Talianske Dolomity

14. júla 2012 odišla štrnásťčlenná výprava na zahraničnú expedíciu do talianskych Dolomít. Základňu si vytvorili v stredisku Schluterbach – Carbonin v chatovom zariadení Ploner, na pol ceste medzi Dobbiacom a Cortinou d´Ampezzo. Dolomity nás privítali zimou, búrkou a bleskami. Na druhý deň sme spoznali krásy údolia Fanestal, kde je pomedzi kaňony a vodopády ferrata Giovanni Barbara.

Očakávaná zmena počasia prišla už od pondelka, preto v pláne je skupina Cristallo. Úspešne absolvujeme polovicu ferraty Ivano Dibona. Krásne počasie pokračuje, takže sa ide na kráľovnú Dolomít ferratou Marmolada di Penia. Kombinácia mačky a skala všetkých nadchla. Nasledovala oddychová prechádzka okolo Tre Cime di Lavaredo. Počasie je stále perfektné, preto ideme opäť na trojtisícovku a to ferratou Giuseppe Olovieri na Tofanu di Mezzo (3244 m) a časť výpravy zasa na Tofanu di Dentro ferratou Lamon.

Posledný deň oddychovka na Monte Piano, kde je krásne múzeum v prírode venované bojom počas 1. svetovej vojny. Malá skupina expedície sa pokúšala vystúpiť aj na kráľa Dolomít Antelao, no záverečný úsek bol nad ich sily. V sobotu 21. 7. odchádzame domov a celý týždeň slnečné Dolomity nás vyprevádzajú opäť dažďom a ochladením.

Viac fotografií z pobytu si môžete pozrieť na záberoch od Arpáda alebo vo fotogalérii od Elenky.

-MH-

komentáre 2 k článku “Talianske Dolomity”

  1. Arpád píše:

    Malá sebareflexia k výstupu na Antelao.
    Prečo sa malej skupinke nepodilo vystúpiť až na úplný vrchol (3264 m)? Skončila totiž tesne pod vrcholom vo výške 3198.
    Môj názor.
    1. Skupinke chýbal skúsený horský vodca.
    2. Neskorý začiatok túry. Vlekom nahor smer sa viezli až okolo 8:30.
    3. Absencia potrebných informácií o technickej náročnosti túry. Užitočné informácie o výstupe možno nájsť aj na http://www.summitpost.org/normal-route/206175. Sú tam aj rady, ako zdolať kritický úsek, ktorý nás zaskočil totálne nepripravených a kde sme sa obrátili.
    4. Počas výstupu sme cítili, že v prípade zmeny počasia, ktorá podľa prognóz mala prísť, zostup môže byť kritický, priam nebezpečný.

  2. Milan K. píše:

    Co uz,zostalo mi len pásť oči na toľkej nádhere a veriť, že sa niečoho podobného o rok už opäť zúčastním…