Retrotúra Pečenice po 20-tich rokoch

Štart v Ladzanoch (autor foto: TT)

Štart v Ladzanoch (autor foto: TT)

Ráno nás zobudilo po daždivej noci, krásne prvomájové slniečko a príroda plná krásnych sýtych farieb. V Ladzanoch vystúpilo z autobusu päť odhodlaných pútnikov na cestu do neznáma. Najprv sme si pre istotu dobre poprezerali prostredie na námestí, ak by sme sa náhodou v dôsledku náhleho zlyhania orientácie ocitli opäť na tomto mieste.

Hore dolinou Klastavského potoka sme obdivovali svetoznáme ovocné sady a čriedu diviakov aj s mladými na zelenej lúke pod horou. Po opustení údolia sme si dali krátky oddych a náš kamarát mal prvé videnie – “ Toto poznám! Tu už som bol !”- Toto nás veľmi upokojilo a pokračovali sme cestami a lúkami ďalej. Vystúpili sne na Kramársky vrch, bývalú protitureckú hlásku, a náš kamarát, mal opäť videnie. Posilnili sme sa, pospomínali na túru pred dvadsiatimi rokmi a v dobrej nálade pokračovali ďalej na krásnu výhľadovú lúku Borovica s výhľadom na krásnu slovenskú diaľ – a náš kamarát mal ďalšie videnie. Pokračovali sme kúsok po náučnom Bátovskom chodníku a začali hľadať Pečenický náučný chodník a spečený val, val obrov, Slovenský čínsky múr… Najprv sme našli fotopascu na nelegálnom smetisku a po krátkej chvíli aj Pečenický val s informačnou tabuľou. Komu sa to podarí je veľký macher. Potom sme len zostúpili do údolia potoka Jabloňovka a zakrátko sme boli v Pečeniciach. Tu sme si opäť pripomenuli staré putovanie na hody do Pečeníc. Domorodkyňa nás poinformovala, čo je nového v Pečeniciach a pokračovali sme k vodnej nádrži Lipovina a do bufetu, kde bola veľmi príjemná atmosféra. Náš kamarát mal opäť videnie a tak sme pokračovali do miestnej pizzérie. Po posilnení sme mali ešte dostatok času a tak sme preskúmali bátovské námestie a zistili ako kľučkujú autobusy cez Bátovce do Levíc.

Po dobrom pive sme nastúpili na rýchlik, ktorý išiel na naše prekvapenie presne a dokonca aj rýchlo. Túru považujem za malú maturitu orientácie v zložitom teréne bez turistických značiek. Nám sa podarilo splniť všetky predsavzatia a nezablúdiť, čo je po dvadsiatich rokoch celkom slušný výkon!

Parametre túry:

-Johny-

Komentáre sú uzavreté.