Krupinskou planinou za byzantským pokladom

Miesto nálezu byzantského pokladu (autor foto: TT)

Miesto nálezu byzantského pokladu (autor foto: TT)

Na koniec apríla (28. 4. 2018) bola doplnená túra do kalendára na Krupinskú planinu. Od osirelej železničnej zastávky Bzovík skupina vykročila na okraj poľa, kadiaľ vedie modrá značka do Unína. Na planine sme sa od značky odpojili a poľnými cestičkami zamierili k brodu Čekovského potoka. Potôčik sme preskočili a pokračovali priamo k pevnosti Bzovík. Na hanbu pri pamiatke nenájdete jedinú informačnú tabuľu. 

Do Horného Jalšovíka nasledoval doslova agroturistický úsek cez ďatelinu. Od jalšovíckej elektrárne k brodu Vrbovka, ktorý sme tiež úspešne prekonali. Zastavili sme sa pri malebnom laze Jarky, kde pod jabloňou bola veľká barová sedačka. Tak sme si posadali a oddýchli si v tieni rozkvitnutého stromu. Bea si bola pýtať vodu na samote, preto domáci vyšli pozrieť nečakanú návštevu. Pán domáci aj s domácou v ruke. Dozvedeli sme sa, že pred týždňom krupinskí turisti robili výlet k rovnakému cieľu ako my. Veľmi milé stretnutie. Krátky úsek po asfaltke a boli sme pri mieste nálezu byzantského pokladu. Vtom dofrčal na aute pán starosta Zemianskeho Vrbovka, ktorý nám rozdal pohľadnice a propagačný materiál o obci, plus vodu a pivko na občerstvenie. Porozprával nám o dedinke a živote v nej. Odfotili sme sa a rozlúčili. Cez laz Veľká Lúka k mostu cez Trpínec a na laz Horná Dúbrava. Ďalej bol najťažší úsek cez húštinu k potoku Slatina. Malý potok, no nivu bolo ťažké prekonať, lebo sme museli prejsť bačurinu, kde jediný Johny zapadol po lýtko do blata. Aby toho nebolo málo, tak za poľom nasledovalo obídenie hnojiska s milión muškami. Tam nikto nezapadol, preto sme si užívali krásny úsek cez Priškinove lazy do Litavy. Nad dedinou sme zastavili mamičku, ktorá nám radila, aby sme nešli do starej krčmy, ale do novej. Lenže sme zle pochopili výraz „mostok“ a najprv sme našli starý hostinec. Preto časť výpravy pokračovala ku kostolu, kde sa obriadili a nasledovalo komplikované hľadanie novej krčmy. Po troch rôznych miestnych navigátoroch sme napokol našli správne zariadenie a mohli sme čakať na terase na autobus.

Parametre túry:

-TT-

1 komentár k článku “Krupinskou planinou za byzantským pokladom”

  1. Marian píše:

    Krásna túra a mrzí ma, že som sa jej nemohol zúčastniť. Litava je totiž dedinkou, v ktorej som prežil svoje prvé detské roky a rád by som si pozrel aspoň dom, v ktorom som vyrastal. Stará krčma je zrejme krčma pri potoku Litavica lebo to pred viac ako 40imi rokmi bola jediná krčma v dedine. S nostalgiou som si pozrel krásne fotky od Peťa, ďakujem.
    Marian Ferenčuk