Štefánikova magistrála (od mohyly k mohyle)

Magistrálou cez Čertov kopec (autor foto: TT)

Magistrálou cez Čertov kopec (autor foto: TT)

Napriek hrozivým predpovediam počasia sa v dňoch 3. – 8. mája 2019 základnej pätici (Inga, Martina, Martin, Peter a Tomáš) podarilo absolvovať 130,3 km za 4,5 dňa, čo napriek celodennému dažďu v nedeľu považujem za veľký úspech. Plus účastníci mali denné doprovody Miloš, Phalike, Adina, ktorí prišli na otočku z Bratislavy.

Počas víkendu i záveru (v stredu) nás sprevádzal kamarát turista Miro (jeho fotky), za čo mu patrí veľká vďaka napriek tomu, že ho neposlúchala noha. Nevzdal to a pomohol s výberom nocľahov, aby sme zvládli prejsť pustý (veterný, upršaný) a čerstvo zasnežený hrebeň Malých Karpát. Taktiež veľké ďakujeme patrí Vladovi, ktorý nám vymyslel krásny záver prechodu zo Svätého Jura cez Šúr do Ivanky pri Dunaji s minimom asfaltu (na rozdiel od trasy oficiálnej Štefánikovej magistrály, ktorá vedie po asfaltovej hrádzi Šúrskeho kanála), vrátane výborného okruhu cez mohylu pri vajnorskom letisku a večere s nocľahom u neho doma v Ivanke pri Dunaji.
V piatok po 2-hodinovom meškaní sa účastníci stretli na súkromnej chalupe v Polianke nad Myjavou. V sobotu ráno vyrazili do pekného rána na Košariská, kde bola obecná slávnosť v kostole a pred rodným domom M. R. Štefánika. V zástupe národa šestica našich turistov vystúpila na Bradlo, kde videli prichádzajúcich papalášov a efektný prelet vojenského letectva. V Brezovej pod Bradlom si pozreli Jurkovičovu expozíciu a tiež dobový vlak československých légií. Poobede partia prešla cez hory do Dobrej Vody, kde sa odpojil Miloš a šestica pokračovala nad Rakovú do útulne.
Počas celej noci pršalo a fúkal silný vietor a do rovnakého počasia turisti vyrazili aj v nedeľu. Nahodili pláštenky a prišli na hlavnú cestu od Trnavy, kde využili krátky presun do dediny Buková. Vyhli sa tak veľmi náročnému úseku cez Záruby po úzkom skalnatom a zasneženom hrebeni, kde navyše fúkal silný vietor s dažďom a snehom. Po oddychu v Bukovej opäť turisti vyrazili po magistrále na Amonovu lúku, kde bol opäť sneh, preto na večer zamierili do Plaveckého Podhradia. Ochotní domáci i pán starosta so správcom futbalového ihriska nám otvorili šatne na ihrisku, kde namiesto zasneženého táboriska bolo pohodlie v podobe teplej sprchy i kuchynky.
V pondelok sa účastníci previezli do susednej Sološnice, nakúpili zásoby a vyšplhali sa naspäť na hrebeň. Našťastie už nepršalo, fúkal len silný vietor. Krásny úsek bol cez Taricové skaly s výhľadom na Vysokú. Ďalším táboriskom bola terasa lesnej chaty Šenkárka. Nadránom sa vyjasnilo a veru Peťo so slabším spacákom aj zubami drkotal. Bez omrzlín hrebeňovkári vyrazili do slnečného dňa, aby sa na Salaši stretli s Vladom, ktorý nás zvrtol do Svätého Jura. Po výdatnom obede partia vyrazila do diaľav Podunajskej nížiny. Cestami-necestami nakukli do šúrskej divočiny, ktorá bola fascinujúca aj húfmi komárov. Od Čiernej Vody sa bolo treba len dokrivkať do Ivanky pri Dunaji. V stredu za krásneho jarného dňa vo veselej partii zostával len záverečný úsek z dediny k mohyle ako okruh cez štrkovisko Ivanka a záverečná tlačovka v štýlovej kaviarni Štefánik.
Kto nebol, môže ľutovať!
Parametre túry:

-TT-

1 komentár k článku “Štefánikova magistrála (od mohyly k mohyle)”

  1. funttomas píše:

    Boli pridané odkazy na dva nové fotoalbumy od Vlada z utorka a stredy.