Z bocianskych baní k Božene Němcovej

Vyšná Boca (autor foto: PeterC)

Vyšná Boca (autor foto: PeterC)

17. júna sme sa spoločne s podbrezovskými turistami vydali na spoločný výlet do východnej časti Nízkych Tatier. V autobuse sa nás postupne nazbieralo 45 turistov, kde sme mali prevahu. Vo Vyšnej Boci sme sa vyvalili, prešli tunelom popod hlavnú cestu a zamierili cez ihrisko ku sprístupnenej štôlni Salvátor. 

Rozdelili sme sa na štyri skupiny. Dve skupinky išli do štôlne s aragonitovou výzdobou, polovica účastníkov išla do Baníckeho domu (expozícia Liptovského múzea) a časť netrpezlivých účastníkov frčalo rovno preč po modrej značke do Bacúšskeho sedla. Po prehliadke štôlne a banského domku sme spoločne vyrazili cez stále sa rozrastajúcu rekreačnú časť obce do Grúňovej doliny. Rúbaniská nám otvorili netradičné výhľady na severné svahy Nízkych Tatier a čiastočne aj na Tatry.

Na hlavnom hrebeni sme sa prehupli na horehronskú časť pohoria a zišli do Bacúšskej doliny k zaniknutému tajchu a minerálnemu prameňu Boženy Němcovej, ktorá boli v niekdajších kúpeľoch. Do Bacúcha sme dorazili práve včas, lebo lejak sa spustil pri nástupe do autobusu. Síce podelení na skupiny sme program úspešne absolvovali a opäť sa tešíme na spoločnú túru s kamarátmi z Podbrezovej.

Parametre túry

-TT-

Komentáre sú uzavreté.