Značkárska brigáda nad Hornými Pršanmi

Nová atrakcia nad Hornými Pršanmi (autor foto: TT)

Nová atrakcia nad Hornými Pršanmi (autor foto: TT)

Štátny sviatok 8. mája 2017 sme využili na zlepšenie stavu značených trás v našom okolí. Osem dobrovoľníkov od nás i z Horných Pršian sa zameralo na preložku žltej značky povyše novej rozhľadne nad Hornými Pršanmi a sedielkom Vráta. Pôvodná trasa vedie lúkami, no nové trasovanie ide starou lesnou cestou, kde počas letného úpeku bude príjemný chládok. Bolo potrebné vyrezať bujnú vegetáciu, preto nabehli dve čistiace čaty s motorovými pílami, veľkými kliešťami a pílilo sa, rezalo sa, uhadzovalo sa a čistilo sa…

Trasa na vrchole stúpania príde opäť na lúku, odkiaľ sa otvára nádherný výhľad do Zvolenskej kotliny s horami naokolo. Miestni majú v pláne osadiť tam lavičku. Zároveň tam pribudne informačný panel a významová odbočka zo značky ku zaujímavému skalnému útvar – hornopršiansky kývavec. Domáci ho tiež volajú Čertova skala. Taktiež bolo potrebné vyčistiť okolie skaly, aby sa ukázala krása nezvyčajného výtvoru. Tiež sme upravili prístup ku skale a urobili náznak chodníčka popod skalu, aby si ju bolo možné pozrieť z každej strany.

Po obede nás značkár Jano vysadil v sedle Tri kríže, kde štvorica brigádnikov vystrihala od mladiny úsek modrej značky od grófskej tabule pod sedlom po napojenie sa na malachovskú zvážnicu, ktorá sa po zime opäť zosunula na problémovom mieste nad Ortútskym jazerom. Zvyšok partie dokončil čistenie preložky žltej značky a značkár Jaro zároveň opatril trasu maľovaným značením.

Na leto je v pláne víkendová brigáda na prerezanie modrej značky v Nízkych Tatrách na úseku Košarisko – traverz Ondrejskej hole – Ráztocká hoľa. O konkrétnom termíne vás budeme informovať na klubovej stránke.

-TT-

Komentáre sú uzavreté.