Letný výstup na Kráľovu hoľu (2023)

Kráľova skala (autor foto: PeterC)

Kráľova skala (autor foto: PeterC)

Prvý deň letných prázdnin sme sa rozhodli osláviť na Kráľovej holi (1946 m). Predpoveď počasia nebola úplne priaznivá, pretože hrozila búrkami už skoro popoludní. Aby toho nebolo málo, deň pred túrou sme sa dozvedeli, že v rovnaký deň sa koná tradičné bežecké podujatie Vertikal kilometer 2023 zo Šumiaca na Kráľovu hoľu, na ktoré je prihlásených 180 bežcov.

Vybavení týmito informáciami sme sa v sobotu 1. 7. 2023 ráno s miernym pesimizmom vydali na cestu z BB do Šumiaca v počte len šesť turistov.

Prvá časť túry prebehla nad očakávanie dobre. Počasie bolo príjemné a bežcom sme sa vyhli, lebo sme podľa plánu odbočili z ich trasy smerom na Štráfy a Kráľovu skalu ešte pred ich štartom. Počas zostupu z Kráľovej skaly ku Snehovej jame sa začala obloha výrazne zaťahovať a tak sme začali zvažovať, či má zmysel pokračovať až na Kráľovu hoľu. Všetci sa však rozhodli ísť podľa pôvodného plánu.

Na vrchole sme sa zdržali len krátko, pretože tam bolo chladno, veterno, sychravo a viditeľnosť slabá. Mohlo nás hriať len to, že sme dosiahli plánovaný cieľ. Pri zostupe po modrej značke do Predného sedla ku chate sme aj mierne zmokli, ale boli to len prehánky, nie predpovedané búrky. Nakoniec sme mali aj kus šťastia, lebo výdatnejší dážď sa spustil až vo chvíli, keď sme na parkovisku nastupovali do áut na spiatočnú cestu domov.

Parametre trasy:

-PC-

Komentáre sú uzavreté.