Do Komárna cez hory

Na nedeľný sviatočný výlet 17. novembra 2013 sa nás nazbieralo 24 turistov. Ochotný autobusár nás vyhodil priamo v dedine, tak sme si ušetrili pár metrov a čoskoro sme sa mohli kochať nádherným výhľadom na Vysoké Tatry zo Sihlianskej planiny. Prv než sa ukázali nesmelé novembrové lúče slnka, zišli sme do osady Biele Vody za výhľadom na Podpoľanie a späť na Čierťaž k novému pamätníku leteckého nešťastia z júla 1956.

Vychutnali sme si výhľad na slnkom zaliate tatranského končiare a poď ho k novoupravenému prameňu rieky Ipeľ, kde stojí nový prístrešok, búdka prameňa i informačný panel. Na Mikulášskom vrchu pobavil pohľad na „autobus Majky z Gurunu“, slúžiaci ako lesnícka útulňa. V slnkom zaliatej krajine Podpoľania sme zišli k výhľadovej lúke nad Bratkovicou. Otestovali sme kvalitu modrej značky, kde na krátkom úseku je tak veľa maľovaných smerových šípok, že sa nemôžete zbaviť pocitu, že značkár iné ako šípku nepozná… Ale nie, rázcestí a odbočiek bolo požehnane, tak sme vďační za kvalitne označenú trasu.

Aby kuriozít nebolo málo, tak sme dorazili do osady Detvianskej Huty – Komárno, ktorej pôvod mena sa na veľa dozvedáme od podguráženého miestneho v hostinci Detvianskej Huty, kde strávime obedný oddych. Slnečné počasie nás neopúšťa, preto vedúci túry Tomáš operatívne mení plán trasy. Namiesto zalesneného úseku modrej do Hriňovej si razíme cestu rovno za nosom cez samotu Štoliansko odlesneným chrbátom s úžasnými výhľadmi na malebnú krajinu. Príchod nad Hriňovú nás privíta typicky laznícky ako sa na Podpoľanie patrí, preliezaním elektrického ohradníka. Všetci účastníci bez ujmy prekonávajú aj túto prekážku trasy záver túry vedie už len do miestnej občerstvovne, kde čakáme na spoj domov.

Fotografie od Arpáda si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Parametre túry:

  • vzdialenosť 23,7 km,
  • čas 7.08 h,
  • stúpanie 568 m,
  • klesanie 1066 m,
  • priemerná rýchlosť pohybu 4,55 km,
  • priebeh túry na mape.

-TT-

1 komentár k článku “Do Komárna cez hory”

  1. Arpi píše:

    V článku sa nesprávne uvádza pojem priemerná rýchlosť, správne má byť priemerná rýchlosť pohybu.

    Priemerná rýchlosť pohybu sa vypočítava ako podiel:
    Súhrnný čas pohybu (nepočítajú sa prestávky)/Celková vzdialenosť.

    Poznámka 1. Súhrnný čas pohybu, ako aj celkovú vzdialenosť vypočítal prístroj GPS.

    Poznámka 2.
    Klasická priemerná rýchlosť sa počíta jednoducho ako podiel priemernej rýchlosti a vzdialenosti. V našom prípade to bolo 23,7/7,08 = 3,35 km/h

    Poznámka 3. Výlet sa uskutočnil v pohorí Stolické vrchy.

    Poznámka 4. Koho zaujíma aj v akých nadmorských výškach sme sa pohybovali a aký bol výškový profil, pozri na stránke HikeSlovakia:
    https://sites.google.com/site/hikeslovakia/outline/20131117LomNRHrinova.jpg