10.09 h opäť čakali. Nasledovalo sedlo Latiborskej hole, Zámostská hoľa, sedlo Zámostskej hole, Ďurková, sedlo Ďurkovej, a na úpätí Malého Chabenca pri odbočke na zelenú do Magurky, sme zase v kompletnej zostave si dali polhodinovú obednú prestávku do 12.02 hod.

S natlačenými hlavami sme dorazili o 12.38 hod na vrchol Chabenca. Posledná polhodinová čakačka od 13.14 h bola na Kotliskách, ktorú sme využili na pozorovanie činností kamzíkov na zvyškoch snehových polí. Záverečnú chuťovku Krížske sedlo, Poľanu, sedlo Poľany, Dereše sme prešli vo vytržení, a o 15.20 h sme boli na tyči Chopku. Na Kamennej chate sme zotrvali vyše hodiny v rámci klubovej tlačovky.

Zostup na Srdiečko nám skomplikovalo pátranie po stratenej Janke, nikto nevedel kam odišla, a jej mobil bol nedostupný. Posledná informácia bola, že mala v úmysle ešte vystúpiť na vrchol Chopku. Po bezvýslednej obhliadke vrcholu a okolia chaty, sme sa pobrali dolu bez nej. Keď sme boli na Kosodrevine, ďalekohľadom sme ju objavili na inej zostupovej ceste ako sme šli my. Boli sme kompletní. Na Srdiečku sme čakali 25 minút na autobus, s odchodom o 18.10 hod. Túru a celý deň sme vyhodnotili pozitívne, poďakovali sme sa horám, že nám dopriali stráviť pekný deň pohybom v krásnej prírode.

Parametre túry:

  • vzdialenosť 38,25 km,
  • celkový čas túry 12.25 h,
  • čistý čas chôdze 9.13 h,
  • stúpanie 2 414 m,
  • klesanie 2 048 m,
  • fotografie od DušanaŠ.

-Dušan-

Komentáre sú uzavreté.