Velickou dolinou do Bielovodskej a cez sedlo Prielom do Veľkej Studenej doliny

Na Poľský hrebeň (autor foto: Arpád Takács)

Na Poľský hrebeň (autor foto: Arpád Takács)

Ani avizovaná náročnosť vysokohorskej akcie, neodradila ôsmich odvážlivcov na ranný zraz a následne presun na parkovisko hotela Granit v Tatranských Zruboch.

Desať minút pred siedmou sme vyrazili na plánovanú trasu v dvoch vopred určených štvorčlenných skupinách. Prvú oddychovú prestávku sme si dopriali pri Sliezskom dome a pokračovali popod Večný dážď do časti Velickej doliny – Kvetnica. Následne ľavou strannou vôkol Guľatého kopca a Dlhého plesa sme sa dostali do časti pod Poľským hrebeňom. Tento úsek si vyžadoval trochu spozornieť a použiť hlavu. Mačky, paličky a čakan, ktoré sme mali pripravené v batohoch, zatiaľ nebolo nutné použiť. No skalné suťovisko, snehové pole, reťaze a stúpačky bolo nutné prejsť, aby sme sa dostali cez Poľský hrebeň do Bielovodskej doliny a nad Zamrznuté pleso.

Práve nad týmto plesom je odbočka do sedla Prielom. A tu začala pre nás pravá VhT. Prezieravé rozhodnutie rozdeliť tím na dve skupiny sa osvedčilo. V stúpaní do sedla sme stretávali množstvo oproti idúcich turistov, ktorí komplikovali prechod suťoviskom. Skaly a skalky lietali okolo nás. V tomto prípade sa nedalo hovoriť o súvislom turistickom chodníku.

Po výstupe do hornej časti sedla, bolo nutné paličky odložiť a viac používať reťaze a stúpačky. Práve technický úsek, našu druhú skupinu zdržal. Stretli sme totiž zahraničného, značne nepripraveného turistu, ktorý absolútne neodhadol, do čoho ide. Bol to práve on, čo spôsobil zápchu na obidvoch stranách sedla. Po malom zdržaní a pomoci chlapíkovi, sme sa dostali do sedla Prielom. Tu na nás čakala prvá skupinka. Krátky odpočinok a pokochanie sa okolitými štítmi a ide sa dole.  Spoločným zostupom oboch skupín s občasným pošmyknutim sa na suťovisku, sme sa dostali na „pevný“ turistický chodník do Veľkej Studenej doliny.

Celý výstup a zostup na Zbojnícku chatu a následne až do Tatranských Zrubov, bol doprevádzaný krásnym slnečným, bezoblačným počasím s príjemným vetríkom. Skrátka ideálne počasie. No a na záver nečakaná, predčasná „tlačovka“ na Zbojníčke, potvrdila správnosť rozhodnutia zúčastnených, zúčastniť sa. Poďakovanie za odvahu patrí všetkým, no predovšetkým dvom turistkám Miške a Zuzke.

-MarošH-

Komentáre sú uzavreté.