Jarné Zoborské vrchy

Kostolík sv. Michala Archanjela nad Dražovcami (autor foto: PeterC)

Kostolík sv. Michala Archanjela nad Dražovcami (autor foto: PeterC)

V sobotu 6. 4. 2019 sme začali jarnú časť nášho turistického kalendára reprízou túry spred 5 rokov cez Zoborské vrchy. Nepriaznivá predpoveď počasia sa zrejme podpísala pod nízku účasť a na cestu do Nitry sme sa vybrali len šiesti. Začiatok túry – výstup z obce Štitáre na najvyšší bod Zoborských vrchov – Žibricu (617 m) sa niesol v znamení hmly, mrholenia a neskôr aj nie veľmi príjemného dažďa. Ale úprimne povedané, príroda sa naň už určite veľmi tešila. Viaceré predpovede dávali nádej na zlepšenie a skutočne, už počas zostupu zo Žibrice prestalo pršať a oblaky sa začali dvíhať a trhať.

No a na Zobore nás už privítalo slnko, ktoré nás s malými prestávkami sprevádzalo celým zvyškom dňa. Na vrchole Zobora sme stretli skupinku turistov, ktorí nám ukázali fotografiu tohto miesta s posedávajúcimi oddychujúcimi turistami spred 100 rokov. Veľmi sa snažili naaranžovať a odfotiť presne rovnaký záber aj v súčasnosti. Verím, že sa im to podarilo. My sme pokračovali ďalej na vyhliadkovú terasu s vysielačom zvanú Pyramída a odtiaľ cez Meškov vrch k známemu kostolíku sv. Michala Archanjela nad Dražovcami.

Naša vďaka patrí pánovi Jánovi Krajancovi z Dražoviec, ktorý nám na zavolanie ochotne prišiel kostolík odomknúť a porozprával nám veľa zaujímavostí z histórie i súčasnosti tohto miesta. Zaspomínal aj na nedávnu minulosť, keď ešte výhľadu z brala s kostolíkom nedominovala obrovská fabrika Land Rover. Od kostolíka sme sa stále „po vlastných“ pobrali späť do Nitry k liečebnému ústavu pod Zoborom, neďaleko ktorého sme na vlastnej koži vyskúšali aké „pohodlie“ mal pustovník Svorad vo svojej jaskyni. Cestou domov sme sa ešte zastavili na krátku „tlačovku“ s polievkou a haluškami v kolibe Tribeč v Tesárskych Mlyňanoch.

Parametre túry:

-PeterC-

Komentáre sú uzavreté.