Kremnica – Trnavá Hora

Veľmi skorý nástup na túru 15. novembra 2014 by dával tušiť vzdialené končiny, no opak bol pravdou. Výlet sme v počte 22 účastníkov začínali takmer za rohom – v Kremnici. Cez Alžbetinu skalu na Kremnický Štós s vyhliadkou na mesto. V Nevoľnom sme využili „šťastnú hodinku“, počas ktorej je v soboty otvorený miestny obchod i krčma u Krta. Na nevoľnianskom cintoríne sme si pozreli biskupský hrob i unikátny pamätník nenarodeným deťom a v zápätí sme na rozsiahlom pasienku úspešne stratili miestnu zelenú značku. S trochou improvizácie sme zišli na samotu Záhrady opäť na značku. Traverzom Jastrabskej skaly a Ostrej hory sme prišli ku solárnej elektrárni a následne sme zišli naprieč celou dedinou Pitelová do Trnavej Hory. Pizzéria v Pitelovej-Dolina mala uzavretú spoločnosť, zafajčená krčma bola našťastie ešte zatvorená, tak nás počas hodinového čakania na vlak prichýlila útulná krčmička v niekdajšom objekte železničnej zastávky Jalná. Guľáš variaci takmer na peróne sme neochutnali, lebo ešte nebol hotový.

Parametre túry:

V pondelok 17. novembra 2014, keďže bol štátny sviatok sme zašli do Horného Jelenca, kde sme si pozreli všetky miestne zaujímavosti (vodopád, kaskády, pamätníky, vstup do jaskyne a vodné dielo). Jelenskou dolinou okolo bývalej horárne Jelenská sme v počte 11 turistov zamierili pod Jelenskú skalu. Úsek dolinou po lesných cestách, presnejšie povedané po necestách cez práve prebiehajúcu ťažbu májovej kalamity bol priechodný jedine pre Jana, ktorý mal čižmy. Ostatní sme sa brodili blatom a všade nahádzanými konármi. Úľava prišla s odbočkou ku bunkru Mor ho!, kde sa od nás odpojil Miloš s TomášomN a ostatní pokračovali na Šachtičku. Traverzom Panského dielu, kde sa voľne pásli kone sme prešli okolo drevených lesných sôch pod Hrádkom a rozptýlili sme sa na MHD v Sásovej.

Parametre túry:

-TT-

komentáre 2 k článku “Kremnica – Trnavá Hora”

  1. Arpád píše:

    Nadpis príspevku je nepresný. Príspevok totiž informuje o dvoch rôznych podujatiach, ktoré sa udiali na rôznych miestach a v rôznych dňoch. Táto skutočnosť z nadpisu nie je zrejmá.

    Podujatie 1 (15.11.2014): Kremnica – Trnavá Hora
    Podujatie 1 (17.11.2014): Horný Jelenec – Banská Bystrica

    Ak by niekto hľadal len informácie o podujatí dňa 17.11. 2014, nemôže vedieť, že sú „schované pod dátumom podujatia z dňa 15.11.2014.

  2. Tomáš Trstenský píše:

    Arpád, keďže pondelková túra bola nad rámec oficiálneho kalendára ako doplnok na sviatok, tak som správu neformálne pripojil k oficiálnej správe sobotnej túry, ktorá bola daný víkend nosným podujatím z kalendára akcií.