Zjazd Kamenistou dolinou na bežkách

Meandre Kamenistého potoka (autor foto: TT)

Meandre Kamenistého potoka (autor foto: TT)

Do vlaku nás v BB v sobotu 4. februára 2023 na stanici nastúpilo šesť, v Slov. Ľupči sa k nám pripojil ešte jeden oneskorenec. Takže z breznianskeho autobusu sme okolo 10.30 h na Sihle vystúpili siedmi statoční, z toho jedna statočná, klobúk dole pred ňou. Poriadne sme si hneď všetci pozapínali všetko, čo sa len dalo, prekryli sme si ksichty, aby nám len oči trčali, lebo ako hlásili predpovede počasia, tak aj bolo. Nad dedinou nás zdrapila zimná fujavica, že sa ani rozprávať nedalo, dorozumievali sme sa len všelijakými lyžiarskymi posunkami. Prvý úsek trasy viedol popod huculskú farmu. V prerážaní stopy sme sa prestriedali všetci a veru snehu v niektorých závejoch bolo aj vyše pása. Dosť sme si vydýchli, keď sme sa dostali na zaviatu asfaltku Kamenistej doliny, kde sme sa nevedeli vynadívať na krásne zimné meandre Kamenistého potoka. Aj nebo bolo úžasné, scenérie s oblakmi vo vetre a so slnkom sa rýchlo menili. Tento horný úsek výletu bol jednoznačne najkrajší.

Po vstupe do lesa zavládol kľud a tak trochu aj jednotvárnosť. Pozvoľna sme klesali, ale oddychom sa to nazvať nedalo, hlavne pre toho, kto išiel prvý. Na horárni Strundženô sme sa ocitli presne na poludnie, najedli sme sa, napili a rýchlo sme zapli motory, lebo nám bez pohybu všetko zamŕzalo, hádam aj krv v žilách. Ďalšia kratučká prestávka bola pri zamrznutom bielom tajchu Hrončok, čo bola asi polovica výletu. Čím nižšie sme sa posúvali, tým opatrnejšie sa bolo treba pohybovať na lyžiach. Bolo totiž cítiť, že ideme po lesáckej asfaltke, čiže občas padla aj hlasná nadávka na starý posyp.

Príchod do Hronca popri čiernohronskej lesnej železnici sme teda uvítali celí šťastní. Od pôvodného plánu skončiť vo Valaskej sme upustili, keďže za pár minút (po 16-tej) nám šiel autobus z Osrblia a stihli sme naozaj rýchlovku v hrončianskej krčme. Autobus zvolenskej SAD-ky bol úplne nový, ako nás šofér upozornil: „Pozor s lyžami, je to len 5-dňový autobus!“

Kto nebol, môže ľutovať, hlavne horný úsek Kamenistej doliny stál za túru.

-RoboV-

Komentáre sú uzavreté.