Upršaný výstup na Sivý vrch a nepohostinnosť chaty

Skalným mestom Sivého vrchu (autor foto: JančiVes)

Skalným mestom Sivého vrchu (autor foto: JančiVes)

Na turistickú akciu Sivý vrch sa prihlásilo 40 záujemcov, preto sme dopravu organizovali objednaným autobusom.  Hoci predpoveď počasia na sobotu 17. 9. 2016 bola veľmi nepriaznivá, len traja z prihlásených sa ospravedlnili. Už na Hutách – Biela skala musíme nahodiť pršiplášte a veru po celý deň sa ich nezbavíme. Všetci tridsiatisiedmi statočne bojovali so šmykľavým terénom  a nepriazňou počasia v domnienke, že na Chate pod Náružím sa pookrejeme a zohrejeme.  Všetci sme tomu verili, lebo vedúci akcie hovoril deň pred tým s chatárom, ktorý potvrdil, že chata cez víkend bude otvorená a tešíme sa na stretnutia. Mal pravdu, chata bola otvorená, len do chaty nás nepustili. Celá naša výprava zostala vonku pod malým prístreškom, kde sme zo strechy chaty dostávali ďalšie nádielky vody, nakoľko stále husto pršalo. Bol medzi nami 9-ročný Adamko, ženy nad päťdesiat rokov, ba aj dôchodkyne, ktorí mali za sebou 5 hodín pochodu v hustom daždi. Stačilo im dúšok čaju, pár minút posedieť mimo dažďa, milé slovo a bol by sa im vrátil do duše pokoj a šťastie. No chatár a jeho pomocník boli neoblomní. Chata je obsadená a dnu vás nevpustíme! Vedúci akcie prišiel na chatu s poslednou skupinou, ktorá hodne zaostávala a nechcel veriť vlastným očiam. Všetci účastníci natlačení okolo chaty, aby sa ako tak vyhli hustému dažďu. Išiel rovno dnu za chatárom. V spoločenskej miestnosti boli dva stoly. Za jedným sedelo a stálo asi 5 – 6 osôb a druhý stôl bol prázdny. Za ním mohlo sa pomestiť aj 10 ľudí.  No chatár hrubým spôsobom vyhodil aj nášho vedúceho so slovami, že chata je obsadená.  V predsieni chaty ležali niekoľkí havkáči a nás napadlo v tej chvíli, že vonku je ozaj tak mizerné počasie, že nehodno ani psa vyhodiť. No uzimených a premočených turistov áno! Nesmierne si vážime prácu, ktorú vykonali bobroveckí nadšenci pri výstavbe a prevádzkovaní Chaty pod Náružím. No takto pokaziť dobré meno chatárom a jeho asistentom, si Bobrovčania nezaslúžia.

-MH-

komentárov 9 k článku “Upršaný výstup na Sivý vrch a nepohostinnosť chaty”

  1. Peter Cyprian píše:

    Pripájam pár fotiek. Tentokrát len z mobilu, lebo v tom počasí som sa neodvážil vytiahnuť foťák z batohu 🙂

    https://1drv.ms/f/s!AhsKQwPZ-n4vhwvZOkZ9tY3wFhcF

  2. turista píše:

    Nuž tak to dopadne, keď turista za každú cenu sa trepe do hôr. V sobotu bolo veľmi zlé počasie aj ohlásené na akékoľvek túry tak načo to bolo dobré???

  3. Bobrovcan píše:

    Ak to bolo naozaj takto, tak sa ospravedlňujem ( dúfam, že za väčšinu Bobrovcanov). Zároveň chcem vysvetliť, ako chata funguje. Chatár nie je stále prítomný na chate. Služby cez víkendy vykonávajú členovia chatárskeho spoločenstva. Tí sa v rámci dobrovoľníckej činnosti starajú o údržbu chaty, zúčastňujú sa na brigádach….
    Na záver chcem poprosiť o zdržanie akýkoľvek agresívnych komentárov, keďže rodina, kt.mala ten víkend službu, prežíva ťažkú životnú situáciu. Ďakujem

  4. chatar píše:

    je smutne ze sú v našom spoločenstve ľudia čo dehonestuju našu pracu

  5. bobrovcan píše:

    Nakoľko som si zisťoval,chata bola plné obsadená.Keďže na sobotu bola dlhodobá predpoveď silného dažďa,tak ste mali zaradiť spiatocku hneď na Hutach.

  6. turistka píše:

    Bohužial je článok pravdivý .Bola som pozvaná slečnou z chaty dovnútra, aby som sa zohriala,ale po vstúpení do chaty ma chatár hrubo vyhodil. Aj teraz mi je smutno, z toho, ako sa niekto dokáže tak zachovať , o to viac, že to bolo v horách a v nepriaznivom počasí.

  7. Jozef píše:

    Bol som ucastnikom medzi ubytovanimi, chata bola obsadena ak sa nemylim 31 ludmi, ktori si chatu vopred rezervovali a poctivo aj zaplatili. Uz len to ze turisti vybrali do vopred nepriazniveho pocasia na takuto turu je podla mna chore ba az nezodpovedne a to nehovoriac o 9 rocnom chlapcovi a dochodcoch. (Rodicom by som v prvom rade zobral rodinne pridavky.) A pokial mi je zname tak pri okienku boli turisti starostlivo obsluzeni nielen cajom ale aj rumom.

  8. Tomáš Trstenský píše:

    Až teraz som pochopil načo je v zákone o Horskej záchrannej službe (§7) nasledovná veta: „(1) Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá poskytuje ubytovacie služby alebo stravovacie služby v horskej oblasti, je povinná
    a) poskytnúť ubytovanie alebo prístrešok osobe, ak v dôsledku náhleho zhoršenia počasia, pôsobenia iných prírodných živlov, v dôsledku úrazu alebo iného náhleho zhoršenia zdravotného stavu je ohrozený jej život alebo zdravie“, viď https://www.hzs.sk/uploads/wysiwyg/legislativa/544_2015.pdf

    Kam sme to dospeli, keď takéto správanie nielen na horách by malo byť samozrejmosťou a nie povinnosťou… Ľudia, zamyslite sa nad tým. :-(((

  9. Miloš Poliček - inštruktor VhT píše:

    Komentár od „turistu“ z 22.9. Neviem prečo sa vôbec vyjadruješ a o čom to tu melieš. Bol som na tej akcii. Túra bola pripravená a aj prebehla v absolútnej spokojnosti zúčastnených aj s ohľadom na ich bezpečnosť. Viacerí inštruktori VhT klubu dozerali na bezpečné prechody cez kľúčové miesta. Vzhľadom k počasiu, kto nechcel, tam jednoducho neprišiel. Tento klub, jeho členovia skutočne nepotrebujú pseudo rady a ani konštatovania, či dážď pri vysokohorskej túre je alebo nie je zlé počasie. Jediný problém bol chata. Pán Bobrovčan. Zdržujem sa akýkoľvek agresívnych komentárov, aj osobných invektív, ale ak rodina, ktorá mala ten víkend službu, prežíva ťažkú životnú situáciu, by podľa mňa nemala túto situáciu utápať v alkohole. Obaja chatári boli ožratí ako štence (37 svedkov)!.