Bystrou lávkou z Mlynickej do Furkotskej doliny

Pod Bystrou lávkou (autor foto: Arpád Takács)

Pod Bystrou lávkou (autor foto: Arpád Takács)

V sobotu 20. 07. 2024 pokračoval mesiac spoznávania Západných a Vysokých Tatier. Boli to a sú to stredne náročné vysokohorské túry, pre kondične zdatných turistov. Tentokrát sa na rannom zraze zišlo 23 turistov a k tomu „prevyšujúci počet motorových vozidiel“.

Výraz som použil zámerne a je pre záujemcov o akcie, ktorí si od vedúceho akcie doslova vynucujú zaručiť miesto v motorovom vozidle. Keďže píšem za seba a málokedy sa mi stáva, že sa mi ohlásia vodiči, nemôžem im to zaručiť. Takže záverom, kto má záujem o akciu, môže sa nahlásiť a to je asi všetko. Prísť na ranný zraz a na rannom zraze sa rozhodne, do ktorého vozidla nastúpi. Ešte sa nestalo, že by nejaký záujemca musel odísť domov. A boli takí aj tentokrát, nahlásili sa a neprišli na zraz z dôvodu, „nezaručenia miesta v aute“. V súvislosti s počtom záujemcov o akciu, sa vždy nejaké vozidlo resp. vozidlá, ponechali / ponechávajú, na priľahlých, parkovacích plochách.

Presun turistov na Štrbské Pleso sprevádzala aj jedna nepríjemná udalosť. Vozidlo Stana Kvočku s tromi pasažiermi sa pokazilo na horskom priechode Čertovica. Ten aktuálnu situáciu  riešil netradičným spôsobom bez paniky, návrhom, na turistický výlet na Ďumbier, ktorý zdarne absolvovali.

Štrbské Pleso nás privítalo príjemným a slnečným počasím. Po krátkom príhovore, tesne po siedmej hodine rannej, sme sa vydali popri Hoteli FISS, na žltý TCH do Mlynickej doliny. Vstupom do doliny sme v slnečných lúčoch rozpoznávali dominanty našich veľhôr Patriu, Solisko, neskôr Soliskový hrebeň a hrebeň Bášt. Prešli sme nad vodopád Skok, prvým úsekom, zabezpečeným reťazou. V hornej časti doliny, pod Štrbským štítom, sme sa pristavili pri pamätníku obetiam tragédie, pádu vrtuľníka. Zahynulo v ňom päť členov THS a dvaja členovia posádky. Výstupom popod Štrbský štít, pomedzi Capie a Okrúhle pleso, sme pokračovali prudkým a pomerne dosť rozbitým svahom k Bystrej lávke. Nadmorská výška, okolité snehové polia a vietor, nám spríjemňovali náročný úsek. Záverečnú časť stúpania a samotný prechod Bystrou lávkou, sme absolvovali po istiacich, bezpečnostných reťaziach. Bolo presne 10.00 h a boli sme na najvyššom bode túry, a to na 2300 m vysokej Bystrej lávke resp. Bystrom sedle. Po prechode lávky, nasledoval krátky odpočinok a vrcholové fotky. Dlhý zostup Furkotskou dolinou, popri Vyšnom a Nižnom Wahlenbergovom plese, s pohľadom na Kriváň, Ostrú, Liptovskú vežu a Sedielkovu kopu, sme ukončili príchodom na Škutnastú poľanu. Tu sme potom menili smer a aj farbu TCH. Nasledoval ešte záverečný 15 min. výstup na Chatu pod Soliskom.

Na chate sme si udelili dlhý a zaslúžený odpočinok resp. neskorší obed. Asi o 13.30 h sme začali zostup na Štrbské Pleso. Na Štrbskom Plese kto mohol, dal ešte pivko, prípadne kofolu, kávu a nasledovala cesta domov.

-MarošH-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár