Šútovské jazero a Šútovský vodopád

Kúpanie v Šútovskom vodopáde (autor foto: Arpád Takács)

Kúpanie v Šútovskom vodopáde (autor foto: Arpád Takács)

Temer celý júl 2018 bol na kúpanie relatívne chladný. Posledné júlové dni sa predsa len oteplili. Prejavilo sa to aj na teplote vody v Šútovskom jazere, ktorá bola na miestne pomery teplá (23,5 až 24 °C), pričom  voda bola tradične krásna a priezračná. Takže priaznivci kúpania si mohli prísť na svoje.
Dňa 28. 7. 2018 dopoludnia sa uskutočnil výlet (3 h, 10 km) na najkrajší vodopád v Malej Fatre, na Šútovský vodopád, ktorého sa zúčastnilo 9 turistov. Vodopád sa predviedol v plnej kráse – bohatý na vodu a s krásnou prízemnou dúhou. Čas turistov sa však oddelila a vydala na Chleb, väčšina účastníkov podľa plánu strávila čas pri jazere.

Noc strávená na Šútovskom jazere dala všetkým účastníkom poriadne zabrať. Dôvodom bol nesmierny hluk skupinky mládeže, ktorá prakticky celú noc naplno púšťala reprodukovanú hudbu, spievala neslušné pesničky a hulákala tak, že každý ich musel chtiac-nechtiac počúvať celú noc namiesto toho, aby sa vyspal. Hluční mladí pod vplyvom alkoholu, možno aj drog a hormónov, sa evidentne nevedeli spratať do kože.

Po ťažkej prebdenej noci sa naši turisti vydali na rannú prechádzku na najvyšší bod nad jazerom a okolo celého jazera. Zvyšný čas venovali len na kúpanie. Obidva dni popoludní sa kúpanie muselo na chvíľu prerušiť pre prehánky.

Atmosféru vcelku vydareného dvojdňového výletu spojenú s prenocovaním výstižne dokumentujú fotografie vedúceho podujatia. Treba poznamenať že, návštevníkov jazera bolo neúrekom. Určitým prekvapením bolo zistenie, že aj malé Šútovské jazero sa využíva na kúpanie, aj keď nepatrne.

Parametre výletu okolo Šútovského jazera:

Komentáre sú uzavreté.