Letný výstup na Slavkovský štít

Slavkovská vyhliadka (autor foto: PeterC)

Slavkovská vyhliadka (autor foto: PeterC)

Ako sa už toto leto stalo zvykom, aj v soboru 27. 7. 2024 sme boli v Tatrách. Tentoraz bol naplánovaný výstup na Slavkovský štít (2452 m). Z BB sme okolo 5:40 vyrazili 11-ti. V Starom Smokovci sme hneď zrána absolvovali „občerstvovaciu“ prestávku na kávu a doplnenie tekutín, keďže po celej trase výletu už takáto možnosť nie je. Nemuseli sme sa stresovať, lebo meteorológovia predpovedali na tento deň pravdepodobnosť zrážok blížiacu sa k 0 % a čas ukázal, že mali pravdu.

Pred ôsmou sme sa svižným tempom vybrali k nášmu cieľu. S pribúdajúcimi výškovými metrami sa pelotón trochu „potrhal“ a svižné tempo u niektorých účastníkov (vedúceho akcie nevynímajúc) mierne opadlo. Výstup na Slavkovský štít v letnom období je bez akýchkoľvek technických nástrah, ale má povesť nekonečnej a únavnej cesty. Ale nevzdali sme sa a pokračovali ďalej „rovno za nosom“ (Slavkovským nosom) až na vrchol. Bude to znieť ako otrepané klišé, ale faktom je, že odmenou nám bol nádherný kruhový výhľad nielen na Veľkú Studenú dolinu, ale celý rad známych tatranských štítov a hrebeňov. Späť do Starého Smokovca sme sa vrátili unavení, ale spokojní, naplnení zážitkami z nádherného dňa.

PS: V poslednom období často riešime klady a zápory dopravy vlastnými autami. Mnoho ľudí má záujem o túru len za podmienky, že majú vopred garantované miesto v aute, čo vedúci akcie nevie zabezpečiť, kým sa mu vodiči nenahlásia vopred. Opakovane argumentujeme, že miesta je spravidla dosť a často nechávame nadbytočné autá na parkovisku v BB. Treba len jednoducho ráno prísť na zraz. Táto túra bola ale výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. Prišlo 11 ľudí a k dispozícii boli len 2 autá. Našťastie jedno z áut malo nadštandardnú 7-miestnu kapacitu, tak sme sa pomestili. Opäť teda apelujem na záujemcov o túru, ktorí plánujú vziať auto, aby sa skúsili nahlásiť vedúcemu
s predstihom. Nie je to samozrejme povinné, ale pomôže to.

Parametre túry: 

-PeterC-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár