Pilsko z Oravského Veselého

Vrchol Pilska (autor foto: MarošH)

Vrchol Pilska (autor foto: MarošH)

Skoro presne po roku (28. 5. 2023) sme sa vrátili opäť do Oravských Beskýd. Vtedy to bola Babia hora a teraz jeho sused vrch Pilsko. Na skorý ranný zraz prišlo 16 turistov, ktorí sa rozdelili do
štyroch vozidiel.

Po príchode na parkovisko za obcou Oravské Veselé, sme sa rozhodli pokračovať ďalej, cestou skoro 3 km vyššie na miesto, ktoré lepšie vyhovovalo na nástup zelenou turistickou značkou na Pilsko. Výstupový chodník od vozidiel bol po nočnom daždi, značne blatistý, no postupným stúpaním sa menil na klzkú skalu. Z tohto dôvodu bola potrebná zvýšená opatrnosť, no ale aj tak sa prihodil nejaký pád.

Včasný budíček a bezproblémová cesta, priniesla skorý výstup na vrchol. Bolo 10.00 h a my sme stáli na slovenskej strane Pilska. Krátky odpočinok, vrcholové fotky a ideme ďalej na poľskú stranu vrcholu Pilska, t. j. na Góru Pieciu Kopców. Bola to iba 10-minútová chôdza a 23-metrový zostup. Nádherné počasie s malou oblačnosťou nám doprialo neopakovateľné výhľady na okolité pohoria a vrchy: Kysucké Beskydy, Babiu horu, Vysoké Tatry, Západné Tatry, V. Rozsutec, V. Choč a Malú Fatru. Z tejto strany ich málokto z nás videl resp. poznal.

Veľká časová rezerva nám dopriala navštíviť miestne poľské lyžiarske stredisko s otvor. prevádzkou občerstvenia na Schronisku Hale Miziowej. Bolo ale potrebné zostúpiť pár stoviek výškových metrov. Tam po takmer hodinovej prestávke a občerstvení, sme sa vrátili na slovenskú stranu vrcholu Pilska. Na návrat bolo nutné znovu trochu zabrať, výstup bol totiž dosť „výživný“. Po opätovnom príchode na vrchol Pilska, nasledoval zaslúžený odpočinok spojený s obedom. Záverečný zostup už pri pomaly schnúcom chodníku, sme úspešne zvládli a boli sme pri vozidlách. Bolo niečo po štrnástej hodine a my odchádzame, následne zastavujeme na parkovisku pred Bistrom v Oravskom Veselom, na záverečnú tlačovku. Zhodnotenie a následné poďakovanie účastníkom pri pivku, kofole, kávičke a zmrzline, dalo bodku za vydarenou akciou.

-MarošH-

Aktuálne nie sú žiadne komentáre.

Tvoj komentár