Trojdňovka Babia hora – Pilsko

Oravské Beskydy - Pilsko (autorka foto: Iveta Králiková)

Oravské Beskydy – Pilsko (autorka foto: Iveta Králiková)

Trojdňovej turistickej akcie na Babiu horu a Pilsko konanej v dňoch 6. – 9. 9. 2018 sa zúčastnilo 7 turistov. V piatok sme vystúpili na Babiu horu z poľskej strany, z Przelecz Krowiarki, cez Perć Akademikow. Pri výstupe na Babiu horu sme si za slnečného počasia užili výhľady do diaľky, na vrchole však popŕchal slabý dážď a na slovenskej strane bolo aj hmlisto. Dlho sme sa teda na vrchole nezdržali a oddych s peknými výhľadmi sme si užívali na viacerých vyhliadkach pri zostupe do cieľa trasy.

V sobotu sme vystúpili na Pilsko, opäť z poľskej strany, z Korbielowa. Premenlivé počasie – chvíľu polojasno, chvíľu hmlisto nás sprevádzalo celý deň. Poobede sa dokonca na krátky čas spustil výdatný dážď, ale mali sme šťastie v tom, že práve, keď začalo pršať, vošli sme do chaty pod Pilskom a prečkali sme ho pri typicky poľskom grzanom (varenom) pive. Cestu z chaty do Korbielowa sme prešli bez dažďa, hlad sme zahnali černicami a čučoriedkami, ktorých bolo veľa po celej trase. Schádzali sme čiastočne po zjazdových tratiach a zistili sme, že v Korbielowe je veľké lyžiarske stredisko, kam by sa oplatilo ísť si v zime zalyžovať.

Počas nášho pobytu na Orave sa v Oravskej Polhore konal 19. ročník podujatia „Oravská gajdovačka“. Bola to súťaž gajdošov aj nesúťažné ukážky hry na gajdy so spevom s medzinárodnou účasťou. My sme sa v sobotu zúčastnili večerného galaprogramu. Bol to pre všetkých z nás krásny kultúrny večer, na ktorý budeme dlho spomínať. Videli a počuli sme veľa hráčov na gajdách, ktorí zároveň spievali, či už jednotlivo alebo v skupinách s inými hudobníkmi a nástrojmi a spoznali sme, akú peknú hudbu vie vyčariť tento zvláštny hudobný nástroj.

V nedeľu cestou domov sme sa zastavili v obci Podbiel, kde sme chceli prejsť náučný chodník, ktorý vedie na vrch Biela skala nad obcou. Hoci v centre obce je umiestnený panel s informáciami o náučnom chodníku, na ktorom malo byť sedem informačných tabúľ, v teréne sme zistili, že náučný chodník už neexistuje. Značky označujúce náučný chodník boli zatreté, orientovali sme sa len podľa navigácie a zo siedmych náučných tabúľ sme našli len dve, jednu zachovalú pri kaplnke a jednu zničenú pod vrcholom Bielej skaly. Je to škoda, mohol by to byť pekný výlet vzhľadom na veľmi pekné okolie obce Podbiel.

Napriek nedeľňajšiemu nie vydarenému výletu sme na záverečnej tlačovke v Podbieli skonštatovali, že sme v malej skupine strávili, čo sa týka turistiky a spoznávania nových oblastí pekný víkend.

-Iveta Králiková-

Komentáre sú uzavreté.