Cez baštu a Tajšok do klopačky

Spoznávame banské pamiatky (autor foto: TT)

Spoznávame banské pamiatky (autor foto: TT)

V štátny sviatok 1. septembra 2017 bolo vo výhľade krásne letné počasie. Z tohto dôvodu sme zaplnili Štiavnickú Anču do posledného miesta, aby sme sa mohli vydať z Banskej Štiavnice cez Štefultov do Štiavnických Baní. Prvým bodom výletu bola prehliadka vstupného portálu dedičnej štôlne Bieber, kde sa prvýkrát použil pušný prach na dolovanie v podzemí. Nasledovala návšteva opravenej piargskej bašty, kde sa ku skupine pripojili motorizovaní veľkí i malí výletníci.

Ochotné sprievodkyne nám rozdali textového sprievodkyne obcou a poradili, aby sme sa určite zastavili v miestnej základnej škole a pozreli si malú zoologickú záhradu i tropický prales. V škole sa nás ujala odvážna malá sprievodkyňa, ktorá nás obdivuhodne previedla po chovnej stanici s dravcami. Cez najmenší štiavnický tajch Krechsengrund (Tajšok) sme vyšli do sedla Pleso, kde sme sa naobedovali.

Okolo banského prekopu sme zišli na neznačenú lesnú cestu, na ktorú ústili početné zvážnice, kde ťažili drevo. Podľa toho aj cesta vyzerala, ale hlavne bolo na nej príšerné blato. Našťastie najhoršie úseky sa nám podarilo obísť cez les, lebo inak by nás ani nepustili do Hodruše. Na útrapy zo zablatenej cesty sme zabudli pri posedení v Banskom dome a následne počas zaujímavej prehliadky baníckej klopačky, kde nás sprevádzal mladý nadšenec s obecnou funkciou naťahovač verejných časových strojov. Jeho pútavé rozprávanie nielen o hodrušskom baníctve, ale tiež obci, okolí a miestnych pomeroch niektorí vydržali počúvať viac ako hodinu, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Následne nám vybavil vstup do gotického kostola a v rýchlosti sme ešte pozreli trochu Banskú Hodrušu a utekali na autobus. Jednoznačne odporúčame návštevu hodrušskej klopačky!

-TT-

1 komentár k článku “Cez baštu a Tajšok do klopačky”

  1. Slávka Šinályová píše:

    Tomáš veľmi dobre popísal náš poznávajúci výlet – program bol bohatý i zaujímavý.
    Niektoré momenty si môžete pozrieť na
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1643420829025501.1073741880.100000727987065&type=1&l=1fdd9e367e

    Keby bolo niekomu málo, nech mi napíše na sinalyova@seznam.cz a pošlem mu ďalšie zábery cez Úschovňu.