Dokončili a odhalili sme lavínový pamätník v Trangošskej doline

Pietna spomienka pri opravenom pamätníku (autor foto: Jozef Krnáč)

Pietna spomienka pri opravenom pamätníku (autor foto: Jozef Krnáč)

Piateho októbra 2024 sme úspešne dokončili lavínový pamätník nad Halašovou jamou v Trangošskej doline. Brigády sa zúčastnili piati dobrovoľníci, ktorí venovali svoj voľný čas a energiu na ukončenie repliky kamennej mohyly. 

Počas septembra 2024 výtvarník Juraj Mucha z Brezna dokončil pamätnú tabuľu štyrom obetiam lavíny. Ide o vernú repliku pôvodnej tabule, ktorej detailnú fotografiu zaslali seniori Horskej služby Nízke Tatry – juh. Vďaka fotke ju mohol autor ako vernú kópiu vytesať do bielej mramorovej platne, ktorú bezplatne venovala a dopravila rodina Jurigová z B. Bystrice (členovia nášho klubu). Aby pamätná tabuľa lepšie odolávala poveternostným vplyvom na mohyle, bol Štefanom Lakom bezplatne vyhotovený kovový nosný rám, na ktorom je tabuľa osadená v mohyle.

Počas soboty štvorica nosičov Milan, Juraj, Paľo a Tomáš vyniesli dve 25-kilové vrecia murárskeho a spojovacieho materiálu, ťažkú mramorovú tabuľu s nosným rámom, vodu a potrebné náradie na nosičských krošniach k mohyle. Boli navŕtané diery na kotvenie pre obe tabule (pamätná a informačná) a vyčistený a vyrovnaný podklad pre pamätnú tabuľu. Zároveň bola maltou spevnená špička (vrchol) mohyly medzi jednotlivými balvanmi. Vykosili sme okolie pamätníka a lavičky pred pietnou spomienkou. Drobnými skalkami bolo vysypané priestranstvo pred lavičkou, lebo po daždivých dňoch tam vzniklo blato. Jediná vec, čo sa nedala realizovať, bol ochranný náter lavičky, lebo bola mokrá.

Po vložení nosného rámu s tabuľou do navŕtaných dier, bol odlepený ochranný obal z tabule a náhodným okoloidúcim sme priebežne hovorili, čo tam robíme a komu je pamätné miesto venované. Dočasne boli na mohylu umiestnené fotografie obetí, ktoré poskytol Národní archiv ČR z Prahy (po pietnej spomienke boli fotky zvesené).

Po takmer celodennej práci na dokončení pamätníka pätica dobrovoľníkov vystúpila k Štefánikovej chate a prespali do nedele 6. 10. na chate. Symbolicky o 14.00 h sa stretlo pri pamätníku 26 účastníkov pietnej spomienky. Po minúte ticha za obete horských nešťastí sa prítomným hosťom prihovoril so slovom Božím kaplán Horskej záchrannej služby – Ján Dubecký. Po modlitbe oficiálne otvoril obnovený lavínový pamätník a vysvätil ho. Prítomní prijali požehnanie za ochranu nielen na horách a slovo prevzal iniciátor obnovy – Tomáš Trstenský. Priblížil stručnú históriu lyžovania v centrálnej časti Nízkych Tatier a nešťastia, čo sa stali v Trangošskej doline. Uviedol detaily o lavíne a tragédii zo 4. marca 1935, kedy padajúci sneh zasiahol piatich lyžiarov.

Najvzdialenejšími účastníkmi pietnej spomienky boli členovia Českého sokola z Přerova, ktorí odovzdali účastníkom knižné prezenty. Špeciálne sa tiež prihovorila Miroslava Mohylová – vnučka Dr. Adolfa Svozila, ktorý bol očitým svedkom pádu lavíny v 1935 a následne pomáhal hľadať štyroch neborákov. V budúcom roku T. J. Sokol Přerov plánuje zorganizovať autobusový zájazd na miesto lavínovej nehody.

Na obnove pietneho miesta bolo odpracovaných v máji 40 hodín a v októbri 7,5 hodín, čiže spolu 47,5 brigádnických hodín. Priame náklady na obnovu lavínového pamätníka boli 1225,31 €, z ktorých bolo sponzorsky kryté 749,50 € (61 % celkových nákladov). 200,- € nám na správnych poplatkoch (žiadosti a stanoviská ochrany prírody) ušetrila samospráva. Za poskytnuté zázemie ďakujeme personálu Chaty M. R. Štefánika pod Ďumbierom pod vedením Igora Fabriciusa a taktiež za poskytnutie zľavy na pobyt. Za podporu ďakujeme Vladimírovi Ješkovi z TK Apalucha a Regionálnej rade Klubu slovenských turistov Banská Bystrica.

Veľká vďaka patrí taktiež všetkým informátorom, pamätníkom, pomocníkom a dobrovoľníkom na brigádach (18 dobrodincov nielen z radov nášho klubu). Menný zoznam nájdete v májovej správe z obnovy mohyly.

Fotogaléria:

-TT-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár