Kubínska hoľa s upravenou trasou

Oravská Magura - sedlo Príslop (autor foto: MilanK)

Oravská Magura – sedlo Príslop (autor foto: MilanK)

V sobotu 7. 9. 2024 sme sa na Huštáku stretli traja turisti. Cestou sme sa zastavili v Ružomberku, kde sme počkali na druhú posádku turistov. Tu sme sa dohodli na skrátení túry, lebo na modrej značke v Oravskom Podzámku bola postavená veľká železná brána s plotom. Takže už na začiatku v dedine by sme mali problém.

Je to uzatvorené od r. 2017 a ešte nie je nahradená!!! Bol som na to upozornený Mirom Boháčom z nášho klubu. Darmo som písal predsedovi a podpredsedovi KST Dolný Kubín ako to vyriešili alebo aspoň chcú. Ani  neodpovedali, žiaľ…

Takže na túru sme nastúpili v skrátenej verzii z parkoviska pred penziónom Príslop, kde sme si nechali autá. Po hrebeni Oravskej Magury sme sa dostali na Kubínsku hoľu a najvyšší jej vrch Minčol 1394 m (magistrála EB). Z Minčola sme sa vrátili do sedla pod Kubínskou hoľou. Odtiaľ sme pokračovali po žltej značke k chate pod Kubínskou hoľou. Škoda, bola v rekonštrukcii, z toho dôvodu bola zatvorená. Tam sme si posedeli a dali sme si dlhšiu prestávku na obed z vlastných zásob.

Z chaty sme pokračovali po modrej značke cez Kamenný závoz na červenú cyklotrasu – Kubínska magistrála. Cyklocesta na naspäť doviedla na parkovisko, kde sme mali odstavené autá. Počas túry sme obdivovali nádherné výhľady, ktoré nám poskytovala Kubínska hoľa. Keďže boli čučoriediská vymrznuté, tak sa nám nepodarilo ani ochutnať čučoriedky, ale aj tak to bol veľmi pekne prežitý sobotný deň. Z ťažkej túry sme si spravili stredne náročnú . Prešli sme cca 20 km s prevýšením 790 m a čistým časom chôdze 6.50 h. Túru sme zakončili tlačovkou v penzióne Príslop.

Ďakujem všetkým zúčastneným turistom za spoločnosť. 

-MilanB-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár