Hajnáčka – Hodejov s dramatickým záverom

Na Steblovej skale (autor foto: TT)

Na Steblovej skale (autor foto: TT)

22-členná skupina turistov sa vybrala 19. novembra 2016 na poslednú pešiu túru z jesenného kalendára do Cerovej vrchoviny. Prešli od bývalej tehelne do Hajnáčky na rovnomenný hrad, kde pribudli upravené chodníky, tabule a sedenie. Cez miestny cintorín zamierili na planinu Lapoš za sprievodu slnka zatiaľ, čo turisti z Horných Pršian mokli pri Hronci…

Vrch Zaboda milo prekvapil skalnatým vrcholom s náročným terénom. Blatistý zostup dal zabrať a tiež výstup na malebnú Steblovú skalu s krásnym výhľadom do kraja. V sedle medzi vrchmi Črep a Guda skupinu zastavil poľovník, ktorý oznámil konanie lovu 50-člennej partie Dánov na diviakov. Voľky-nevoľky sme museli narýchlo zmeniť trasu a núdzovo zostúpiť do najbližšej doliny na východ, aby sme sa oblúkom a v bezpečí vyhli lovcom. Popod vrch Esterház sme urobili veľký oblúk na lazy Bizovo mimo ciest a chodníkov naprieč lúkami a hájmi. V závere sa partia napojila na zrušený úsek zelenej značky, no v zrýchlenom postupe pre začínajúci súmrak zaostali dvaja pomalší členovia KST Lokomotíva a pokračovali asfaltkou do dediny Hodejovec a následne do vzdialenejšieho Jesenského na večerný rýchlik. Ostatní zdarne prešli cez posledný kopec do Hodejova za súmraku (pár ľudí malo zabalené čelovky, no nebolo nutné ich použiť) a do odchodu posledného osobného vlaku (rýchliky v Hodejove nestoja) našťastie ostala 30 minút rezerva.

Parametre túry:

-TT-

komentáre 2 k článku “Hajnáčka – Hodejov s dramatickým záverom”

  1. Miro píše:

    Našťastie to dobre dopadlo. Snažil som sa vás pred tou poľovačkou varovať, ale mám len Tomášovo číslo na mobil a ten ho má asi vždy počas túry vypnutý. Aj mňa už chcel zastaviť nejaký nemecky hovoriaci týpek, ale ešte som sa prešmykol (spolu s pekným stádočkom mladých jeleňov), než spustili paľbu. Čo som videl boli rozostavení len naľavo od zelenej značky.

  2. Jana píše:

    Ďakujem za peknú turistiku. Ďakujem aj Tomášovi za prevedenie mimo značky. S pozdravom Jana od Martina.