Rozhľadne Chotenovec a Skýcov

Kamenná brána (autor foto: MarošF)

Kamenná brána (autor foto: MarošF)

V nedeľu ráno 8. mája 2022 sa desiatka turistov a jeden psík zišla konča dediny Klížske Hradište odkiaľ po modrej TZT vyrazili k rozhľadni Chotenovec. Prvým uvítaním ešte pri autách a nie častým zážitkom bol vyplašený jazvec, ktorého vyhnalo zo svojho „revíru“ pasúce sa stádo hovädzieho dobytka.

Počasie nám prialo, slniečko hrialo, aj keď cestička bola blatistá po sobotnom daždi. Nič to však neubralo na dobrej nálade a cesta nám príjemne ubiehala. Za necelú trištvrte hodinku chôdze sa nám z Chotenovca naskytli pekné kruhové výhľady. V okolí sa žltli lány repky olejnej, južne sú to kopce Tríbečského pohoria, mesto Topoľčany sme videli západným smerom, na sever a východ sú to kopce CHKO Ponitrie, ktorou aj viedla takmer celá prvá časť našej túry.

Po krátkom oddychu sme pokračovali po neznačených cestách  k najvyššiemu bodu tejto časti túry, na vrch Kopanica, z ktorého však výhľady nie sú. Naskytli sa nám aspoň pohľady na skalné útvary vo forme krasových javov. Príjemným bukovým lesom sme sa dostali ku Kamennej bráne. „Brána“, ktorou sme prešli je dôkazom toho aká je sila vody, keď dokáže rozpúšťať vápencové horniny. Okruhom po lesných cestičkách sme sa krátko pred poludním vrátili k autám a presunuli sme sa nad obec Skýcov, lokalita Vápenný vrch.

Za necelú hodinku sme urobili krátky okruh nad obcou, pokochali sa výhľadmi z rozhľadne (iba JZ smerom na Skýcov), prešli k lokalite „Skalky“ s peknými výhľadmi (Milan správne poznamenal, že to bol bývalý lom) a pozreli si bývalé pece na pálenie vápna (iste aj zo spomenutého lomu). Nechýbala spoločná fotka na „lavičke“, kde sa pomestili všetci a pri posledných záberoch sa s nami rozlúčilo pekné počasie a na rozlúčku poslalo prvé kvapky dažďa. Tlačovku sme uskutočnili cestou občerstvením sa v Zlatých Moravciach kde sme skonštatovali, že dnešná túra sa nám podarila k našej spoločnej spokojnosti.

Parametre túry Chotenovec:

Parametre túry Skýcov:

-MF- 

Komentáre sú uzavreté.