Jarná Tlstá a Ostrá (2018)

Na Zadnej Ostrej (autor foto: Arpád Takács)

Na Zadnej Ostrej (autor foto: Arpád Takács)

Výstup na krásne vyhliadkové kopce Tlstá a Ostrá, spojený s prehliadkou jaskyne Mažarná, patrí medzi najatraktívnejšie výlety vo Veľkej Fatre. O tom sa na vlastnej koži presvedčila aj skupina 22 turistov. Celá trasa bola veľmi zaujímavá a pekná, vrátane stúpania po Tlstú, s medzizastávkou v jaskyni Mažarná, prechodu na Ostrú, späť na Zadnú Ostrú, zostupu do Juriašovej doliny a prechodu Blatnickou dolinou. Atmosféru výletu približuje aj ilustračné foto vedúceho túry.

Celý výlet sa od začiatku niesol v určitej neistote ohľadom predpovede počasia. Existovalo totiž reálne riziko, že popoludní môžu nastať zrážky. Pred príchodom na Ostrú, dokonca spadlo aj niekoľko zanedbateľných kvapiek, bolo počuť hrmenie a v diaľke na Krížnej sa dal tušiť dážď. Možno, že aj pod vplyvom tejto skutočnosti, ako aj na základe návrhu turistky Majky, známej aj ako dobyvateľky bájneho gréckeho Olympu (Mytikas, 2917 m) za jeden deň od mora, väčšina turistov sa odtrhla od trasy vedúceho.
Plánovaný zostup do Juriašovej doliny viedol pekným chodníkom lesom. Zdenka s Arpádom sa tam odvážne vyšplhali na ťažko dostupnú divokú skalu, obrastenú machom, pričom pri zostupe tiekla aj krv. Našťastie nebolo to kritické a je dobrá nádej, že to nepatrne zranená prežije bez duševnej či inej traumy. Pri prechode Blatnickou dolinou sme si pripomenuli miesta, kde sa natáčali historické filmy z obdobia SNP (Dolina) a Jánošík.
Najdlhšiu trasu neplánovane a nečakane absolvovala Klaudia, ktorú pomýlil nečakaný manéver zostupu odtrhnutej skupiny a musela sa vrátiť po odložené paličky na plánovanej trase. Ľadový medveď Dušan sa na záver túry na značnú chvíľu uložil na ochladenie do miestneho potoka.
Straty a nálezy: kto si zabudol na Ostrej dioptrické okuliare s tmavočerveným rámom, tak sú u vedúceho túry Arpáda.
Parametre túry:

-Arpi-

Komentáre sú uzavreté.