Manínska a Kostolecká tiesňava

Aj napriek upršanému sobotnému ránu, sa na moje prekvapenie stretlo až 14 turistov. Keďže predpoveď veštila nie najideálnejšie počasie, mala som v zálohe pripravené aj 2 záložné varianty, kam by sme mohli ísť. Nakoniec sa aj tak väčšina turistov rozhodla pre pôvodný naplánovaný smer a to do Manínskej a Kostoleckej tiesňavy, čo ma mrzelo. Túru som chcela absolvovať naozaj v mega peknom počasí, aby sme mohli skutočne vidieť a vychutnať niekoľko celoslovenských „NAJ“, ktoré nám tento kútik Slovenska ponúka (jedno z NAJkrajších miest Slovenska, NAJužší kaňon na Slovensku, NAJväčší skalný previs na Slovensku a NAJvyšší vrchol Súľovských vrchov ).

Pri príchode do Považskej Teplej pohľad na Veľký Manín zahalený v hmle veštil, že výhľady nebudú dobré, čo sa nakoniec potvrdilo. Na prvej vyhliadke z Puknutej skaly síce hmla na pár sekúnd zredla a zbadali sme obrysy protiľahlého brala Malého Manína, ale očakávané úchvatné výhľady nám sobotné počasie nedoprialo.

Pri ďalšom putovaní hrebeňom Veľkého Manína sme prešli viacerými vyhliadkami zahalenými v mliečnej hmlovine a celé sme to zakončili pri veľkom skalnom okne. Počas zostupu z Veľkého Manína sa hmla našťastie trošku umúdrila a vystúpila a konečne sme sa mohli pokochať pohľadom na Veľký a Malý Manín a previs v Kostoleckej tiesňave.

Snahu vyšplhať sa na ďalší vyhliadkový bod, prírodnú pamiatku Bosmany, nám zmaril mrcha lejak, ktorý poskytol príčinu pre väčšinu „účastníkov zájazdu“ nasáčkovať sa do miestneho autobusu a po protestoch a s dávkou šomrania sme pristúpili aj my, zvyšní traja a najkrajšie záverečné 3 km Kostoleckou a Manínskou tiesňavou sme absolvovali s nosom nalepeným na skle autobusu! Našťastie počas krátkeho občerstvenia „vegetariánskymi“ špecialitami z diviny v miestnej reštike prestalo pršať a Manínsku a Kostoleckú tiesňavu sme absolvovali ešte raz síce autami, ale so zastávkami aspoň na najvychytenejších miestach v obidvoch tiesňavách: skalné vráta do Manínskej tiesňavy, symbolický cintorín, vyhliadka nad Manínskou tiesňavou s naokolo týčiacimi sa cvičnými horolezeckými stenami a skalný previs v Kostoleckej tiesňave.

-Marika-

1 komentár k článku “Manínska a Kostolecká tiesňava”

  1. Arpi píše:

    Okolie Manínskej tiesňavy v lete zachycujú aj zábery

    z 5.7.2011 na:
    https://picasaweb.google.com/takacseu/BikeManinskaTiesnava#

    a

    22.6.2013 na
    https://picasaweb.google.com/takacseu/ManinskaTiesnava#

    Arpád