Štítnik a Plešivská planina

Upršaná sobota 14. septembra nepriala turistickým výletom, preto bola túra do Roháčov zrušená a odložená na neskôr. No počasie na druhý deň v nedeľu bolo priam ukážkové. Ranná inverzná hmla dokonale maskovala náš skorý ranný takmer 3-hodinový presun na Gemer. Úvodné zaváhanie pani kostolníčky v Štítniku, ktorá zabudla na našu ohlásenú exkurziu, rýchlo napravil ľudský prístup mladého pána kaplána. Len pár týždňov v Štítniku pôsobiaci kaplán nám poukazoval a priblížil nevyčísliteľné kultúrne dedičstvo našich predkov, zachované v gotickom chráme uprostred niekdajšieho baníckeho mestečka.

Po hodinovej kultúrno-poznávacej časti nášho výletu sme zamierili na Plešivskú planinu, ktorú zalievali slnečné lúče a rozohnali posledné chmáry rannej hmly. Výstup na hranu planiny bol odmenený výhľadom na sever z Gerlašskej skaly, odkiaľ bolo okrem Slovenského rudohoria vidieť tiež Kráľovu hoľu, Slovenský raj i časť Vysokých Tatier. Za krásnom vyhliadkou nasledoval ešte krajší pohodlný prechod takmer parkovou krajinou, plnou krasových povrchových výtvorov, mohutných solitérnych stromov i prírody, farbiacej sa do jesenného šatu. Avizované horšie turistické značenie sa nekonalo a boli sme prekvapení kvalitne označenými rázcestiami cestičiek.

Chybičkou krásy bola snáď len turisticky neobľúbená záverečná etapa po asfaltke, ktorá klesala z planiny až do Plešivca. Pivných smedošov nepotešila ani zachádzka na železničnú stanicu, napriek informovaniu sa o existencii otvoreného staničného bufetu u občianok, ktoré sme stretli. Otvorený bol, ale až o 30 minút po našom príchode, tak kávičkári ostali na stanici a pivkári ešte dreli vibramky do centra obce, kde sme ohrdli prvý bufet s neochotnou krčmárkou a zakotvili v susednom príjemnejšom zariadení. Našťastie sa v pohostinstve nikto nezabudol a napriek 20-minútovému meškaniu rýchlika Ipeľ sa všetci spokojne usadili do vlaku a pohodlne cestovali cez Fiľakovo priamym spojom domov.

Parametre túry:

  • vzdialenosť 22 km,
  • čas prechodu 5.45 h,
  • stúpanie 610 m,
  • klesanie 676 m,
  • plus návšteva vzácneho gotického chrámu v Štítniku.

-TT-

Komentáre sú uzavreté.