Dušičkový víkend

Dušičkový víkend sme taktiež využili na turistiku, komu povinnosti dovolili. 1. novembra 2014 sa črtalo inverzné počasie, tak sme za cieľ vybrali výhľadový kopec Zákľuky. A dobre sme spravili. Modrá obloha ukazujúca sa cez chuchvalce hmly na Tlstom javore dávala tušiť, že sme tesne na hranici oblačnosti. V čase príchodu na Zákľuky sa strácali posledné nádeje na slnko, ktoré sa nesmelo prebíjalo cez oblaky. No nakoniec nám príroda dopralo úžasné divadlo v podobe prelievajúcich sa hmiel a nás vrchol tesne trčal nad inverziou. V nemom úžase sme na kopci strávili viac ako hodinu, až kým sa inverzná oblačnosť úplne nerozplynula.

Krásny jesenný deň nám doprial úchvatné pohľady na masív Poľany, Veprov a Nízkych Tatier, odkiaľ nám z Chopka kývali Evka s Dankou. Naša desiatka po hmlovou divadle zamierila do čiernobalockých lesov, aby prešli trasu pre lyžiarsku túru do Čierneho Balogu. Vo Vydrovskej doline sme si pozreli časť exponátov lesníckeho skanzenu a milo nás prekvapil otvorený staničný bufet i mimoriadna jazda čiernohronskej železničky. Náučným chodníkom poza humná sme tematicky prešli okolo centrálneho cintorína, plného Handeľcov a hybaj domov.

Parametre túry:

Na nedeľu 2. novembra sme sa vybrali na nenáročný spomienkový výlet z mesta ku hrobu Ľubka Homolku v Kremničke. Urpínskymi serpentínami sme vyšli na Urpín, ktorý bol odetý do jesenných farieb a po trase nového náučného chodníka sme prišli na najvyšší bod – Vartovku. Ďalej neznačene do Iliaša, kde sa polovica účastníkov rozpŕchla na MHD a štvorica Janka, Johny, Miro a vedúci Tomáš pokračovali do Kremničky. Nevynechali sme návštevu u Knapkovcov s exkurziou kurína a zajačinca. Následne sme sa presunuli do urnového hája, kde nás za bučkom vyčkával Milan. V pätici sme si spomenuli na Ľuba Homolku a tiež Miloša Revalla st., ktorý má hrob v susedstve.

Parametre túry:

-TT-

Komentáre sú uzavreté.