Breznický hrad a Priesil

Deravý strom cestou na Priesil (autor foto: Arpád Takács)

Deravý strom cestou na Priesil (autor foto: Arpád Takács)

Ani daždivá noc zo soboty na nedeľu 24. mája 2020 neodradila skupinu desiatich turistov, ktorí sa vlakom dopravili na stanicu do Tekovskej Breznice, kde ich pri príchode privítalo síce veterné, ale slnečné počasie. Cestou na úpätí Štiavnických vrchov sme mali našu trasu „vyzdobenú“ tabuľkami s citátmi, zrejme od domácich milovníkov prírody, čo sa nám všetkým páčilo. Z vyhliadkových miest sme mali možnosť pozorovať časť Pohronia od Novej Bane po Hronský Beňadik, pohoria od Kremnických vrchov na severe, cez Vtáčnik, Pohronský Inovec až po Zobor na západe a tiež sme
dovideli Novohradské vrchy (Börzsöny) v Maďarsku na juhu. Turisti na jednej z dominantných vyhliadok spoznali skalný útvar v blízkosti Novej Bane, ktorý svojim tvarom pripomína papuľu krokodíla s poriadnymi očami.
Počasie nám, až na pár kvapiek vydržalo, všetci sme túru zvládli, aj keď jaskyňu Sezam sme neabsolvovali, a ako tradične, stihli sme si vychutnať vytúžené pivko na tlačovke v miestnej Breznickej krčmičke pred odchodom na vlak domov. Je však potrebné podotknúť, že túra svojim charakterom bola skôr stredne náročná, no aj napriek tomuto „lapsusu“ si ju všetci vychutnali.

Parametre túry:

-MaFe-

Komentáre sú uzavreté.